Ovoce a zelenina
 - prevence a léčení

Autor:  Nadia Seifert
Vydal:  Eugenika, 2003
Jazyk: v češtine
Počet strán:  164

Príručka ponúka čitateľom využitie liečivých schopností ovocia a zeleniny - buď ako prevenciu, alebo pri liečbe bežných ochorení. Má niekoľko častí. Časť Bežné ochorenia obsahuje abecedný zoznam bežných ochorení  a zoznam ovocia a zeleniny, ktoré sú vhodné pri ich liečení. Časť Ovocie a zelenina ponúka naopak abecedný zoznam ovocia a zeleniny s informáciami o ich liečivých účinkoch i o tom, aké vitamíny, minerály a ďalšie živiny obsahujú. Recepty ponúkajú dôležité i zaujímavé recepty a špecifické metódy ich prípravy.

Čaje sú abecedným zoznamom liečivých bylinných čajov, ktoré sú odporúčané ako doplnková liečba k ochoreniam, uvedeným v prvej časti. Oleje síce väčšinou nie sú výťažkom žiadneho ovocia ani zeleniny, ale je dôležité ich uviesť, pretože sú neoddeliteľnou súčasťou niektorých liečebných postupov. A nakoniec Prílohy obsahujú dôležité informácie o jedoch v ľudskom organizme a o tom, ako sa ich zbaviť, o rozdieloch medzi zdravým a nezdravým hrubým črevom a ďalšie významné informácie na tému stravy.
 
Úvodom:
Každý z nás dobre vie, akú pohonnú hmotu vyžaduje auto, aby slúžilo čo najlepšie a najdlhšie. Mnohí z nás sa však málo zamýšľajú nad tým, akú potravu prijímať, aby sme telo udržali v čo najlepšej kondícii a ochránili ho pred ochoreniami. Za svoje zdravie si zodpovedá každý sám. K tomu, aby telo zostalo svieže a dokázalo sa brániť ochoreniam, potrebuje hlavne dostatok vitamínov a minerálov, ktoré získame predovšetkým konzumáciou ovocia a zeleniny.
V dnešnej dobe sa stávame svedkami veľkých zmien v uvažovaní o zdravej výžive. Rýchle stravovanie, tzv. "fast food", nám dodáva predovšetkým  množstvo konzervačných prostriedkov. Dnes konečne vidíme, čo to obnáša: sú to suroviny bez vitamínov a výživy.
Po stáročia sa jedlo považovalo za stavebný materiál našich buniek a štruktúry anatómie. Jedlo musí byť vyvážené aby plnilo svoju úlohu. Preto čerstvá strava bez konzervácie je tým najlepším, čo môžeme telu a vôbec sebe dať.
Konzervovaním jedla sa ničia jeho liečivé účinky. Čerstvé ovocie a zelenina nás stavajú na cestu k dobrému zdraviu a pomáha nám pri liečení bežných ochorení.

Tato príručka ponúka čitateľom využitie liečivých schopností ovocia a zeleniny - buď ako prevenciu alebo pri liečbe bežných ochorení.
V živote sa stretávame s mnohými prípadmi ochorenia, pri ktorých prísun ovocia a zeleniny môže vyliečiť alebo aspoň napomôže pri liečení. Cena takéhoto typu liečenia je nízka, ak ju porovnáme s cenou liečiv, navyše je tento spôsob celkom bezpečný. Liečivá sila a schopnosti darov prírody sú zároveň vzrušujúcim štúdiom.

Isto ste si všimli, že keď príde chladné počasie, často ochoriete. Skúste sa nad tým zamyslieť a položte si otázku: ako sa zmenila moja strava? Odpoveď je jednoduchá: v letnom období máme viac možností jesť čerstvé ovocie, zelené šaláty a ďalšiu zeleninu, ktoré telu dodávajú potrebné vitamíny a minerály, a teda zaručujú nám imunitu proti choreniam.
Na mieste je tiež ďalšia otázka: čo jesť v zime, kedy je nedostatok ovocia a zeleniny? Čiastočne to môžete vyriešiť tým, že si počas sezóny zmrazíte potrebnú zásobu ovocia s najväčším obsahom vitamínu C, ako sú napríklad ostružiny, maliny, čierne ríbezle,atď. Taktiež si môžete nasušiť ovocie - slivky, marhule, paradajky a ďalšie. (časť II. Ovocie a zelenina)
 
Človek je tvor prírodný. Príroda je tu preto, aby nás zásobovala svojimi darmi, a zaručovala nám dobré a pevné zdravie. Našou úloho je teda sa o ňu dobre starať podľa najlepšieho vedomia a svedomia - a ona sa potom bude starať i o nás.
Buďte preto k matke prírode zhovievaví, nezamorujte pôdu chemickými prostriedkami za účelom väčšej úrody a ziskov. Chemikálie sa dostanú do potravy, s ňou potom do tela, do tiel vašich detí a vašich drahých. Oslabujú imunitu, hromadia sa v tele a spôsobujú ochorenia.
(V prílohe autorka uvádza zoznam chemických látok, ich škodlivé pôsobenie na telo a rady, ako sa ich pomocou bylinkových čajov môžete zbaviť.)

V dnešnej dobe je známe, že príčina ochorení nespočíva len v nesprávnej strave. Dôvodom rady ochorení môžu byť tiež psychosomatické problémy. Preto je dôležité sa o seba starať i inak. Aktívny odpočinok a ľahké cvičenie - chôdza, plávanie, joga, alebo meditácia - sú veľmi účinné.
Prajem vám všetkým šťastný a spokojný  život v láske a mieri.  (voľne preložené z češtiny)

Úryvok:
Časť I. - Bežné ochorenia >>

Ovoce a zeleninaObsah:
Část I. - Běžná onemocnění
 Angína
 Astma/bronchitida
 Bolesti hlavy
 Bolesti krku
 Bolesti v kříži
 Bolesti - všeobecné
 Bolesti kloubů
 Bradavice
 Cestovní nevolnost
 ... atď.
 Zubní váček
 Žaludek - všeobecně
 Žlučníkové potíže
Část II. - Ovoce a zelenina
 Ananas (Ananas sativus)
 Artyčik kardový (Cynara cardunculus)
 Avokádo - hruškovec (Persea gratissima)
 Banán (Musa sapientum)
 Brambor (Solanum tuberosum)
 ... atď.
 Zelené fazolky (Phaseolus vulgaris)
 Zelí (Brassica oleracea)
 Souhrn potravin podporujících jednotlivé tělesné funkce
Část III. - Recepty
 Mandlové mléko
 Madlové pyré
 Polévka z cibule a česneku
 Sirup z cibule a medu
 Sirup z citronu a medu
 Mléko z ovesných vloček
 Bílkovinová směs na odstranění lupú
 Napařování obličeje
 Kloktadlo a bolest v krku
 Jak nakopnout mikroba
 Sirup z šípků
 Lázeň na unavené nohy
 Zdravé zálivky na saláty
Část IV. - Čaje
 Čaj z jablkového octa a citronu
 Feniklový čaj
 Chmelový čaj  
 Heřmánkový čaj
  ... atď.
 Šalvějový čaj
 Vojtěškový čaj
 Zázvorový čaj
Část V. - Oleje
 Avokádový olej
 Levandulový olej
 Lněný olej
 Mandlový olej
 Mrkvový olej
 Ricínový olej
 Tea Tree olej
Část VI. - Přílohy
 Jedovaté kovy, a jak se jich zbavit
 Čistění těla od jedů vodou
 Vylučování jedů z těla
 Odchylky tlustého střeva
 Zdravé tlusté střevo
 Kombinace potravin
 Vitaminy a minerály
 Bibliografie

Copyright © 2003 Eugenika. Všetky práva vyhradené.