Pohánka lúpaná BIO 400g


 
Pohánka je stará kultúrna plodina, nie je to typická obilovina, je ľahko stráviteľná. Pochádza z oblasti strednej Ázie, odkiaľ sa rozšírila do Japonska, Európy a Severnej Ameriky. Na našom území sa pestovala už v 12. storočí. V 16. storočí patrila u nás pohánka medzi najobľúbenejšie potraviny.

 
Traduje sa, že pohánka dodáva silnú, teplúprehrievajúcu energiu. Preto je pohánka vhodná strava hlavne v zimnom období a pre ťažko pracujúcich ľudí. Pohánka je významný zdroj prírodného rutínu s cennými vlastnosťami, z ktorých je preukázaný hlavne posilňujúci účinok imunitného systému, zvýšenie pružnosti cievnych stien, regulácia krvnej zrážanlivosti a obsahu cholesterolu v krvi.
 
Pohánka je prirodzene bezlepková, a je vhodná pacientov trpiacich na celiakiu (avšak môže obsahovať stopy lepku z výroby kde sa spracúvajú aj klasické obilniny), odporúča sa v diéta pri ochorení zažívacieho traktu, je vhodná i pre diabetikov.
 
Nutričná hodnota pohánky je zaujímavá pre vyváženú skladbu aminokyselín a vysoký obsah bielkovín. Pohánka obsahuje 18 rôznych aminokyselín. Množstvo lyzínu je v porovnaní s ostatnými obilninami (pšenica cca 2,6 %) až štvornásobne vyšší. Obsah bielkovín je 10 – 14 %, čo je priemerné množstvo medzi obilninami. Obsah škrobu v pohánke sa pohybuje od 55 – 70 % v sušine semien a je tak kvantitatívne najdôležitejším sacharidom. Jeho kvalita je v porovnaní s obilninami odlišná. Škrobové zrná pohánky sú veľmi malé. Olejnatosť semien pohánky sa pohybuje v rozmedzí 1,5 – 3,7 %, pričom najväčší obsah tuku sa nachádza v klíčku. Zo zdravotného hľadiska je dôležitý vysoký obsah nenasýtených mastných kyselín. Najväčší podiel pripadá na esenciálnu kyselinu linolovú (37 – 48 %) , ktorá sa spoločne s kyselinou linolenovou (1,9 – 2,8 %) podieľa na znižovaní hladiny krvného cholesterolu a prevencii proti ateroskleróze. Pohánka a výrobky z nej obsahujú 3,4 – 5,2 % celkovej vlákniny, pričom asi 20 – 30 % je rozpustných. Konzumácia pohánky môže mať pre obsah vlákniny dôležitú úlohu v prevencii a liečbe hypertenzie a hypercho-lesterolémie ako kardiovaskulárnych rizikových faktorov.
 
Pohánka je aj dôležitým zdrojom horčíka, zinku, medi, selénu, mangánu a iných stopových prvkov, B vitamínov, cholínu (pomáha rozkladu tukov v pečeni), tokoferolu, metionínu a triptofanu. Je vhodná k detoxikácii organizmu, pri silnej a dlhej menštruácii a pri vredových ochoreniach.
 
Pohánka je vhodná na naklíčenie i k vareniu na zahustenie polievok, do šalátov, na prípravu rizota alebo na zapekanie.

Inštrukcie k nakličovaniu:
- čas namáčania: 4 - 6h
- počet denných prepláchnutí: 2
- čas klíčenia: 2 - 3 dni
- dĺžka zrelých klíčkov: 0,5 cm
 
Inštrukcie k vareniu:
V prípade teplenej úpravy pohánku prepláchneme v studenej vode a na varenie použijeme 1,5 dielu vody a 1 diel pohánky. Nezlievame aby nedošlo k strate rutínu. Potom varíme 2 - 3 minúty v osolenej vode s kvapkou oleja a na záver necháme 30 minút dôjsť.

Priemerné nutričné hodnoty v 100g:
- energetický obsah: 1332 kJ (317 kcal)
- bielkoviny: 11,9 g
- sacharidy: 85 g
- tuky: 2,4 g
- horčík: 98 mg (32% odporúčanej dennej dávky)
 
Balenie:  500 g