Wakame je druh jedlých morských rias, ktoré sa už stáročia pestujú v Japonsku a Kórei.

Okrem toho, že prináša jedinečnú chuť a textúru do polievok a šalátov, wakame má nízky obsah kalórií, ale vysoký obsah niektorých živín, ktoré sú nevyhnutné pre zdravie. Okrem toho ponúka dlhý zoznam potenciálnych výhod, vrátane zlepšeného zdravia srdca a zvýšenej straty hmotnosti.

1. Nízke kalórie a vysoký obsah živín
Wakame má nízky obsah kalórií, ale dodáva dobré množstvo dôležitých živín.

Dokonca aj v malých množstvách môže wakame pomôcť zvýšiť príjem minerálov, ako je jód, mangán, folát, horčík a vápnik, ktoré vám pomôžu pokryť vaše nutričné ​​potreby.

Len dve polievkové lyžice (10 gramov) surovej wakame ponúkajú (zdroj, zdroj):


Kalórie: 5
Proteín: 0,5 gramov
Sacharidy: 1 gram
Jód: 280% referenčného denného príjmu (RDI)
Mangán: 7% RDI
Folate: 5% RDI
Sodík: 4% RDI
Horčík: 3% RDI
Vápnik: 2% RDI
Každá dávka wakame obsahuje aj vitamíny A, C, E a K, ako aj železo, meď a fosfor.

2. Vysoký obsah jódu môže podporovať správnu funkciu štítnej žľazy
Wakame dobrým zdrojom jódu.

V skutočnosti obsahuje wakame približne 42 μg jódu na gram, čo je asi 28% RDI (zdroj).

Jód je základným minerálom, ktorý vaše telo používa na výrobu hormónov štítnej žľazy, ktoré podporujú rast, metabolizmus, syntézu bielkovín a bunkovú opravu (zdroj).

Napriek tomu nedostatok jódu je bežný, pričom niektoré správy uvádzajú, že asi dve miliardy ľudí na celom svete sú týmto nedostatko postihnuté (zdroj).

Nedostatok tejto kľúčovej mikroživiny môže prispieť k hypotyreóze, stavu, v ktorom vaša štítna žľaza nie je schopná vytvoriť dostatočné množstvo hormónu štítnej žľazy na podporu  jej normálnej funkcie.

Príznaky nedostatku jódu môžu zahŕňať prírastok hmotnosti, únavu, vypadávanie vlasov a suchú, šupinatú pokožku (zdroj, zdroj).

3. Môže znížiť riziko problému s krvným tlakom a srdcového ochorenia
Vysoký krvný tlak je stav, ktorý zvyšuje napätie srdca a krvných ciev, oslabuje srdcový sval a zvyšuje riziko srdcových ochorení (zdroj).

Niektoré výskumy naznačujú, že pridanie wakame do vašej stravy môže pomôcť udržať krvný tlak pod kontrolou a optimalizovať zdravie srdca.

Napríklad jedna desaťtýždňová štúdia ukázala, že podávanie látok extrahovaných z wakame potkanom významne znížilo systolický krvný tlak (najvyšší počet hodnôt krvného tlaku) (zdroj).

Ďalšia štúdia u 417 detí ukázala, že vyšší príjem morských rias znižuje krvný tlak (zdroj).

Na vyhodnotenie toho, ako môže wakame ovplyvniť krvný tlak medzi všeobecnou populáciou, je však potrebných viac štúdií na ľuďoch.


4. Môžu podporovať zdravie srdca znížením hladiny cholesterolu
Cholesterol hrá úlohu v mnohých aspektoch zdravia, od produkcie hormónov po trávenie tukov.

Nadmerný cholesterol v krvi sa však môže vytvoriť vo vašich tepnách a blokovať tok krvi, čo zvyšuje riziko srdcového infarktu a mozgovej príhody (zdroj).

Zatiaľ čo súčasný výskum je obmedzený na štúdie na zvieratách, niektoré štúdie zistili, že wakame môže znížiť hladinu cholesterolu a pomôcť zlepšiť zdravie srdca.

V skutočnosti jedna štúdia zistila, že doplnenie jedálnička o morské riasy bolo účinné pri znižovaní hladín "zlého" LDL cholesterolu u potkanov (zdroj).

Podobne ďalšia štúdia na zvieratách ukázala, že sušený prášok z wakame zmenil expresiu špecifických génov, aby pomohol výrazne znížiť hladiny cholesterolu po 28 dňoch (zdroj).

Napriek týmto sľubným výsledkom, pochopenie toho, ako môže wakame ovplyvniť hladiny cholesterolu u ľudí si vyžaduje ďalší výskum.

5. Môžu mať proti rakovinové vlastnosti
Jedným z najpôsobivejších prínosov pre zdravie wakame je jej schopnosť blokovať rast rakovinových buniek v niektorých štúdiách na zvieratách a skúšobných skúmavkách.

Napríklad jedna štúdia na zvieratách ukázala, že podávanie wakame morských rias krysám pomohlo potlačiť rast a šírenie buniek rakoviny prsníka (zdroj).

Ďalšia štúdia ukázala, že špecifické zlúčeniny extrahované z morských rias boli účinné pri inhibícii rastu buniek rakoviny hrubého čreva a obličiek (zdroj).

Niektoré štúdie však mali zmiešané výsledky. Jedna štúdia u 52 679 žien uviedla, že zvýšená spotreba morských rias je spojená s vyšším rizikom rakoviny štítnej žľazy, čo môže byť výsledkom nadmerného príjmu jódu (zdroj, zdroj, zdroj).

Preto je potrebný ďalší výskum na určenie toho, ako môže wakame ovplyvniť tvorbu rakovinových buniek u ľudí.

6. Môže znížiť krvný cukor a zlepšiť odolnosť voči inzulínu
Niektoré štúdie zistili, že wakame môže pomôcť znížiť hladinu cukru v krvi a zlepšiť inzulínovú rezistenciu, aby sa zlepšilo celkové zdravie.

Jedna štvortýždňová štúdia ukázala, že doplnenie niekoľko gramov morských rias denne signifikantne znížilo hladinu cukru v krvi u 20 ľudí s cukrovkou (zdroj).

Ďalšia štúdia na zvieratách ukázala, že Wakame dokázala zabrániť inzulínovej rezistencii - stavu, ktorý poškodzuje schopnosť Vášho tela efektívne využívať inzulín na prepravu cukru do buniek a spôsobuje vysokú hladinu cukru v krvi (zdroj).

Napriek tomu súčasný výskum účinkov wakame na hladinu cukru v krvi je obmedzený. Ďalšie štúdie sú potrebné na zistenie, ako môže wakame ovplyvniť hladiny cukru v krvi u ľudí.

7. Môže pomôcť pri chudnutí
Ak chcete stratiť niekoľko kilogramov, možno budete chcieť začleniť wakame do vašej stravy.

Nielenže je to výborná potravina v niekoľkých kľúčových živinách, ale tiež sa ukázalo, že podporuje zníženie hmotnosti v štúdiách na zvieratách.

Jedna štúdia zistila, že doplnenie extraktu z morskej riasy Wakame potlačilo prírastok hmotnosti u myší na diéte s vysokým obsahom tukov (zdroj).

Navyše, ďalšia štúdia zistila, že u potkanov sa prejavuje účinok proti obezite. (zdroj).

Niektoré štúdie tiež zistili, že diétne plány, ktoré pravidelne obsahujú morské riasy, môžu znížiť telesnú hmotnosť a aj obvod pása (zdroj, zdroj).

Pretože väčšina výskumov bola vykonaná u zvierat, sú potrebné dodatočné štúdie, aby sa zistilo, ako môže wakame ovplyvniť hmotnosť u ľudí.

8. Sú všestranné, lahodné a ľahko pridateľné do vašej stravy

Wakame sú všestranné a môžu slúžiť ako zložka rôznych druhov jedál a receptov.

Často vyskytujúce sa v sušenej forme, je  wakame namočená vo vode asi na desať minút pred spotrebou, aby boli mäkšie a odstránili sa prebytočné soli.

Po namočení môžete riasou wakame ľahko nahradiť listovou zeleninou ako šalát, špenát alebo rukola vo vašich obľúbených šalátoch.

Môžete ju tiež pridať do polievok pre vylepšenie chutí a zvýšenie živín.

Možné vedľajšie účinky
Hoci je wakame všeobecne zdravé, nadmerné dávky môžu spôsobiť u niektorých ľudí nepriaznivé vedľajšie účinky.

Niektoré značky môžu obsahovať vysoké množstvo sodíka, čo môže zvýšiť krvný tlak u tých, ktorí sú citliví na jeho účinky (zdroj).

Wakame má tiež vysoký obsah jódu, balenie zhruba 28% RDI na gram (zdroj).

Hoci jód je potrebný na produkciu hormónov štítnej žľazy, konzumácia nadbytočných množstiev môže poškodiť zdravie štítnej žľazy a spôsobiť príznaky ako horúčka, bolesť žalúdka, nevoľnosť a hnačka (zdroj, zdroj).

Morské riasy môžu tiež obsahovať niektoré ťažké kovy a kontaminanty, ale viaceré štúdie zistili, že množstvá sú príliš nízke na to, aby vyvolali obavy (zdroj, zdroj).