Grécka večera z TOFU  



Tofu je sójový "syr". Vyrába sa rozomletím uvarených sójových bôbov, z ktorých sa vylisuje sójové mlieko, ktoré sa nechá zraziť nerastným syridlom (soľou Nigari). Tofu je oveľa viac strávitelnejšie ako samotné sójové bôby, je to veľmi výživná potravina. Sójový syr tofu obsahuje veľké množstvo ľahko stráviteľných bielkovín a len veľmi málo sacharidov a tukov, preto je právom označované ako "Výživa pre srdce". Tiež je veľmi priaznivý jeho vysoký obsah nenasýtených mastných kyselín a nízky obsah nasýtených mastných kyselín, a nízke percento sodíka. Tofu je kvalitným zdrojom vápnika, horčíka a železa. Z vitamínov v ňom nájdeme predovšetkým vitamíny skupiny B, E. Dôležitá informácia - neobsahuje žiadny cholesterol.


Grécka večera z TOFU
/pre 2 - 3 osoby/

Ingrediencie:
500 g TOFU (cca 2 väčšie balenia)
400 - 450 g šalátových uhoriek (cca 4 väčšie kusy)
2 pl olivového oleja
šťava z 1 citróna (menšieho)
soľ
3 - 4 strúčiky cesnaku
1 cibuľa (stredne veľká)
vňať kôpru alebo iná vňať (použitá petržlenová)
hrsť orechov (použité kešu orechy)
1 hlávkový šalát


Varianta: ozdoba a dochutenie olivami (neboli použité)


1. TOFU nastrúhame na tenké a uhorku na hrubé rezance.


Struhanie tofu a uhoriek

2. Cibuľu nakrájame na kocky, orechy nasekáme na  drobné. Krajanie cibule
Sekanie orechov

Krájanie cibuľe a sekanie orechov

3. Cesnak prelisujeme.
4. Zmiešame v šalátovej mise všetky pripravené zložky s olejom, citrónovou šťavou, soľou a kôprom (alebo inou vňaťou).



Prelisovaný cesnak a zmiešané pripravené zložky

Servírovanie:
Podávame na šalátových listoch, posypeme sekanými orechmi a prípadne doplníme
olivami.
  Dobrú chuť!