Zelerový šalát  




Zeler pochádza z južnej Európy, bol známy už v starom Egypte, Grécku a Ríme, a bol známy najprv ako liečivo. Hippokrates ho odporúčal ako diuretikum (močopudný prostiedok). Rozpúšťa usadeniny a pomáha ich odplavovať z tela. To je dôležité najmä pri reumatizme, dne a artritíde. V ľudovom liečiteľstve je zeler známy pre svoj blahodarný vplyv na mužskú potenciu. Obsahuje veľké množstvo éterických olejov.

Pri konzumácii zeleru sa tieto látky uvoľňujú pri ceste tráviacim traktom na všetky jeho sliznice, v ústach, v žalúdku, v črevách a pôsobia antibakteriálne a antimykoticky. Sú preto účinnou ochranou a dezinfekciou nášho tráviaceho traktu. Podobne pôsobia i v iných častiach tela - zabíjajú infekcie v ľadvinách a močových cestách. Dezinfekčné účinky zeleru sa prejavujú i pri ochoreniach dýchacích ciest a je vhodným doplnkom liečby nachladenia. V zeleri nájdeme i rad dôležitých minerálov - draslík, horčík, chróm, sodík, vápnik, železo, zinok a jód. Zeler obsahuje vitamín C a vlákninu. Je najbohatšou potravinou obsahujúcou chlorid sodný (soľ), ktorý je v porovnaní s klasickou kuchynskou soľou organizmu prospešný. Zeler je významným zdrojom vitamínov skupiny B, ktoré sú veľmi dôležité pre zdravú kožu, nechty a vlasy, správnu funkciu pečene a čriev. Látky obsiahnuté v zeleri rovnako znižujú hladinu krvného cukru a krvný tlak. Pôsobia tiež ako stimul produkcie žlče, čím napomáhajú tráveniu. I pre žalúdok je veľkým pomocníkom, chráni pred žalúdočnými vredmi a dokonca urýchľuje ich liečenie.


Zelerový šalát

Ingrediencie:
0,5 kg zeleru
0,3 l kyslej smotany alebo bieleho jogurtu
1 citrón (šťava)
2 čl ďumbiera (tj zázvor) strúhaného
1 čl soli (podľa potreby i menej)
1čl rímskej rasce
1čl semienok čiernej horčice
1čl garam masaly (indická zmes korenia)


Ozdoba: olivy, posekané vlašské orechy, kápia, apod.
 
1. Odšťavíme citrón.
2. Zeler ošúpeme, nastrúhame najemno a ihneď premiešame s citrónovou šťavou aby nezhnedol.
3. Ošúpeme a najemno nastrúhame ďumbier.
4. Nasucho opražíme semienka čiernej horčice až kým nezačnú pukať. Potom pridáme rímsku rascu a zakryjeme. Panvicu dáme mimo zdroj tepla a krúživým pohybom panvice krátko premiešame.
5. Všetko spolu zmiešame a necháme 1 hodinu v chlade.

Servírovanie:
Podávame k hlavnému jedlu alebo k pečivu.
Zelerovy salat sa podava.


 Dobrú chuť!