Lahodné tofu s brokolicou a hráškom  


Tofu je sójový "syr". Vyrába sa rozomletím uvarených sójových bôbov, z ktorých sa vylisuje sójové mlieko, ktoré sa nechá zraziť nerastným syridlom (soľou Nigari). Tofu je oveľa viac strávitelnejšie ako samotné sójové bôby, je to veľmi výživná potravina. Sójový syr tofu obsahuje veľké množstvo ľahko stráviteľných bielkovín a len veľmi málo sacharidov a tukov, preto je právom označované ako "Výživa pre srdce". Tiež je veľmi priaznivý jeho vysoký obsah nenasýtených mastných kyselín a nízky obsah nasýtených mastných kyselín, a nízke percento sodíka. Tofu je kvalitným zdrojom vápnika, horčíka a železa. Z vitamínov v ňom nájdeme predovšetkým vitamíny skupiny B, E. Dôležitá informácia - neobsahuje žiadny cholesterol.


Lahodné tofu s brokolicou a hráškom
/pre 2 - 3 osoby/


Ingrediencie:
200 g TOFU (cca 1 väčšie balenie)
250 g brokolice
200 g zeleného hrášku (môže byť mrazený)
150 ml kyslej smotany
1 pl rastlinného oleja
4 pl vody
1 čl soli
1/2 čl cukru
2 čl mletého koriandru
1/2 čl kurkumy
1/2 čl garam masaly (indická koreniaca zmes)
1/4 čl kajenského korenia alebo čili korenie
2 štipky asafoetidy (ak nemáte, nie je nutné)

Príloha: ryža alebo iná obilnina

1. Nakrájame tofu a brokolicu.

Nakrájaná brokolica a tofu

2. Vo väčšom hrnci na rozohriatom oleji krátko osmažíme korenia.
3. Pridáme nakrájanú brokolicu s hráškom, pridáme vodu a prikryté podusíme.
4. Pridáme smotanu a tofu, soľ a vodu, dobre zamiešame a pokračujeme vo varení ešte
    5 minút.

Servírovanie:
Podávame s ryžou alebo pšeničnými plackami či pečivom.


    Dobrú chuť!