Domáci špaldový chlebík so semienkami   

 


Špalda je jednou z najstarších kultúrnych obilnín. V prehistorickej dobe bola pšenica špaldová pestovaná na Blízkom Východe. Jej orechová chuť bola dlhé storočia populárna v Európe, hlavne v Taliansku (farro), v južnom Nemecku (dinkel), Španielsku, Belgicku, Švajčiarsku, Anglicku, Poľsku a v Škandinávii. Pozitívne vlastnosti špaldy boli ľuďom známe už pred storočiami. Svedčí o tom zápis o špalde v Prírodovede svätej Hildegardy z Bingenu, ktorý pochádza z 12. Storočia (dnes napr. kniha „Zdravie z lekárne sv. Hildegardy“ – Reinhard Schiller).

TOFU na čínsky spôsob


Tofu je sójový "syr". Vyrába sa rozomletím uvarených sójových bôbov, z ktorých sa vylisuje sójové mlieko, ktoré sa nechá zraziť nerastným syridlom (soľou Nigari). Tofu je oveľa viac strávitelnejšie ako samotné sójové bôby, je to veľmi výživná potravina. Sójový syr tofu obsahuje veľké množstvo ľahko stráviteľných bielkovín a len veľmi málo sacharidov a tukov, preto je právom označované ako "Výživa pre srdce". Tiež je veľmi priaznivý jeho vysoký obsah nenasýtených mastných kyselín a nízky obsah nasýtených mastných kyselín, a nízke percento sodíka. Tofu je kvalitným zdrojom vápnika, horčíka a železa. Z vitamínov v ňom nájdeme predovšetkým vitamíny skupiny B, E. Dôležitá informácia - neobsahuje žiadny cholesterol.

Guacamole (avokádová nátierka)   

 


Avokádo je dnes jedným z najviac cenených druhov ovocia pre jeho nutričnú hodnotu, ale aj diétne a terapeutické vlastnosti. Je to koncentrovaný plod, v porovnaní s iným čerstvým ovocím obsahuje veľmi málo vody. Prevažne nenasýtené tuky, obsiahnuté v avokáde, majú vysokú biologickú hodnotu. Ako všetka rastlinná potrava, neobsahuje cholesterol. Zároveň je veľmi bohaté na proteíny, obsahuje všetky esenciálne aminokyseliny a veľa vlákniny.

Praženica bez vajec




Tofu je sójový "syr". Vyrába sa rozomletím uvarených sójových bôbov, z ktorých sa vylisuje sójové mlieko, ktoré sa nechá zraziť nerastným syridlom (soľou Nigari). Tofu je oveľa viac strávitelnejšie ako samotné sójové bôby, je to veľmi výživná potravina. Sójový syr tofu obsahuje veľké množstvo ľahko stráviteľných bielkovín a len veľmi málo sacharidov a tukov, preto je právom označované ako "Výživa pre srdce". Tiež je veľmi priaznivý jeho vysoký obsah nenasýtených mastných kyselín a nízky obsah nasýtených mastných kyselín, a nízke percento sodíka. Tofu je kvalitným zdrojom vápnika, horčíka a železa. Z vitamínov v ňom nájdeme predovšetkým vitamíny skupiny B, E. Dôležitá informácia - neobsahuje žiadny cholesterol.

Krémová šampiňónovo-hubová polievka  


Šampiňóny sú zdrojom ľahko absorbovateľných proteínov, obsahujú vitamíny skupiny B a D. Z minerálnych látok je významný obsah draslíka, fosforu a selénu. Ide o nízkoenergetickú potravinu s nízkym obsahom sacharidov a lipidov a vysokým obsahom vlákniny, ktorá napomáha vylučovaniu škodlivín z organizmu, priaznivo ovplyvňuje peristaltiku čriev. Spomaľuje tiež trávenie a vstrebávanie živín, čím ich prísun do krvi prebieha plynule a postupne. Úspešne sa uplatňuje v prevencii nádorov hrubého čreva. Z dôvodu nízkej energetickej hodnoty spolu s významným podielom vlákniny a výraznou chuťou a vôňou predstavujú zaujímavé obohatenie jedál konzumentov, ktorí sa rozhodli znížiť svoju telesnú hmotnosť.

Zeleninové sabdží s mangoldom na indický spôsob    

 


Neznámy mangold
Mangold, poznáte ho? Poznali ho už starí Rimania a Gréci, oddávna sa pestoval v Egypte a Číne. Dnes je obľúbený v krajinách západnej Európy, no na pultoch našich obchodov sa s ním zatiaľ bežne nestretávame. Od leta až do mrazov je plnohodnotnou náhradou špenátu. Má omnoho väčšie listy ako špenát a bledšiu zelenú farbu. Pestujú sa listové a stopkové odrody. Mangold stopkový sa pripravuje obdobne ako špargľa. Mangold listový má tenšiu stopku a konzumujú sa listové čepele ako špenátová zelenina. Rovnako ako zo špenátu, či šťaveľu, aj z mangoldu môžete pripravovať zaujímavé omáčky a polievky, upravovať ho dusením či varením a mladé jemné lístky pokojne nakrájajte do šalátu. Po zbere ich treba čo najskôr upotrebiť, lebo rýchlo vädnú a strácajú kvalitu.

Lahodné tofu s brokolicou a hráškom  


Tofu je sójový "syr". Vyrába sa rozomletím uvarených sójových bôbov, z ktorých sa vylisuje sójové mlieko, ktoré sa nechá zraziť nerastným syridlom (soľou Nigari). Tofu je oveľa viac strávitelnejšie ako samotné sójové bôby, je to veľmi výživná potravina. Sójový syr tofu obsahuje veľké množstvo ľahko stráviteľných bielkovín a len veľmi málo sacharidov a tukov, preto je právom označované ako "Výživa pre srdce". Tiež je veľmi priaznivý jeho vysoký obsah nenasýtených mastných kyselín a nízky obsah nasýtených mastných kyselín, a nízke percento sodíka. Tofu je kvalitným zdrojom vápnika, horčíka a železa. Z vitamínov v ňom nájdeme predovšetkým vitamíny skupiny B, E. Dôležitá informácia - neobsahuje žiadny cholesterol.

Grécka večera z TOFU  



Tofu je sójový "syr". Vyrába sa rozomletím uvarených sójových bôbov, z ktorých sa vylisuje sójové mlieko, ktoré sa nechá zraziť nerastným syridlom (soľou Nigari). Tofu je oveľa viac strávitelnejšie ako samotné sójové bôby, je to veľmi výživná potravina. Sójový syr tofu obsahuje veľké množstvo ľahko stráviteľných bielkovín a len veľmi málo sacharidov a tukov, preto je právom označované ako "Výživa pre srdce". Tiež je veľmi priaznivý jeho vysoký obsah nenasýtených mastných kyselín a nízky obsah nasýtených mastných kyselín, a nízke percento sodíka. Tofu je kvalitným zdrojom vápnika, horčíka a železa. Z vitamínov v ňom nájdeme predovšetkým vitamíny skupiny B, E. Dôležitá informácia - neobsahuje žiadny cholesterol.