Amarant je pôvodom z Južnej ameriky. V tejto oblasti bol základnou potravinou Inkov a aztékov (tiež ho nazývali "svätým zrnom") a dnes to je potravina budúcnosti.  V našej oblasti ho poznáme aj pod názvom láskavec a môže sa pestovať ako okrasná rastlina - pseudoobilnina.


Zo semien amarantu sa v dnešnej dobe lisuje amarantový olej, ktorý je výborným zdrojom vitamínov B1 (thiamín),B12 (riboflavín), E, D, omega nenasýtených mastných kyselín, železa, vápnika, horčíka a stopových prvkov.
Tiež v ňom môžeme nájsť esenciálnu aminokyselinu Lysín, ktorá je jedným zo stavebných prvkov bielkovín v tele. L-lysín pomáha pri vstrebávaní vápnika a pri tvorbe svalov.
Amarantový olej obsahuje obsahuje aj Skvalén, ktorý znižuje hladinu cholesterolu, bojuje proti rakovine a udržiava v tele kyslík. V oleji ho nájdeme až 8%. V kozmetike sa používa na hydratovanie, rýchlo preniká cez pokožku (dobre sa vstrebáva).

Tento olej si môžeme zvoliť
-  pri problémoch s rakovinou vďaka obsahu skvalénu
- pri problémoch s diabetes. Znižuje hladinu glukózy a zvyšuje inzulín v krvi.
- ak trpíme infekčným ochorením
- pri kožných problémoch - herpes, rôzne ekzémy (napr. atopický), popáleniny, uštipnutia
- pri žalúdočných problémoch
- pri oličkových problémoch
- pri únave a strese

Za studena lisovaný olej má jemnú, lahodnú chuť s orieškovým nádychom