Guacamole (avokádová nátierka)   

 


Avokádo je dnes jedným z najviac cenených druhov ovocia pre jeho nutričnú hodnotu, ale aj diétne a terapeutické vlastnosti. Je to koncentrovaný plod, v porovnaní s iným čerstvým ovocím obsahuje veľmi málo vody. Prevažne nenasýtené tuky, obsiahnuté v avokáde, majú vysokú biologickú hodnotu. Ako všetka rastlinná potrava, neobsahuje cholesterol. Zároveň je veľmi bohaté na proteíny, obsahuje všetky esenciálne aminokyseliny a veľa vlákniny.

Z celej ovocnej ríše má avokádo najvyšší obsah železa, ktoré sa pomerne dobre vstrebáva a preto sa odporúča všetkým, ktorí ho potrebujú viac - adolescentom, tehotným ženám a ľuďom s anémiou v dôsledku straty krvi alebo nedostatku železa. Vďaka bohatému obsahu vitamínu B6, ktorý je nenahraditeľný pri správnom fungovaní neurónov, prináša avokádo úľavu ľuďom trpiacim nervozitou, podráždenosťou alebo depresiou.

Avokádo sa svojou zásaditosťou a zvláčňovacím, ale aj ochranným účinkom tukov na sliznicu tráviaceho traktu priam ponúka do stravy tým, ktorí majú žalúdočné vredy alebo gastritídu. Kvôli veľkej nutričnej hodnote, uľahčovaniu trávenia a obsahu vitamínu E by avokádo nemalo chýbať v strave detí, adolescentov, športovcov, vyčerpaných alebo vystresovaných dospelých, starších a všetkých, ktorí si chcú zvýšiť vitalitu prírodným a zdravým spôsobom. Je to jeden z najvýživnejších druhov ovocia, aké existujú. Pretože nemá tú sladkosť a kyslosť, čo je pre ovocie také charakteristické, dá sa avokádo kombinovať so všetkými druhmi šalátov a jedál bez ohľadu na chuť.

Guacamole (avokádová nátierka)
  /pre 2 - 3 osoby/


Ingrediencie:
1 avokádo (ak je ešte tvrdé nechajte dozrieť)
1 paradajka
1/2 cibule
šťava z 1/2 citróna
1 pl nasekanej petržlenovej alebo koriandrovej vňate
1/2 čl soli
1/4 čl čili (alternatívne 1/2 čl mletého čierneho korenia)


Postup:
1. Avokádo prekrojíme napoly, rozdelíme, vyberieme kôstku, dužinu vyberieme lyžičkou, rozmixujeme alebo roztlačíme vidličkou a zmiešame s citrónovou šťavou, soľou a čili.
2. Cibuľu a paradajku nadrobno nakrájame a spolu s petržlenovou vňaťou zmiešame s ochuteným avokádom.
3. Podávame s celozrnným chlebom a nakrájanou čerstvou zeleninou.

Náš tip 1: Čili papričky sú určite zdravšou alternatívou ako čierne korenie, na rozdiel od ktorého nedráždia žalúdočnú sliznicu, obsahujú veľa vitamínu C, antioxidantov, sú bohatým zdrojom betakaroténu a majú antibakteriálne účinky. Látka v nich obsiahnutá (kapsaicín) podporuje krvný obeh, zvyšuje rýchlosť metabolizmu a pomáha prečistiť nosné kanáliky pri nádche.

Náš tip 2: Kto má v obľube cesnak a nepatrí medzi ľudí s citlivejším trávením, ktorým cesnak nadmerne zaťažuje žalúdok, môže avokádo zmiešať s roztlačeným strúčikom cesnaku, ktorý dodá nátierke výbornú chuť. Nezabudnite však na tvrdenie starých mám, že "cesnak je ráno liek, ale večer jed".

Náš tip 3: Spolu s paradajkou a cibuľou môžeme pre ešte lepšiu a sviežejšiu chuť do nátierky pridať aj kúsok nastrúhanej čerstvej uhorky.
 

        Dobrú chuť!