Olej z malinových semien je luxusný, sladký a atraktívny, ktorý spája zmysly sladkých čerstvých malín v letný deň. Olej ponúka zvlhčujúce, protizápalové a antioxidačné účinky na pokožku. Navyše, olej z malinových semien ponúka množstvo výhod proti starnutiu, ktoré zlepšujú elasticitu a pružnosť pokožky, pričom zmäkčujú a vyhladzujú vrásky.

     Často sa používa v kozmetických prípravkoch pre svoje hydratačné, antioxidačné a lipidovo bariérové vlastnosti. Malinový olej je vynikajúci doplnok do  prípravkov, ako sú séra, pleťové oleje, pleťové vody a krémy pre suché, dehydrované, citlivé a zrelé alebo starnúce typy pleti. Malinový olej tiež slúži ako luxusná zložka do balzámov na pery, pretože vytvára okluzívnu bariéru, ktorá zabraňuje strate vlhkosti a chráni pokožku pred škodlivými prvkami.

6 dôvodov na použitie oleja z malín:
     Absorbuje UVB a UVC a ponúka obmedzenú ochranu proti UVA, takže "môže pôsobiť ako širokospektrálna ochrana proti UV žiareniu" (Oomah et al., 2000), hoci sú potrebné ďalšie komplexnejšie štúdie.
Malinový olej je protizápalový kvôli vysokému obsahu kyseliny alfa-linolénovej (najvyššej v oleji z ovocných semien) a fytosterolov, ktoré sú užitočné pri ekzémoch a psoriázach.
     Prínosy proti starnutiu vďaka obsahu kyseliny elagovej (antioxidant). Táto štúdia ukazuje, že elagová kyselina "znižuje deštrukciu kolagénu a zápalovú odpoveď, obidve hlavné príčiny vrások." To tiež chráni pred ultrafialovým poškodením.
  Malinový olej má vysoký obsah vitamínu E - antioxidant. Antioxidanty v starostlivosti o pleť sú dôležité na zabránenie oxidačnému poškodeniu, ktoré môže viesť k predčasnému starnutiu pokožky a k rakovine kože.
     Veľmi vysoké hladiny fytosterolov, ktoré môžu pomôcť znížiť trans-epidermálnu stratu vody, čím pomáhajú udržiavať hydratáciu pokožky.
Fytosteroly tiež pomáhajú pri náprave pokožky poškodenej environmentálnymi faktormi vrátane poškodenia slnkom.

Zloženie a výživa
    Olej z malinových semien je bohatý na esenciálne mastné kyseliny (omega-3), predovšetkým kyseliny linolovej a kyseliny linolénovej. Obsahuje veľmi vysoké množstvá tokoferolov (vitamín E), ktoré pôsobia ako antioxidanty a karotenoidy (vitamín A).   

     Kvôli svojmu zloženiu má malinový olej vynikajúce protizápalové vlastnosti a podľa štúdií Oomah (2000) opisuje unikátne vlastnosti proti slnečnému žiareniu, čo z neho robí príjemný doplnok k výrobkom na tvár, pery a opaľovací krém.

    Podľa štúdie Oomah (2000) olej z malinových semien má schopnosť absorbovať ultrafialové svetlo podobne ako opaľovací krém s SPF 15-25. Niektorí ľudia to nesprávne interpretujú ako olej z malinových semien, ktorý je efektívnym prostriedkom proti opaľovaniu, ale v skutočnosti sa toto tvrdenie nepotvrdilo - oleje nikdy neprešli prísnym testom SPF, ktorý určuje úroveň ochrany pred slnečným žiarením. Je veľmi pravdepodobné, že olej bude dobrý prídavok k prirodzenému opaľovaciemu prostriedku s vhodným UV filtrom kvôli jeho antioxidačným a protizápalovým vlastnostiam.

Použitie a výhody
   Červenkastý olej z malinových semien sa často používa v kozmetických prípravkoch ako doplnok k telovým krémom, pleťovým vodám, balzámom, séram a olejom. Je známy pre svoje silné protizápalové účinky, niektorí našli úľavu od kožných problémov, ako je ekzém s pokračujúcim používaním malinového oleja, kvôli svojmu silnému esenciálnemu komplexu mastných kyselín, ktorý je bohatý na omega.

    Olej z malinových semien je príjemným doplnkom na opaľovanie, kvôli svojim opisovaným vlastnostiam opaľovacích krémov spolu s protizápalovými, antioxidačnými a hydratačnými účinkami. Je to tiež populárny doplnok k produktom proti starnutiu.

Získané a spracované
    Olej z malinových semien je lisovaný za studena a získaný zo semien a môže pochádzať z rafinovaných alebo nerafinovaných foriem. Olej môže byť často získaný lokálne, v závislosti od miestneho podnebia a či sú miestne pestované maliny.

     Po spracovaní je farba oleja od číreho až po silnú žltú, alebo červenkastú a prirodzená vôňa je často označovaná ako zemitá, svieža, skoro ako uhorka. Niektoré oleje môžu mať prirodzenú vôňu malinového semienka, takže si môžete zvoliť jeho použitie v zriedení a nie ako základnú zložku.

Ako pracovať s malinovým olejom
     Olej z malinových semien sa absorbuje do kože strednou priemernou rýchlosťou a je to ľahký a suchý olej, ktorý môže zanechať miernu mastnotu a hodvábny pocit na pokožke. Vzhľadom na tento ľahký olejovitý zvyšok je najlepšie ho použiť ako zriedený vo svojom maceráte skôr ako základnú zložku.

    Olej z malinových semien môže byť niekedy zamenený s olejom z granátového jablka, pretože sú oba zvlhčujúce, okluzívne, antioxidačné činidlá, ktoré ponúkajú silné protizápalové a proti stárnuce vlastnosti. Oba oleje majú podobnú rýchlosť absorpcie, sú ľahké, stredne absorpčné a dobre fungujú pre suché, dehydratované, citlivé a zrelé/starnúce typy pleti.

     Trvanlivosť malinového oleja je približne dva roky a pridanie vitamínu E (ako antioxidantu) spolu s riadnym skladovaním v chladnom a suchom prostredí mimo dosahu slnečného svetla môže mať za následok dlhšiu životnosť. Výrobcovia odporúčajú olej po otvorení uchovávať v chlade.