TOP-INULÍN prášok
 ( Fytosal, s.r.o. )topinambur

TOPINAMBUR – biokultúra 21. storočia
Topinambur (Helianthus tuberosus, sladký alebo židovský zemiak, jeruzalemský artičok) je jednoročná rastlina dorastajúca do výšky 1-5 m. Patrí do čeľade astrovitých, jej nadzemná časť je veľmi podobná slnečnici, na mohutnej, niekedy rozkonárenej stonke rozkvitajú na jeseň žlté kvety.

Podzemná časťhľuzy,podobné zemiakom, majú však odlišnú chuť. Pochádza zo Severnej Ameriky, kde aj v súčasnosti v blízkosti Veľkých jazier divé odrody topinambura zaberajú veľké plochy. Prvé hromadné zoznámenie s touto kultúrou nastalo pri tragickej udalosti a je spojené s objavením a osídlením kanadského pobrežia. Počas veľkého sucha v roku 1612 nastal hlad a len hľuzy topinambura zachránili život novousadlíkov. Do Európy, Francúzska, priviezli rastlinu francúzski námorníci v roku 1605. Názov topinambur vznikol podľa indiánskeho kmeňa Tupinamba. Vďaka svojim chuťovým a liečivým účinkom sa táto rastlina rýchlo rozširovala po celej Európe.
Tri tisícročia pozná človek topinambur a oddávna ho lákala unikátna životná sila rastliny, umožňujúca jej prežiť v extrémnych podmienkach vonkajšieho prostredia a dávať oveľa väčšiu úrodu v porovnaní s inými rastlinami.
Súčasnosť objavuje vlastnosti tejto takmer zabudnutej rastliny, ktorá by mala byť súčasťou kuchyne, zaoberajúcej sa zdravou výživou. Od iných druhov zeleniny sa topinambur odlišuje unikátnym sacharidovým systémom na podstate fruktózy a jej polymérov: fruktooligosacharidov a inulínu.
 
Top Inulín prášok
je jedinečný prírodný polysacharid, ktorý sa skladá z 95% fruktózy. Okrem inulínu obsahuje topinambur aj ďalšie biologicky aktívne látky, minerálne látky železo, kremík, zinok, horčík, draslík, fosfor a vápnik, vitamíny skupiny B a C, pektínové látky, vlákninu, organické kyseliny a aminokyseliny.

Význam topinambura spočíva v prevencii a podpornej liečbe cukrovky, obezity, metabolizmu, vysokého cholesterolu, aj pri detoxikácii organizmu. Topinambur reguluje krvný tlak a tráviaci systém, chráni pečeň a obličky. Pomáha tiež zvyšovať odolnosť organizmu pri infekciách. Pôsobí antistresovo, dodáva organizmu energiu, detoxikuje ho a zvyšuje schopnosť koncentrácie. Odporúča sa tiež pre rekonvalescentov, v prevencii proti artritíde, reume, osteoporóze a proti iným mnohým chorobám.

TOP-INULÍN
Výživový doplnok z hľúz topinambura ako zdroja INULÍNU v prášku.

Zloženie
sušené hľuzy topinambura (Helianthus tuberosus L.), bez prídavných látok

Hľuzy topinambura prirodzene obsahujú:

    polysacharidy inulínovej podstaty do 82%
    pektínové látky
    vitamíny B1, B2, C
    vlákninu
    organické kyseliny
    železo, zinok, kremík, fosfor, horčík, vápnik, draslík

Použitie
Dospelí a deti od 12 rokov:

    na podporu liečby diabetes mellitus, artériosklerózy, obezity, srdcovo-cievnych ochorení, hypertónie
    pri zvýšenej fyzickej a psychoemocionálnej námahe, pri znížení pracovnej výkonnosti a únave (syndróm chronickej únavy)
    pri normalizácii funkcie žalúdočno-črevného traktu
    na detoxikáciu organizmu
    na podporu liečby akútnych infekčných ochorení
    na zvýšenie aktivity imunitného systému

TOP-INULÍN prášok sa používa ako surovina na výrobu chleba, pečiva, cestovín, zákuskov, sušienok, mliečnych výrobkov. Obsah prášku z topinambura v týchto výrobkoch môze byť až 10%. Už pridanie 1 - 3% tohto produktu do cesta spôsobuje zväčšenie vzdušnosti, rýchle zdvihnutie a udržanie formy, pridáva výrobku príjemnú chuť a nízkokalorickosť. Znižuje objem surového a suchého lepku, zväčšuje pórovitosť chleba, pečiva, cestovín a súčasne znižuje glykemický index hotových výrobkov, čo je dôležité pre diabetikov a ľudí s nadváhou. TOP-INULÍN prášok sa môže pridávať do múky, mlieka, jogurtov, omáčok, hotových jedál. Pri vyšších percentách je zmena chuti a vzhľadu výrobkov výraznejšia, čo však nie je na škodu, ale naopak zmenší ich energetickú hodnotu, obsah tuku a glykemický index.