Zelený jačmeň - šťava



Zelený jačmeň je výživový doplnok zo sušenej šťavy z výhonkov z mladého jačmeňa. Je to výnimočný koncentrát bohatý na široké spektrum výživných látok s pozitívnym účinkom na ľudský organizmus. Jedna lyžička prášku Zelený jačmeň zodpovedá približne 50-60 gramom čerstvej vytlačenej šťave. Komerčné prípravky, ktoré obsahujú sušené listy sú menej koncentrované a obsahujú balastné látky, ktoré môžu znižovať vstrebatelnosť niektorých látok. Každodenné užívanie sušenej šťavy zo zeleného jačmeňa dodá nášmu organizmu potrebné vitamíny, minerálne látky, antioxidanty, aminokyseliny, enzýmy. Môže pomáhať pri detoxikácii, rekonvalescencii, v boji s civilizačnými chorobami, pri kožných problémoch, vyrážkach, zápachu z úst, artritíde, zvýšenej kyseline v žalúdku, zápche, chudokrvnosti, stukovateniu pečene, je vynikajúci na udržiavanie acido-bázickej rovnováhy atď.
 

Krajina pôvodu:
Utah, USA - organicky pestované

História
Ľudia pestovali jačmeň už v antike. Slúžil ako potrava, ale aj na medicínske účely. Predpokladá sa, že ho kultivovali asi pred 9 000 rokmi. Rímski gladiátori jedávali jačmeň, aby nadobudli silu a odolnosť.

Čo obsahuje?
V zelených lístkoch mladého jačmeňa sa nachádza neuveriteľné množstvo minerálov a vitamínov. Japonský farmaceut a vedec, Dr. Yosihide Hagiwara, ktorý 20 rokov svojho života venoval tomu, aby našiel "rastlinu najbohatšiu na výživné látky", označil za túto rastlinu práve zelený jačmeň. Prišiel na to, že keď lístky jačmeňa dosiahnu 25-35 cm obsahujú mimoriadne množstvo vitamínov, minerálnych látok, bielkovín, cukrov a vláknin, ktoré sú esenciálne pre správne fungovanie organizmu. Keďže sa tieto živiny nachádzajú v rastline v prirodzenej forme, viazané na organické zlúčeniny, sú vo vyššej miere využiteľné pre naše telo ako syntetické vitamíny a anorganicky viazané minerálne látky, ktoré sa nachádzajú vo väčšine výživových doplnkov. Sýto zelenú farbu majú lístky vďaka vysokému obsahu chlorofylu, ktorý má dezodoračné a dezinfekčné účinky.
 
Sušená šťava z mladých zelených lístkov jačmeňa je jedinečný koncentrát výživných látok. Má veľmi vysoký obsah bielkovín, minerálov a vláknin.
 
Priemerná výživná hodnota (v 100g sušenej šťavy z mladých lístkov jačmeňa):
Energetická hodnota               1026 kJ/ 245 kcal
Bielkoviny                                34,40 g
Sacharidy                                 26,80 g
- z toho cukry                           18,90 g
Tuky                                              0,13 g
- z toho nasýtené mastné kys.   0,13 g
Vláknina                                     4,30 g
 Minerálne látky                       29,60 g



Náš organizmus si pre svoje optimálne fungovanie udržiava mierne zásadité (bázické) prostredie. Keď naše vnútorné prostredie je prekyslené (acidické) konzumáciou nevhodných potravín, stresom, znečisteným životným prostredím atď. rovnováha v našom tele je porušená a zaťažujú sa orgány. V tkanivách sa hromadia kyseliny a nevylúčené, v mnohých prípadoch pre telo škodlivé látky. Tým sa naša acidobázická rovnováha ešte viac posúva na kyslú stranu. Nemáme šancu si obnoviť túto rovnováhu, kým si nezmeníme aspoň našu stravu. V tom nám pomáha zelený jačmeň, ktorý vďaka vysokému obsahu minerálov pomáha nášmu telu dostať sa z tohto začarovaného kruhu a zoptimalizovať si acidobázickú rovnováhu.
 
Zelený jačmeň je aj bohatým zdrojom bielkovín a svojím obsahom prevyšuje naše bežné potraviny:
Potraviny                                                   Bielkoviny v 100g
Sušená šťava z mladých lístkov jačmeňa     34,4 g
Zelený šalát                                                 1,0 g
Kravské mlieko plnotučné                            3,2 g
Údený losos                                               18,3 g
Varené bravčové stehno                             29,4 g
Syr gouda                                                  24,9 g
Praženica                                                   13,7 g

Rastlinné bielkoviny v sušenej šťave zo zelených lístkov mladého jačmeňa sú asi na 90% využitelné pre náš organizmus a obsahujú 18 z 22 esenciálnych aminokyselín. Tieto proteíny sú hlavnými stavebnými zložkami enzýmov v rastline.
 
Viac ako 20 enzýmov bolo identifikovaných v zelenom jačmeni, medzi nimi:

    alfa-mannozidáza
    kataláza
    beta-galaktozidáza
    cytochrómoxidáza
    beta-glukozidáza
    nitrátreduktáza
    acidická fosfatáza
    peroxidáza
    aspartátaminozidáza
    superoxiddismutáza, atď.

    Okrem minerálnych látok je zelený jačmeň bohatý aj na vitamíny. Nasledujúce vitamíny a minerálne látky boli identifikované v mladých lístkoch jačmeňa:    Beta-karotén, Bór, Biotín, Draslík, Cholín, Chlór, Kyselina listová, Chróm, Niacín, Fosfor, Pantoténová kyselina, Horčík, Vitamín A, Jód, Vitamín B,  Mangán, Vitamín B2  Selén, Vitamín B6, Síra, Vitamín B12, Sodík, Vitamín C, Zinok, Vitamín E, Železo, Vitamín K, Vápnik.

Pozoruhodný je vysoký obsah vápnika, horčíka, železa, vitamínu C, vitamínu A atď. v porovnaní s bežne konzumovanými potravinami:

Potraviny Vápnik v 100g Horčík v 100g Železo v 100g Vitamín C v 100g
Sušená šťava z mladých lístkov jačmeňa 465 mg   305 mg    10 mg  540 mg
Kravské mlieko plnotučné 113 mg 10 mg 0 mg 0 mg
Syr gouda 700 mg 29 mg 0,2 mg 0 mg
Pomaranč  40 mg 10 mg 0,1 mg 53,2 mg
Jablko 6 mg 5 mg  0,1 mg 4,6 mg
Špenát 30 mg 25 mg 0,8 mg 8,4 mg
Zelený šalát 17,5 mg -- 0,5 mg 21,6 mg

      Sušená šťava z mladých lístkov jačmeňa je plnohodnotná a vzácna potravina, ktorá obsahuje v optimálnom pomere široké spektrum výživných látok s pozitívnym účinkom na ľudský organizmus. Ešte raz treba zdôrazniť, že minerálne látky a vitamíny sa nachádzajú v zelenom jačmeni v prirodzenej, organicky viazanej forme a sú pre telo ťažko nahraditeľné anorganickými soľami minerálnych látok a chemicky pripravenými vitamínmi z výživových doplnkov.

Balenia
100g sušenej šťavy z výhonkov z mladého jačmeňa v sáčku
(Pri pravidelnom úžívaní 2x denne obsah 100g vydrží na viac ako 1,5 mesiaca denného užívania)
220g sušenej šťavy z výhonkov z mladého jačmeňa v dóze
(Pri pravidelnom úžívaní 2x denne obsah 220g vydrží na viac ako 3 mesiace denného užívania)
 
Odporúčané použitie
1 – 3 krát denne rozpustiť jednu kávovú lyžičku v 2 dl vody alebo ovocnej šťavy a vypiť.

Na čo si treba dať pozor
Na trhu existuje viacero prípravkov zeleného jačmeňa. Vo väčšine prípravkov nájdeme sušené a zomleté listy rastliny. Náš zelený jačmeň - Zelený život, ako sme už viac krát zdôrazňovali je vytlačená usušená šťava z mladých lístkov. Jedná sa teda o vysoký koncentrát výživných látok, ktorý je 100% rozpustný vo vode. Vstrebateľnosť a dostupnosť vitamínov, minerálov a ostatných zložiek je v prípade takéhoto prípravku vyššia ako v prípade sušenej, zomletej rastliny. Ďalší faktor je pomer sušenia v prípade vytlačenej šťavy (24:1) a sušenej rastliny (cca 5:1).

Vysvetlíme si to na nasledujúcom príklade:
220 gramov prášku zeleného jačmeňa Zelený život zodpovedá:
220 g x 24 (pomer sušenia) = 5 280 g (5,28 kg) čerstvej vytlačenej šťavy zeleného jačmeňa
220 gramov komerčného prípravku sušeného zeleného jačmeňa zodpovedá:
220 g x 5 (pomer sušenia) = 1 100 g (1,10 kg) čerstvých listov zeleného jačmeňa
5,28 kg : 1,10 kg = 4,8


To znamená, že rovnaké množstvo z prášku zelený jačmeň Zelený život zodpovedá minimálne 5 násobku komerčného prípravku, ktorý obsahuje sušené listy zeleného jačmeňa.