Zeleninové sabdží s mangoldom na indický spôsob    

 


Neznámy mangold
Mangold, poznáte ho? Poznali ho už starí Rimania a Gréci, oddávna sa pestoval v Egypte a Číne. Dnes je obľúbený v krajinách západnej Európy, no na pultoch našich obchodov sa s ním zatiaľ bežne nestretávame. Od leta až do mrazov je plnohodnotnou náhradou špenátu. Má omnoho väčšie listy ako špenát a bledšiu zelenú farbu. Pestujú sa listové a stopkové odrody. Mangold stopkový sa pripravuje obdobne ako špargľa. Mangold listový má tenšiu stopku a konzumujú sa listové čepele ako špenátová zelenina. Rovnako ako zo špenátu, či šťaveľu, aj z mangoldu môžete pripravovať zaujímavé omáčky a polievky, upravovať ho dusením či varením a mladé jemné lístky pokojne nakrájajte do šalátu. Po zbere ich treba čo najskôr upotrebiť, lebo rýchlo vädnú a strácajú kvalitu.

Listy mangoldu zadržiavajú menej dusičnanov ako špenát a neobsahujú kyselinu šťaveľovú. Mangold je výživnejší ako špenát, preto je vhodnou súčasťou jedálneho lístka, zvlášť v detskej strave. Patrí medzi zdravotne veľmi hodnotnú zeleninu. Mangold je bohatým zdrojom vitamínov A, C a P, minerálnych a ochranných látok. Z minerálnych látok obsahuje draslík, fosfor, vápnik, horčík, sodík a železo, z ochranných rutín a kvercetín, ktoré spolu s kyselinou askorbovou (vitamín C) majú protisklerotické a protizápalové účinky. Kyselina listová pôsobí priaznivo na reguláciu červených a bielych krviniek. V listoch obsiahnuté bioflavonoidy majú významný účinok pri zápale žíl a posilnení kapilár. Obsahuje aj malé množstvo oleja s polonasýtenými mastnými kyselinami, má vysoký podiel vlákniny a nízku energetickú hodnotu, čo je dôležité pri redukčných diétach. Sladkastú chuť a nepatrnú repovú príchuť spôsobuje betaín. Vo fialovo sfarbených odrodách sa nachádzajú antokyány, ktoré majú tiež ochranný účinok na organizmus.

Zeleninové sabdží s mangoldom na indický spôsob
/pre 3 - 4 osoby/

Ingrediencie:
1 cukina
3 mrkvy
1 zemiak
listový mangold (3-4 listy)
miska zelených fazuliek
1 čl kurkumy
1 čl mletého zázvoru
1 čl mletej rímskej rasce
1 čl soli
1/2 čl koreniacej zmesi Garam Masala
1 čl mletého koriandru
2 pl oleja


 

Varianta: ako prílohu zopár listov ľadového šalátu na ozdobenie taniera a varenú ryžu

1. Zeleninu (pokiaľ možno v bio kvalite) očistíme a nakrájame na malé kocky, listy mangoldu taktiež nakrájame na menšie časti, zelené fazuľkové struky poprekrajujeme na cca 3 cm dlhé kúsky.
2. Pripravíme všetky korenia.


 Nakrajame zeleninu a Pripravime korenie


3. V panvici rozohrejeme olej, pridáme trojkombináciu kurkuma-rímska rasca-zázvor a za stáleho miešania (aby sa korenie nepripálilo) krátko osmažíme (stačí zopár sekúnd, kým sa korenie s olejom "spení" a získa zlatistý nádych).
4. Do tejto masaly (zmesy korenia) pridáme nakrájanú zeleninu (okrem mangoldu), premiešame s korením a krátko (1/2 minúty) orestujeme, kým svetlá zelenina získa zlatohnedú farbu. Osmazime korenie.


Zamesiame so zeleninou a orestujeme


5. Prilejeme 2 dcl vody a pridáme trojkombináciu soľ - garam masala - koriander. Premiešame, navrch pridáme listy mangoldu, privedieme k varu a na miernom ohni pod pokrievkou dusíme 15-25 minút (podľa toho, či máte radi zeleninu chrumkavejšiu, alebo mäkšiu), občasne premiešame (ale nie je to nevyhnutné). Pridame listy mangoldu a podusime. Podusime pod pokrievkou 15 - 25 minut.

Servírovanie:
Podávame s ľadovým šalátom a ryžou (v tomto prípade je zafarbená trochou kurkumy, ktorá jej dodá krásnu žltú farbu a navyše pôsobí protizápalovo, je vynikajúca na pečeň, atď.


Zeleninové sabdží s mangoldom na indický spôsob


   Dobrú chuť!