Sacharidy
Sú najrozšírenejšou zložkou potravy. Význam sacharidov vo výžive spočíva hlavne v obsahu hrubej vlákniny (celulóza, hemicelulóza, lignín).
Priamo ovplyvňujú hodnotu svalového výkonu tak dôležitého u športovcov, detí a mladistvých. Pri nadmernom množstve sacharidov v tele sa premieňajú na tuk a spolupodieľajú sa na tvorbe obezity.
      Toxické látky
Jedovaté, škodlivé látky, ktoré pri dlhodobom pôsobení spôsobujú choroby organizmu.
      Tuky
Prirodzené zložky potravín, ktoré sa skladajú z mastných kyselín a glicerolu.
Do tela nám dodávajú živiny, ako mastné kyseliny a vitamíny A,D,E.
Tuky sú jednou z hlavných energetických zložiek potravy (majú veľkú kalorickú hodnotu). Tuky delíme podľa pôvodu na rastlinné (slnečnicový olej, olivový olej, atď.) a živočíšne (maslo, slanina, sádlo, atď.). Živočíšne tuky obsahujú ťažké mastné kyseliny a ich nadmerná kozumácia je zdraviu škodlivá. Rastlinné tuky obsahujú naopak ľahké mastné kyseliny, zdraviu veľmi prospešné. Kladne pôsobia na látkovú premenu, sú dôležité pri raste, reprodukci a normálnom vývoji svalov, cievneho a nervového systému.
      Umelé sladidlo
Látka so sladkou chuťou, ktorá však nemá vlastnosti cukru a má nízke energetické hodnoty. Patrí sem: sacharín, cyklamáty a aspartam. Je maximálne nevhodné na konzumáciu...