Moringový olej BIO

Moringový olej BIO je pôvodom z Indie, kde rastie na úpätí Himalájí. V starovekých spisoch Hindov bol zaznamenaný pred 5000 rokmi. V priebehu stáročí sa strom moringa v tropických a subtropických oblastiach krajiny rozšíril a aj zmenil, dnes sa pestuje v mnohých krajinách ako zelenina a poznáme už 13 známych druhov.

Najznámejší druh je moringa oleifera, malý opadavý strom s korkovej kôry a visiace krehké konáre až do asi 60 cm dĺžky, jasne zelené malé oválne listy až 2 cm dlhé. Vyrastie 30 cm za mesiac a za rok môže dosiahnuť výšky až 4 metrov, maximálne 15 metrov. Listy stromu moringy sa dajú jesť surové a čerstvé do šalátov alebo varené ako zelenina. Taktiež sa používajú do omáčok a polievok. Ako lahodný čaj sa vyrába z listov. Listy sú výborným zdrojom vitamínov.
 
Čerstvé listy obsahujú:
- trikrát viac železa ako špenát
- toľko bielkovín ako vajce
- 7-krát viac vitamínu C ako pomaranč
- 4-krát viac vitamínu A je mrkva
- 3-krát viac draslíka ako v banánoch
- 4-krát viac vápnika ako v mlieku
Výhonky majú chuť a ostrosť reďkoviek, možno ich použiť ako korenie.
Zo sušených listov sa dá pripraviť výživný prášok do jedál, do pečiva alebo nápojov, ako cenný potravinový doplnok.

Sušené listy obsahujú:
- 25 krát viac železa ako špenát
- 4x viac bielkovín ako vo vajciach
- 0,75-krát viac vitamínu C ako v pomarančoch
- 10-krát viac vitamínu A ako v mrkvi
- 15-krát viac draslíka ako v banánoch
- 17-krát viac vápnika ako v mlieku

Moringa je tiež veľmi dôležitý pre domáce zvieratá a drobné zvieratá, ktoré trpia rovnako ako my ľudia nedostatkom vitamínov a minerálov.

Moringa obsahuje 18 z 20 známych aminokyselín. Všetky esenciálne (ktoré si telo nemôže produkovať samo) aminokyseliny sa nachádzajú v moringe.

Funkcia aminokyselín:
- Enzymatickú činnosť.
- Hormonálny účinok.
- Protilátkový účinok.
- Regulácia acidobázickej rovnováhy.
- Prenášajú kyslík, vitamíny a minerály do našich buniek.
- Sú stavebným kameňom pre naše telo a opravujú ho (kosti, zuby, koža, spojivové tkaniva, vlasy, krvné cievy, atď.).

Moringa obsahuje nasledujúcich 18 aminokyselín.
1 izoleucín
2 leucín
3 lyzín
4 methionin
5 fenylalanín
6 treonín
7 tryptofán
8 valín
9 alanín
10 arginín
11 tyrozín
12 kyselina asparágová
13 cystín
14 serín
15 glycín
16 histidín
17 proline
18 glutámová
 
Antioxidanty (inhibítory oxidácie) zvyčajne fungujú ako voľné radikály. Voľné radikály sú vysoko reaktívne formy kyslíka (agresívne molekuly). Voľné radikály vznikajú v takmer všetkých metabolických pochodoch,veľmi škodlivé pre telo pokiaľ sú spájané s patogenézami mnohých ochorení. Zvýšená tvorba voľných radikálov je spôsobená stresom, ozónom, UV žiarením, zlbmi stravovacími návykmi, alkoholom a fajčením. Antioxidanty sú tiež dôležitou súčasťou materského mlieka, pôsobia v tele dieťaťa ako mrchožrúti a pomáhajú ostatným v obrane proti infekcii.
 
Veľmi dôležitý, medzi voľnými radikálmi, je napríklad "vitamín C". V tele sa vitamín C prepravuje cez krvné riečište. Reaguje s voľnými radikálmi, napríklad tvorbou peroxidu vodíka.
Takéto protizápalové lieky fungujú najlepšie v kombinácii s inými podobnými prírodnými bioaktívnými látkami.

Antioxidanty v moringe:
Vitamín A, C, E, K
Horčík, zinok, selén
Leucín, cholín, zeatin
Chlorofyl, beta-sitosterol, kamferol
Quercetin, rutín, Caffeoylquinic kyselina
Luteín, zeaxantín, glutatión
Beta karotén, alfa-karotén, ďalšie karotenoidy
Stigmasterol
 

Pre vegetariánov je dôležité, že sa kombinujú potravíny bohaté na bielkoviny (fazuľa, hrach, sója, orechy, atď) pšenica a ryža. Pre nich je strava obohatená moringou vysoko odporúčaná.
Čaj z kvetov je veľmi účinný pri kašli a prechladnutí.
 
Moringové semená majú vysoký obsah oleja,45% z nich je vysoko kvalitný olej. Vzhľadom k vysokému obsahu kyseliny behenovej je tiež známy ako Behenöl. Behenöl sa používa po tisíce rokov a je stále základným prostriedkom pre výrobu mydla, parfémov, krémov.
Vzhľadom k jeho zmäkčovacím a výživným vlastnostiam je olej výborný pre vlasy a starostlivosť o pleť.
Bledo žltýsvetlo hnedý olej je vysoko cenený v kozmetickom priemysle, a je veľmi vyhľadávaný. Pravdepodobne aj jeho schopnosť eliminovať nežiadúci telesný pach.
Ide o najstabilnejší rastlinný olej, ktorý sa používa v prírodnej kozmetike, a to najmä pri liečbe suchej kože a ako stabilizátor pre kozmetiku.

Hlavné zložky:
Glyceridy mastných kyselín, kyseliny olejovej 65,7%
Kyselina linolová 3-4%
Kyselina palmitová 9,3%
Kyselina stearová 7,4%
Behenovej 8,6%
Myristovej 1,5%
a stopy lignoceric.

Švajčiarski vedci zistili, že Moringové látky môžu čistiť znečistenú vodu, stačí 0,2 g pre prípravu 1 litra pitnej vody.
Na jeseň sa látky viažu na častice vznášajúce sa na vode, pričom rozptýlené časticeťažšie. Vzhľadom k tomu, baktérie, vírusy a spóry plesní sa tiež viažu k týmto časticiam v ovzduší,zabité v tomto procese a vyplávajú z kontaminovanej pitnej vody.