Domáci špaldový chlebík so semienkami   

 


Špalda je jednou z najstarších kultúrnych obilnín. V prehistorickej dobe bola pšenica špaldová pestovaná na Blízkom Východe. Jej orechová chuť bola dlhé storočia populárna v Európe, hlavne v Taliansku (farro), v južnom Nemecku (dinkel), Španielsku, Belgicku, Švajčiarsku, Anglicku, Poľsku a v Škandinávii. Pozitívne vlastnosti špaldy boli ľuďom známe už pred storočiami. Svedčí o tom zápis o špalde v Prírodovede svätej Hildegardy z Bingenu, ktorý pochádza z 12. Storočia (dnes napr. kniha „Zdravie z lekárne sv. Hildegardy“ – Reinhard Schiller).

Sv. Hildegarda píše: „Špalda je najlepšie obilie....plná sily a ľahšie stráviteľná než všetky ostatné zrniny. Toho, kto ju je, zaopatruje pravým mäsom a dobrou krvou. Dušu človeka robí radostnou a plnou jasu. Nech sa je akokoľvek – ako chlieb, či ktorýkoľvek iný pokrm – je dobre stráviteľná. Keď je niekto taký chorý, že od slabosti nič jesť nemôže, tak sa majú zobrať celé špaldové zrná, povariť vo vode, pridať trochu masla, alebo vaječného žĺtku, aby pokrm získal chuti lepšej a podá sa chorému jesť. Vylieči ho zvnútra ako dobrá a liečivá masť“.

Nielen človeku sú dobré špaldové zrná – napríklad sliepky kŕmené špaldou znášajú viac vajec, ale netučnejú (tiež u človeka konzumácia špaldy pôsobí veľmi málo na ukladanie tuku). Snáď práve skutočnosti, že špalda nebola nikdy intenzívne šľachtená vďačíme za to, že si zachovala nielen chutnosť, ale i mnoho cenných nutričných vlastností pôvodných planých foriem. Obsahuje bielkoviny (17%), kvalitný tuk (2,5%) s vysokým podielom nenasýtených mastných kyselín, sacharidy (68%), vyšší obsah horčíka, vápnika, draslíka, fosforu a zinku, vitamíny B1, B2, PP a ďalšie. Vysoký obsah vlákniny (8,8%) podporuje trávenie a črevnú peristaltiku.

Domáci špaldový chlebík so semienkami - 500g


Ingrediencie:
350ml vody
200g špaldovej celozrnnej hladkej múky
300g špaldovej bielej hladkej múky
1ks varený a roztlačený zemiak
1ks sušené droždie
2PL Psylium - vláknina zo šupiek Skorocelu indického (zväčšuje objem)
4PL olivového oleja na tepelnú úpravu
1čl soli
1/2čl mletej rasce
1/2čl mletého koriandra
1/2čl fenyklu
Podľa vlastnej chuti pridáme semienka:
malá hrsť slnečnicových semiačok
malá hrsť tekvicových semiačok
malá hrsť ľanových semiačok

 


Postup:  
Pečieme v domácej pekárni, stačí na rýchlom programe ("SPRINT") cca 2hod.

Náš tip:
Urobte si radosť a rascu, koriander a fenykel nahraďte chutnou kombináciou hrozienok s vlašskými alebo lieskovými orechmi.

      
   Dobrú chuť!