Ako uviesť do rovnováhy kyseliny a zásady v tele - 2.časť
Autor:  Katrin Koelleová



Pitie ako ochrana pred kyselinami
Naše telo sa skladá prevažne z vody, ktorá je doslova elixírom života. Odborníci odporúčajú vypiť za deň minimálne 1,5 litra tekutín. Pri telesnej námahe, teple a aj pri prekyslení stúpajú požiadavky na tekutiny až na 4 litre.

Voda robí zázraky
Voda je na prvom mieste medzi najzdravšími spôsobmi ako zahnať smäd. Odporúčajú sa najmä tiché liečivé vody, pramenité vody a kvalitná voda z vodovodného kohútika. Oxid uhličitý nezaťažuje len žalúdok a črevá, ale zvyšuje aj množstvo kyselín v tele. Pre všetkých, ktorí si chcú udržať pomer kyselín a zásad v rovnováhe, nie sú dobrou voľbou sýtené minerálne vody.

Káva ako kyselinová pasca
Kto konzumuje kávu v nadmernom množstve, dostáva do chodu nielen krvný obeh a trávenie, ale silno rozprúdi aj produkciu kyselín v tele.  jeho premena v metabolizme vedie k tvorbe kyseliny trieslovej. Dôjde k tomu, že kofeín u prekyslených ľudí kladie ešte väčšie požiadavky na už aj tak preťažený sympatikus (sympatikus má povzbudzujúci účinok na životne dôležité funkcie a maximálny výkon vylúčením adrenalínu, zdvihnutím krvného tlaku, zrýchlením dýchania a srdcovej frekvencie). Pretože prekyslenie vedie k poruchám spánku, nervozite a súčasne k príznakom veľkej únavy, je káva pre takto postihnutých nevhodná z viacerých dôvodov. Podobne to platí pre čierny čaj ako aj pre kolu.

Čaj prospieva
Komu nechutí piť neprestajne len vodu, môže si namiesto nej vychutnať bylinkový, alebo ovocný čaj. Veľa liečiteľov považuje listy zeleného nefermentované čaju za liečivý prostriedok proti množstvu civilizačných ochorení. Zelený čaj by mal vďaka látkam, ktoré obsahuje, posilňovať imunitný systém a podporovať organizmus v boji proti škodlivým látkam a anorganickým kyselinám. V prospech toho hovorí vysoký podiel zdravie posilňujúcich a antibakteriálnych látok. Zelený čaj poskytuje vitamíny B1, B2, C, E a K, ako aj určité množstvá fluóru, draslíka, vápnika a stopy zinku.

Šťavnaté potraviny ako darcovia zásad
Ovocie patrí popri zelenine na prvé miesto medzi potravinami poskytujúcimi zásadité látky. Platí to aj pre ich "tekutú formu", šťavu, za predpokladu, že si vyberiete prírodné šťavy bez pridania cukru - alebo ešte lepšie - vytlačíte alebo odšťavíte si ich sami. Samozrejme, že aj zeleninové šťavy sú dobrou voľbou: šetria kalorický príjem a súčasne privádzajú minerálne látky a vitamíny.

Obmedziť stravu, ale opatrne
Účinok obmedzenia stravy pri prekyslení je nesporný. niektorí odborníci sú ochotní prisahať na to, že prísne hladovanie je všeliekom aj pri zaťažení kyselinami. Iní uvádzajú, a nie neprávom, že pri skutočnom hladovaní - keď sa teda celkom zriekneme pevnej stravy - vystresovaný organizmus ešte väčšmi zahlcujú kyseliny. Spoločnosť pre výživu a dietetikov (GfED) upozorňuje napríklad na to, že po niekoľkých dňoch hladovania dochádza k prekysleniu, teda k tzv. ketoacidóze, lebo pri chýbajúcom prísune potravy čerpá mozog svoju energiu zo spaľovania zlúčenín nazývaných ketónové látky. Acetón, ktorý pri tomto procese vzniká, sa vylučuje močom a dodáva mu hnedú farbu a nepríjemný zápach. Prekyslenie ketónmi vyvoláva väčšinou aj nepríjemný zápach z úst a pach celého tela. Jasnými príznakmi, ktoré pri hladovaní ukazujú na akútne prekyslenie, sú aj záchvaty dny, pocit nevoľnosti, poruchy sústredenia, precitlivenosť na chlad, suchá koža a vypadávanie vlasov.

Pozor na prv prekonané choroby
Pri dlhšom prísnom hladovaní začína navyše ubúdať aj srdcová svalovina, čo môže viesť u poškodeného srdca k životu nebezpečným poruchám srdcového rytmu a k fibróze srdcových komôr. Veľa odborníkov radí držať hladovku iba po dohode s lekárom alebo ešte lepšie pod dozorom a podľa rady lekára alebo homeopata. Tehotné a dojčiace ženy, deti a starí ľudia by radšej nemali hladovať vôbec.

Mierne obmedzenie stravy prospieva
Ak si pod pojmom hladovanie nepredstavujeme úplné prerušenie prísunu potravín, ale len skutočnosť, že sa zriekneme nadmerného množstva jedla alebo škodlivých potravín, to je niečo iné. V tomto prípade už nejde o hladovanie, ale o zmenu stravy na výživu bohatú na zásady, ktorá celkove podporuje zdravie. Aby bolo takéto obmedzenie stravy naozaj účinné, treba pri prísnom hladovaní dodržiavať určité pravidlá.

Pri sedemdennej odkysľovacej kúre sa však nasýtite a dostanete pritom všetky dôležité živiny. Odpustiť si musíte iba máločo a len niektoré potraviny musíte počas kúry vyškrtnúť celkom:
  - mäso, mastné ryby, hydinu, zverinu a vnútornosti
  - všetky výrobky z bielej múky
  - všetko, čo obsahuje cukor (aj med - na osladenie čaju; radšej používajte umelé sladidlo)
  - syr - najmä tučné druhy - a údeniny,
  - kávu, kolu alebo iné nápoje obsahujúce kofeín,
  - alkohol v každej forme,
  - nikotín ako je to len možné.
 
Cenný balast
Až pred 35 rokmi objavili anglickí vedci súvislosť medzi jemnou, na balastné látky chudobnou blahobytnou stravou neskoršieho obdobia hospodárskeho zázraku a nástupom typických civilizačných chorôb. Odborníci začali skúmať balastné látky a ich mnohostranné pôsobenie. Teraz už niet pochýb o tom, že tieto rastlinné súčasti našej stravy plnia dôležité úlohy:
  - Pomáhajú pri rýchlejšom odstraňovaní kyselín z čreva a tým súčasne vyrovnávajú v čreve
    prostredie.
  - Urýchľujú spätné odvádzanie zvyškov potravy, a tak pripravujú parazity o potravu.
  - Zvyšujú množstvo stolice a tým uľahčujú vyprázdňovanie.
  - Robia črevo pohyblivejším.
  - Starajú sa o dobré prekrvenie črevných stien.
  - Vyživujú užitočné baktérie črevnej flóry a tým posilňujú celý imunitný systém.
  - Sú základom pre tvorbu obranných látok, ktoré udržujú črevo v aktívnom stave.

Dodávať telu dostatok balastu
Optimálne pôsobenie sa však ukáže až vtedy, keď sa dostatok balastných látok konzumuje pravidelne. 30 až 50 g balastných látok denne, ktoré odporúčajú odborníci, je ďaleko viac, ako priemerne prijímame. Kto sa tohto odporúčania drží, uvádza do rovnováhy aj svoje hospodárenie s kyselinami a zásadami.

Citeľné zlepšenie, tzv. počiatočné zhoršenie
Nech vás neznepokojí, ak sa na začiatku liečby symptómy náhle prejavia silnejšie. Neraz sa stáva, že dôjde k tzv. začiatočnému zhoršeniu. Nie je to však znamenie neúspechu, ale prejav liečby. Odborníci to nazývajú aj liečebná kríza. Niekoľko dní po začiatku odkysľovania sa môže uvoľniť toľko splodín, že sa objavia bolesti údov a celkový pocit nevoľnosti. Práve v tomto štádiu by ste sa nemali nechať zneistiť, lebo tým by ste ešte väčšmi podporili vylučovanie kyselín.

Iným možným prejavom liečby je silná únava. Zvýšené vylučovanie kyselín telo namáha a znamená preň najskôr určitú záťaž. Nesnažte sa proti tomu bojovať, ale dožičte si radšej dostatok odpočinku a spánku. Ten, kto si to môže dovoliť, nech si počas dňa na pol hodinu ľahne. Ak si to dožičiť nemôžete, choďte si skrátka ľahnúť skôr ako zvyčajne. Spánok, ako je známe, pomáha najmä ľadvinám odbúravať prebytočné kyseliny. Dostatočným pitím vody a bylinkových čajov zmienite ťažkosti a podporujete svoje ľadviny. Veľmi účinné sú čajové zmesi obsahujúce listy brezy.


Zostať v rovnováhe
Ak ste sa zbavili prebytočných kyselín a cítite sa konečne opäť vyvážene, treba si tento príjemný pocit udržať. Na prevenciu opätovného presýtenia anorganickými kyselinami existujú prostriedky a spôsoby.

Tu sú uvedené najdôležitejšie pravidlá udržania acidobázického hospodárenia v obnovenej rovnováhe.
1. Jedzte s chuťou, ale rozumne.
2. Rozdeľte si jedlo na veľa malých porcií a zostavujte si ho čo najpestrejšie.
3. Jedzte čo najčastejšie potraviny bohaté na kyselinu mliečnu. (Tie podporujú telo pri neutralizácii anorganických kyselín)
4. Celkom prestaňte fajčiť.
5. Konzumujte alkohol už len pri zvláštnych príležitostiach.
6. Pite aj naďalej veľa minerálnej vody, bylinkových a ovocných čajov aj zeleného čaju.
7. Uchovajte si nové pohybové návyky.
8. Dbajte o svoje telo a venujte sa mu.
9. Dbajte na odstraňovanie stresu a na uvoľnenie.
10. Starajte s o balzam na duši. (smútok a zlosť alebo dokonca depresie podporujú prekyslenie organizmu)
 
Copyright ©  2007 vydavateľstvo NOXI s.r.o. Všetky práva vyhradené.

Zdroj:  Kyseliny a zásady v rovnováhe,  Katrin Koelleová, vydavateľstvo NOXI s.r.o., 2007