Zdravou výživou proti rakovině

Autor:  Oliver Gillie
Vydal:  Pragma, 2001
Jazyk: v češtine
Počet strán:  204

Pred rakovinou sa môžeme chrániť. Najjednoduchším a najúčinnejším spôsobom, ako znížiť riziko rakoviny, je zdravá výživa a zdravý životný štýl. Dobrú správu o tom, že vhodná strava dokáže zabrániť prinajmenšom jednej tretine všetkých prípadov rakoviny, potvrdzujú výsledky skúmaní Nadácie pre svetový výskum rakoviny. Táto kniha predkladá jej najnovšie výsledky.
Doktor Oliver Gillie, redaktor a autor článkov a kníh o zdraví, odmenený niekoľkými cenami, vám povie všetko, čo potrebujete vy a vaša rodina poznať, aby ste si strážili zdravie, a poradí vám:
- aká strava je najzdravšia
- ako si plánovať zdravý a chutný jedálniček na každý deň
- aké potraviny vám pomôžu chrániť sa pred jednotlivými druhmi rakoviny
- ako zmeniť životný štýl, aby ste celkovo zlepšili zdravie

Predhovor:
"Táto kniha prináša dobré správy. Dozviete sa z nej, že rakovina je ochorenie, pred ktorým sa môžete chrániť.
Všetci dobre vieme, že fajčenie je hlavnou príčinou rakoviny pľúc, v súčasnosti hlavného druhu rakoviny v Británii a vo svete: čo je zlá správa nielen pre fajčiarov, ale i pre tých, ktorí sa dostávajú pravidelne do kontaktu s cigaretovým dymom. Vedci však teraz tiež vedia, že strava a s ňou spojený životný štýl je najdôležitejším faktorom, ktorý znižuje riziko rakoviny. Takže táto kniha prináša dobré správy, pretože vám ukáže, ako znížiť riziko rakoviny zdravou výživou a udržovaním zdravého životného štýlu. Zmena k zdravej výžive a zdravému životnému štýlu môže znížiť riziko vzniku všetkých druhov rakoviny najmenej o jednu tretinu. A 60 - 70% prípadov všetkých druhov rakoviny možno zabrániť zdravou výživou a nefajčením.

Zdravou vyzivou proti rakovine V krajinách ako je Británia, v ktorých prebehla industrializácia a ekonomický rozvoj už pred radou generácií, nie sú najvážnejšími ochoreniami infekcie. Každý vie, že pokazené zuby a črevné ťažkosti, ku ktorým napríklad patrí zápcha, sú spôsobené predovšetkým nesprávnou stravou - tj. stravou, v ktorej chýba zelenina a ovocie a ktorá obsahuje príliš veľa tukov, príliš mnoho cukru a málo vlákniny a že nadváha a obezita je spôsobená hlavne takouto stravou a nečinnosťou.
 
V osemdesiatich rokoch sa anglický vedci a tvorcovia zdravotnej politiky konečne dohodli, že nezdravá strava je dôležitou príčinou koronárnych srdečných ochorení. Tento objav nám rovnako prináša dobré správy, ktoré nám hovoria, že riziko srdečných ochorení môžeme všetci znížiť tým, že budeme správne jesť a žiť. Teraz, po desiatich rokoch, vieme, že sa dá zabrániť i rakovine. To avšak neznamená, že rakovinu vymetieme podobne ako kiahne. U niektorých ľudí je riziko rakoviny vysoké už od narodenia a rakovina je rovnako ochorením, na ktorú nevyhnutne ochorieme v neskorších fázach života. Riziko rakoviny môžeme podstatne znížiť, ak sa budeme riadiť odporúčaniami, ktoré sú v tejto knihe ... " (pokračovanie v knihe, voľne preložené z češtiny)

Predhovor napísali:
Marilyn Centryová, Prezidentka Nadácie pre svetový výskum rakoviny
Geoffrey Cannon, Riaditeľ pre vedy Nadácie pre svetový výskum rakoviny


Obsah:
1. část
 Delší a zdravější život
 Příčiny rakoviny
 Jak jíst zdravě
2. část
 Nejlepší ze všech potravin
 Zdravé recepty
3. část
 Potraviny od "A" do "Z"
 Anatomie rakoviny