Šaláty a nápoje s aloe vera



Aloe vera - šťava na pitie je cenným zvýšením hodnoty stravy a patrí jej pevné miesto v zdravej výžive. So svojou prirodzenou horko-trpkou chuťou nie je z kulinárskeho hľadiska práve nijakým lákadlom. Mnohí si na ňu však rýchlo zvyknú a najradšej ju pijú čistú. V tomto príspevku nájdete mnoho podnetov na chutné zjemnenie. Šalátom a mixovaným nápojom môže horká aróma dodať celkom zaujímavý ráz.


Šalátový dresing s aloe vera
Suroviny: 2 lyžice octu (napr. vínny ocot balsamico alebo ocot sherry), 2 lyžice šťavy z aloe vera, 2 lyžice zeleninového vývaru, 1 lyžička medu, ½ lyžičky horčice, 4 lyžice oleja (napr. slnečnicový alebo olivový), ½ jemne posekanej cibule, trocha jemne nasekanej petržlenovej vňate
Príprava: Všetky prísady dáme do skleného pohára s uzáverom a dobre potrasieme, aby sa všetko dobre spojilo. Tento dresing sa hodí hlavne k šalátom z koreňovej zeleniny (napr. zeler, karotka a reďkovka - nastrúhať na stredne veľké pásiky a zmiešať s posekanými vlašskými orechmi), ako aj k misám so surovou stravou.

Šalátový buket s kúskami aloe vera (2 porcie)
Suroviny: 2 porcie rôznych listových šalátov podľa sezóny, 1 grapefruit, dreň z asi 5 cm kúska listu aloe vera (prípadne 2 lyžice šťavy aloe vera s dreňou), 4 lyžice olivového oleja lisovaného za studena, 1-2 lyžice vínneho octu balsamico, 1 lyžička stredne ostrej horčice, soľ, čerstvo pomleté čierne korenie, byliny podľa chuti
Príprava: Šalát umyjeme, očistíme, dosucha odstredíme a upravíme na 2 taniere. Grapefruit pokrájame na plátky (bielu šupku celkom odstrániť!) a nakrájame na malé kúsky. Dreň z listu aloe vera posekáme a s kúskami grapefruitu rozdelíme na šalátové listy. Z oleja, octu, korenín a bylín zamiešame octovú omáčku a nalejeme na šalát. Hneď podávame. Hodí sa k tomu horúca cesnaková bageta priamo z pece.

Waldorfský šalát s aloe vera (2 porcie)
Suroviny: 1 malý alebo ½ veľkého zeleru, šťava z 1 citróna, 1 hruška, 1 jablko, 2 lyžice vlašských orechov, ½ zväzku hladkej petržlenovej vňate, 1 lyžica medu, 25 ml šťavy z aloe vera, postrúhaná kôra z ½ citróna, 80 ml smotany, 2 celé vlašské orechy
Príprava: Zeler ošúpeme, jemne nastrúhame a hneď pokvapkáme citrónovou šťavou, aby sa nezafarbil. Hrušku a jablko pokrájame na malé kúsky a zamiešame do zeleru. Orechy nahrubo nasekáme a petržlenovú vňať veľmi jemne. Med dobre zmiešame so šťavou z aloe vera, citrónovou kôrou, smotanou a nalejeme na šalát. Všetko zmiešame a upravíme na taniere. Každú porciu ozdobíme 1 celým vlašským orechom.

Natankovať energiu s energetickými nápojmi

Ďalej opísané nápady na mixovanie nielen úžasne chutia, ale sú aj plné čistej energie. Každý energetický nápoj - či zo zeleniny, ovocia alebo z oboch - obsahuje tak veľa životne dôležitých látok, že môže celkom nahradiť kompletné hlavné jedlo. Pritom ani jeden nemá viac ako asi 150 kilokalórií, ale vďaka veľkému podielu vlákniny predsa nadlho zasýti. Tieto nápady sú teda práve to správne pre tých, čo chcú schudnúť, alebo chcú do svojho jedálnička zaradiť každý týždeň šťavový deň. Energetické nápoje pite hneď po mixovaní, lebo len tak môžu všetky obsiahnuté biologicky účinné substancie a sekundárne rastlinné účinné látky plne rozvinúť svoj účinok.

Aloe-nápoj so zelerom a karotkou
Suroviny: 400 g karotky, 300 g zeleru, 1 citrón, 25 ml šťavy z aloe vera s dužinou, trocha olivového oleja, soľ a čierne korenie z mlynčeka
Príprava: Karotku umyjeme kefkou pod tečúcou vodou, zeler a citrón ošúpeme, dáme do odšťavovača (kto má čerstvý listový gél, môže ho súčasne odšťaviť), primiešame šťavu z aloe vera a olej, dochutíme soľou a korením.
Zvláštne prednosti tohto nápoja: veľa vitamínu E a karotenoidov sa stará o peknú pleť, lesklé vlasy a žiarivé oči.


Aloe-nápoj s melónom a černicami
Suroviny: 200 g červeného melóna (vážime bez šupy), 25 ml šťavy z aloe vera s dužinou, 100 g černíc, niekoľko ošúpaných mandlí
Príprava: Dužinu melóna bez jadierok jemne rozmixujeme spolu s ostatnými prísadami.
Zvláštne prednosti tohto nápoja: Flavonoidy posilňujú cievy a zabraňujú zápalu. (Flavonoidy preberajú v rastlinách dôležitú funkciu ochrany buniek. V ľudskom tele podporujú obranu proti rakovinotvorným látkam a stabilizujú kolagén - výstelkovú látku v koži a kostiach.)

Aloe-nápoj s kiwi a mätou
Suroviny: 3 kiwi, ½ limety, 25 ml šťavy z aloe vera s dužinou, 100 g hrozien bez zrniečok, 4-5 lístkov mäty
Príprava: Kiwi a limetu ošúpeme. Spolu s ostatnými prísadami jemne rozmixujeme. Servírujeme dobre vychladené, alebo na kockách ľadu.
Zvláštne prednosti tohto nápoja: Posilňuje nielen imunitný systém, ale vďaka obsahu hroznového cukru dodáva aj čistú energiu pre mozog a nervy.

Prajeme Vám dobrú chuť a na zdravie!

Zdroj: Prírodné liečiť a ošetrovať s Aloe vera, Ulla Rahn-Huber, Vydavateľstvo NOXI 2006