PROBIOTIKUM – univerzálny liek
Pavel Malovič

Proti vplyvom hnilobných baktérií pomôžu tzv. probiotické produkty. Obsahujú živé mikróbne druhy, ktoré zlepšujú zloženie črevnej mikroflóry. Probiotiká v kyslomliečnych produktoch teda predstavujú práve tie druhy baktérií, ktoré sú pre organizmus užitočné. Dokážu pre zdravie človeka urobiť veľa. Mnohí vedci ich preto prirovnávajú až k univerzálnemu lieku.

Ich prednosti:

- Skvasujú mliečny cukor (laktózu). Uľahčujú tak trávenie niektorým ľuďom, ktorí majú túto schopnosť z genetických príčin oslabenú alebo im úplne chýba (prejavuje sa to tráviacimi ťažkosťami po pití mlieka)
- Produkujú vitamíny, najmä skupiny B (obzvlášť B12) a K.
- Bránia premene primárnych žlčových kyselín na sekundárne, ktoré môžu byť zhubné.
- Zvyšujú prirodzenú obranyschopnosť organizmu.
- Znižujú riziko vzniku rakoviny hrubého čreva a pomáhajú pri jeho liečbe.
- Znižujú hladinu sérového cholesterolu v krvi, a tým aj riziko vzniku aterosklerózy a ischemickej choroby srdca.

Probiotické baktérie pomáhajú aj pri prevencii a liečbe ochorení hrubého čreva, ako je zápcha, ulceratívna kolitída, hnačka a iné. V mnohých prípadoch sa ich účinnosť zvyšuje kombináciou so stravou bohatou na vlákniny, vitamíny a iné látky s antiodaxičnými účinkami (vitamín A, E, organický selén). Odporúčajú sa aj na preliečenie tráviaceho traktu po liečbe antibiotikami, ako aj v pokročilom veku. Medzi baktériami u starších ľudí aj u ľudí stresovo zaťažených prevládajú nepriaznivejšie druhy. Aj v tomto prípade sa odporúča zvýšiť príjem kyslomliečnych výrobkov. Objavili sa i dôkazy o ich pozitívnom vplyve pri liečbe akné. Osvedčili sa aj pri liečbe osôb s narušenou funkciou pečene, poškodenej alkoholom alebo liekmi. A navyše, sušené baktérie mliečneho kvasenia vo forme tabliet sa stali aj súčasťou liečby AIDS.

Keď sa však rozhodnete „vrhnúť“ na jogurty, musíme vedieť, že užitočné vlastnosti jogurtových baktérií môžu pôsobiť iba vtedy, ak sa do hrubého čreva dostanú živé. Nie každý jogurt obsahuje práve tie druhy baktérií, ktorým sa podarí prekonať kyslé prostredie v žalúdku a žlčovú bariéru v tenkom čreve. Nie každému jogurtu sa podarí dopraviť sa do hrubého čreva v aktívnom stave. Platí to najmä o mikroflóre bežných jogurtov (nie probiotických), ktoré sa vyrábajú zakvasením jogurtovou kultúrou citlivou na kyseliny a žlč. Takéto jogurty sú dôležité pre svoje výživné vlastnosti.

Probiotické baktérie prechádzajú žalúdkom živé; až v čreve sa začnú množiť a kolonizovať ho. Tým sa stávajú ešte prospešnejšími. Nachádzajú sa v probiotických jogurtoch, acidofilnom mlieku, zakysanke, zákvase, kefírovom mlieku, bryndzi, žinčici. Pri ich výbere je lepšie uprednostiť tie, ktoré neobsahujú stabilizátory (želatínu a rôzne konzervačné látky), znižujúce práve ich prospešné vlastnosti. Okrem toho by mali byť čo najčerstvejšie. Výskumy ukázali, že obsah živých mliečnych baktérií sa po siedmich dňoch zníži až stonásobne. Po 14 dňoch skladovania (aj pri nízkych teplotách) sa už vyskytujú len v zanedbateľnom počte.

Pripravme si jogurtový probiotický výrobok

Jogurty si môžeme urobiť (lepšie povedané: rozmnožiť) aj doma, nemusíme mať ani jogurtovač. Stačí, ak máme termosku (alebo perinu). Na prípravu potrebujeme mlieko a kúpený biely jogurt, najlepšie probiotický (v pomere 1 liter mlieka k 1 vrchovatej lyžici bieleho jogurtu).

Postup:

V hrnci si dáme zohriať mlieko. Ideálna teplota na rast jogurtových baktérií je 43 až 45°C. Nemusíme mať teplomer – mlieko by malo byť také teplé, aby sme v ňom 10 sekúnd udržali malíček ruky. Z teplého mlieka odoberieme za lyžicu do šálky a rozmiešame v ňom 1 vrchovatú lyžicu bieleho jogurtu. Potom obsah šálky prelejeme naspäť do hrnca a premiešame. Jogurtové baktérie potrebujú na rast niekoľko hodín tepla a pokoj. Konštantnú teplotu udržíme tak, že uzavretý hrniec položíme do tepla, napríklad pod perinu alebo jeho obsah prelejeme do termosky. Treba si dať pozor, aby sa potom hrncom či termoskou nehýbalo. Obvykle trvá 4 až 8 hodín, kým jogurt stuhne. Hneď ako je hotový, treba ho ochladiť čiže vložiť do chladničky, inak budú baktérie pokračovať v konzumácii mliečneho cukru a jogurt by do dvoch dní skysol.

Takto pripravený jogurt by mal zostať dobrý 4 až 5 dní. Môžeme si z neho trocha odložiť na prípravu novej dávky. Keď jogurtová kultúra začne slabnúť, nahradíme ju novým kúpeným jogurtom.