Krémová šampiňónovo-hubová polievka  


Šampiňóny sú zdrojom ľahko absorbovateľných proteínov, obsahujú vitamíny skupiny B a D. Z minerálnych látok je významný obsah draslíka, fosforu a selénu. Ide o nízkoenergetickú potravinu s nízkym obsahom sacharidov a lipidov a vysokým obsahom vlákniny, ktorá napomáha vylučovaniu škodlivín z organizmu, priaznivo ovplyvňuje peristaltiku čriev. Spomaľuje tiež trávenie a vstrebávanie živín, čím ich prísun do krvi prebieha plynule a postupne. Úspešne sa uplatňuje v prevencii nádorov hrubého čreva. Z dôvodu nízkej energetickej hodnoty spolu s významným podielom vlákniny a výraznou chuťou a vôňou predstavujú zaujímavé obohatenie jedál konzumentov, ktorí sa rozhodli znížiť svoju telesnú hmotnosť.


Krémová šampiňónovo-hubová polievka
  /pre 3 - 4 osoby/


Ingrediencie:
400 g čerstvých šampiňónov
hrsť sušených húb
1 väčší zemiak
1 cibuľa
1 sladká smotana
1/2 čl kurkumy
1/2 čl čierneho korenia
1 čl soli
2 pl oleja
1,5 l vody
1 pl celozrnnej múky na zahustenie


Postup:

1. Šampiňóny umyjeme a nakrájame.



Nakrájané šampinóny

2. Sušené huby prepláchneme vriacou vodou.
3. Zemiak a cibuľu nakrájame na kocky.
4. V hrnci rozohrejeme olej a orestujeme cibuľu.
5. Pridáme zemiaky, šampiňóny, huby, korenie, soľ a vodu, privedieme k varu a na miernom ohni varíme cca 20 min., kým nie sú zemiaky a šampiňóny mäkké.
6. Necháme mierne vychladnúť a vymixujeme ručným mixérom.
7. Rozmiešame sladkú smotanu s múkou, vlejeme do polievky a za stáleho miešania necháme krátko prevrieť.

Náš tip:
Túto polievku doplní na výživné hlavné jedlo trochu syra, celozrnný chlieb a čerstvý šalát.


    Dobrú chuť!