Využitie uvoľńujúcej a zahrievacej sily zázvora



Zázvor (Ďumbier) je jedna z najstarších korenín, ktorá sa v tropickej Ázii používa viac ako 3000 rokov. Poznali ho už v starovekej Indii a Číne, používali ho starovekí Egypťania, Gréci i Rimania. Okolo 9. storočia bol v Európe rozšírený tak, ako dnes soľ a čierne korenie. Arabi ho v 13. storočí priviezli do východnej, Portugalci do západnej Afriky a Španieli do karibskej oblasti. Dnes sa pestuje v tropických oblastiach južnej Ázie, južnej Ameriky a západnej Afriky.


Zázvor je rastlina s dlhými byľami a listami, rastie na čiastočne zatienených stráňach do výšky asi 1 m. Má malé žlto-purpurové kvety podobné kosatcom. Využíva sa však len podzemná časť rastliny, ktorá sa skladá z viacerých hľuzovitých častí. Zbiera sa v jeseni po odumretí listov. Jeho typickú arómu spôsobuje éterický olej a jeho chuť zingerol. Okrem nich rastlina obsahuje cukor, živicu a škrob. Jej chuť je štipľavá a mierne ostrá.

Čerstvý zázvor - pre liečebné účely je najvýhodnejší. Podzemok sa po zbere umýva. Je farby bielej kávy, dužina je bledožltá a nemala by byť vláknitá. Skladuje sa v chlade, zabalený, aby sa nevysušil a nestuchol. Takto vydrží i niekoľko týždňov.
Sušený zázvor - je štipľavejší ako čerstvý, môže byť skladovaný v kúskoch, u nás sa predáva mletý. Chuť a vôňu si uchová vo vzduchotesnej nádobe na tmavom a chladnom mieste.
Konzervovaný zázvor - najskôr sa niekoľko dní máča v slanej vode, potom v studenej, potom sa varí vo vode a nakoniec v sirupe.
Kandizovaný zázvor - kusy ďumbiera sa kandizujú, sušia a potom obaľujú v cukre.

Zázvor sa používa na prípravu sladkých i pikantných pokrmov. Je dôležitou zložkou kari korenia a iných koreninových zmesí, koláčov, sušienok, marinád a mnohých ázijských zeleninových jedál. Zázvorový olej sa používa na ochutenie vína, piva a žalúdočných likérov. Obľúbený je aj zázvorový čaj, ktorý má zahrievacie účinky a pomáha pri nachladení.

Zázvor pôsobí preventívne proti nevoľnosti, vrátane nevoľnosti pri cestovaní. Už prejavenú nevoľnosť však nezastaví. Zlepšuje funkciu čriev, uvoľňuje koliku a plynatosť, pomáha pri pokazenom žalúdku. Znižuje možnosť výskytu krvných zrazenín, riedi krv a tým zabraňuje upchávaniu ciev. Pomáha pri kašli a nachladnutí, posilňuje imunitný systém. Zastavuje zápaly pri reumatických bolestiach, strnulosti a opuchoch. Pôsobí upokojujúco u ľudí, ktorí sú plní starostí o svoju budúcnosť.

Recepty:

Zázvorový čaj
1 l vody, 1 PL strúhaného čerstvého zázvoru alebo 1 ČL sušeného, kúsok škorice, 3 klinčeky, 2 PL medu, šťava z 1 citróna
Vodu privedieme k varu, pridáme korenie a varíme 5 minút. Vyberieme celé korenie, prelejeme do nádoby, vychladíme na 60 stupňov, pridáme med a citrónovú šťavu. Podľa chuti ešte prisladíme.

Čaj na posilnenie žalúdka a vyčistenie krvi
rovnaké diely zázvoru, koreňa horca, rebarbory, podzemku pýru a fenikla
Všetky uvedené prísady zmiešame. Dávkujeme 1 PL na 3 dl vody. Pripravíme odvar, ktorý užívame nalačno.

Jogínsky (biely) čaj
½ litra mlieka, ½ l vody, 3 klinčeky, 4 cm kúsok škorice, 1 ČL mletého kardamonu, ¼ ČL zázvoru, 2 PL medu
Vodu privedieme do varu, pridáme korenie a necháme povariť aspoň 5 minút. V druhom hrnci prevaríme mlieko. Odvar z korenia precedíme do mlieka, po vychladnutí na 60 stupňov osladíme medom.

Zázvorová káva
6 dl vody, ½ KL zázvoru, 6 PL kávy (môže byť aj sójová mletá alebo iná kávovinová zmes)
Vodu so zázvorom varíme 1 až 2 minúty. Do kanvice dáme kávu a zalejeme horúcou zázvorovou vodou. Podávame osladené medom, prípadne dochutené mliekom.

Ryža s jogurtom ochuteným zázvorom
¼ l dlhozrnnej bielej ryže, ½ l vody, 2 PL masla alebo ghí, 1 ČL soli, 300 ml bieleho jogurtu, ½ ČL mletého zázvoru alebo 1 ČL strúhaného čerstvého zázvoru
Ryžu premyjeme v teplej vode a necháme oschnúť v sitku. V hrnci so silným dnom necháme zovrieť vodu, pridáme ryžu, zamiešame, znížime prívod tepla a priklopené varíme asi 20 – 25 minút. Skúsime, či je ryža uvarená, odstavíme a necháme stáť prikryté asi 5 minút. Uvarenú ryžu opatrne rozprestrieme na plech, pridáme maslo alebo ghí a soľ. Jemne zamiešame. Keď ryža vychladne na izbovú teplotu, zmiešame ju s jogurtom a zázvorom. Táto ryža je výživná a ľahko stráviteľná. Podáva sa s akýmkoľvek zeleninovým jedlom alebo šalátom.

Jablkové čatní  (korenená indická príloha k jedlám, ktorá sa pripravuje z rôznych druhov ovocia alebo zeleniny)
6 stredne veľkých olúpaných, na malé kúsky nakrájaných jabĺk, 4 PL ghí alebo rastlinného oleja, 2 ČL čerstvého strúhaného alebo 1 ČL sušeného zázvoru, 2 kúsky 5 cm dlhej škorice, 1 ČL anízu, 2 – 3 sušené drvené čili, 5 klinčekov, 1 ČL kurkumy, štipka asafoetidy, 4 PL vody, 4 PL hnedého cukru
V hrnci so silnejším dnom rozohrejeme ghí alebo olej, pridáme najprv čerstvý zázvor, celé korenie a smažíme 30 sekúnd. Pozor, nespáliť! Pridáme práškové korenie a jablká a smažíme niekoľko minút za stáleho miešania. Potom pridáme vodu, priklopíme a dusíme asi 15 minút, často miešame, kým jablká nezmäknú. Potom ich popučíme, pridáme cukor a varíme odkryté za stáleho miešania, kým čatní nezhustne. Vychladíme na izbovú teplotu.

Zázvorové keksy
300 g celozrnnej múky, 300 g hladkej múky, 120 g masla (tuku), 250 g cukru, 250 ml mlieka 4 kávové lyžičky zázvoru, 1 ½ kávovej lyžičky sódy bikarbóny, štipka soli
Cukor s tukom vymiešame, do múky pridáme sódu a zázvor, premiešame a postupne pridávame mlieko, až kým nezískame cesto požadovanej hustoty. Vyvaľkáme ho na tenký plát a vykrajujeme požadované tvary. Pečieme na vymastenom plechu pri teplote asi 200 °C. Upečené keksy sú tvrdé, preto ich uložíme na 3 – 5 dní do vlhkého prostredia.

Literatúra:
Normanová, Jill: Chuť a vôňa korenia. Bratislava: Gemini, 1992
Poluninová, Miriam: Potraviny, ktoré liečia. Bratislava: Perfekt, 2000
Kleňová, Mária: Čítanie o korení. Martin: 2001