Strava podľa ajurvédy 
Pavol Hlôška

Každý človek má svoje osobitné vlastnosti a tiež osobitné potreby. Niekto potrebuje teplo - iný chlad, niekto aktivitu - iný pokoj, niekto sucho - iný vlhko. Rovnako rozdielne máme i biochemické potreby, ktoré si uspokojujeme stravou. Niekto potrebuje ryžu - iný zemiaky, niekto omáčky - iný suché hrianky, niekto štipľavú chuť - iný sladkú, niekto ľahké potraviny - iný ťažké.

Nie sme rovnakí, nemáme rovnakú veľkosť topánok ani košele. Sme zvyknutí na to, že každý má svoje miery a podľa nich si kupuje oblečenie. Sme zvyknutí i na to, že každý člen domácnosti dostane rovnaké jedlo, ktoré navarila kuchárka podľa seba a považujeme tento spôsob stolovania za správny.

Náš obvyklý spôsob stolovania môžeme prirovnať k nasledujúcemu príkladu: kuchárka či domáca pani bude každému členovi domácnosti kupovať rovnako veľké topánky, aké má ona sama. Nebude brať ohľad na to, že manžel potrebuje veľkosť topánok č. 9, syn č. 7, dcéra č. 3. Ona má šestky, tak budú všetci nosiť šestky. Pri odeve považujeme za samozrejmé, že každý človek nosí rozdielnu veľkosť oblečenia. Pri strave si myslíme, že pre všetkých ľudí je správna a zdravá strava jedna (v zmysle rovnaká).

Ajurvéda je náuka o dlhom, zdravom a šťastnom živote. Dokáže rozlíšiť individualitu každého človeka veľmi presne a doporučiť mu i skladbu potravín na mieru. Individualitu rozlišuje podľa základných troch regulátorov (dóš) a ich kombinácií. Každý človek má v sebe tri signály, z ktorých sú vytvorené jeho vlastnosti a potreby, aj biochemické. Tieto regulátory sú inteligentné, pracujú podľa presného poriadku, preto ich ajurvéda nazýva inteligencia. Ich názvy sú podľa vlastností, ktoré majú: Vietor - v sanskrte Váta, Žlč - v sanskrte Pitta a Sliz - v sanskrte Kafa.

Pre porovnanie môžeme použiť televízny signál. Človek (obrazovka) je vytvorený a riadený tokom inteligencie (TV signál) o troch zložkách (farby modrá, zelená a červená): Vietor, Žlč a Sliz.

Vzájomným pomerom a veľkosťou troch regulátorov sa navzájom odlišujeme: vzhľadom, mentalitou, potrebou odlišnej stravy. Preto nikto z nás nie je priemerný človek. Pre mnoho ľudí neplatia priemerné obecné doporučenia o správnej životospráve, výžive, pitnom režime, návykoch, liečbe. Každý človek vyžaduje osobitný prístup (na mieru).

Človek s prevahou regulátoru Vietor (a jeho kombinácie) potrebuje tekutú, kašovitú potravu, pokiaľ možno dobre a dlho varenú. Nemusí sa báť, že sa mu varením zničia v jedle vitamíny. Surová zelenina ako aj celozrnné výrobky mu škodia. Všetku zeleninu by mal mať tepelne upravenú a jablká a hrušky zavárané. Zo surových jabĺk a hrušiek môže mať alergiu. Neznáša suché ovocie a pečivo. Vyhovuje mu masť, maslo a mliečne výrobky, mäso a sójové výrobky. Najdôležitejšie potraviny pre vietor sú škrobovité, ako napríklad ryža, cestoviny a čerstvé pečivo (vláčne). Pretože vietor je studený, potrebuje mierne množstvo zahrievacieho a sladkého korenia, napr. škorica, rasca, muškátový oriešok a kvet, bazalka, klinček.

Vietor je aktívny a preto neznáša stimulanty, ako je kofeín v káve a teín v čaji. Môže si dopriať popoludňajší olovrant.

Človek s prevahou regulátoru Žlč (a jeho kombinácie) potrebuje chladnú alebo vlažnú stravu, pretože žlč je horúca. Má rád zemiaky, bielu ryžu (nie hnedú), cestoviny, maslo, zeleninu trpkej a horkej chuti, napr. hlávkový šalát, kapustu, uhorky, karfiol, kaleráb. Jedlo môže mať varené i surové. Veľmi vhodné sú ťažké potraviny, napr. fazuľa, sója a sójové výrobky. Nevhodné sú ostré potraviny, napr. reďkovky, cvikla, cibuľa, cesnak, štipľavé korenie. Z korenín potrebuje trpké a horké korenie: koriander, kardamom, kurkuma, sladká paprika, šafrán, rasca, senovka grécka.

Človeku typu

Žlč veľmi škodia kyslé potraviny, napr. ríbezle, egreš, višne, grepy, kyslá kapusta, acidofilné mlieko, jogurty a podobne. Dokážu spôsobiť pocity pálenia a zápaly rôznych tkanív. Regulátor žlč vyrába energiu tepelnú i mentálnu, a preto stimulanty (kofeín, teín) treba používať opatrne. Pokiaľ je iba ľahké potraviny, máva hlad ako vlk. Treba jesť i ťažšie potraviny, ktoré upokojujú silné trávenie žlče. Olovranty a desiate mu škodia.

Človek s prevahou regulátoru Sliz (a jeho kombinácie) potrebuje suchú, teplú a ľahkú stravu. Má slabý tráviaci oheň a pomalé trávenie (lenivé črevá a žlčník). Raňajky môže vynechať a jesť iba dvakrát denne. Pokiaľ by raňajkoval, potom malé a ľahké raňajky, najlepšie suché hrianky s cesnakom alebo zeleninu. Šťavnaté ovocie (melón, pomaranč, grepy, kiwi) mu škodí.

Sliz potrebuje ostré potraviny, napr. cesnak, cibuľu, reďkovky, čierne korenie, štipľavú papriku. Najvhodnejšia je zelenina (okrem šťavnatej, ako sú uhorky, paradajky a cukiny) a z obilovín jačmeň, proso, pohánka, raž a kukurica. Výborné sú zemiaky. Nevhodná je ryža biela i hnedá, knedle a cestoviny. Zo strukovín sú vhodné šošovica, cícer, hrach a mungo (zelená sója). Nevhodné sú ťažké potraviny, napr. mliečne výrobky, tuky, fazuľa, sója a sójové výrobky. Škodia mu omáčky, polievky a nápoje. Stimulanty, napr. kofeín v káve a teín v čaji, môže jesť kedykoľvek. Olovranty a desiate mu škodia.