Liečenie prírodnými šťavami

Autor:  Richter Johan
Vydal:  Eko-konzult, 2003
Jazyk: v slovenčine
Počet strán:  160

Liečivé účinky štiav zo 68 druhov ovocia a zeleniny. 150 ochorení a ako ich vyliečiť pomocou prírodných štiav. Detoxikácia a vitalizácia, získanie životnej vitality. Celkom 328 receptov pre najrozmanitejšie príležitosti, vyše 80 koktailov, pre malé i veľké deti, ale aj alkoholické drinky.



Úvod:
"Ak nejeme - zomrieme. Ak nejeme stravu, ktorá naše ktorá naše telo správne vyživuje, zomrieme nielen predčasne, ale na ceste k smrti ešte trpíme.
Výroba čerstvých štiav z ovocia a zeleniny a ich liečebné použitie nie je žiadnou novinkou. Lekári a prírodní liečitelia intenzívne využívajú ovocné šťavy a čerstvé potraviny ako liečebný prostriedok už od 19. storočia. Za kolísku tejto terapie je považované Nemecko a Švajčiarsko. V 19. a začiatkom 20. storočia sa tu objavili viacero významných priekopníkov liečenia surovou stravou, ako napríklad páter Kneip, dr. Kellog, dr. Max Bircher-Benner, dr. Kristine Nolfi, dr. Max Gerson atď. Boli to oni, kto úspešne odskúšal a zaviedol tzv. Röhsaft Kur (kúra z čerstvých štiav), ktorá sa dnes používa na mnohých klinikách po celom svete. V USA to boli napríklad slávny dr. Norman Walker a Ann Wigmore, zakladatelia Hipokratovho zdravotného inštitútu v Bostone ..."

"Vyrábať si prírodné džúsy v domácnosti je nielen múdre, ale aj jednoduché. Šťavy z čerstvého ovocia a zeleniny sú doslova zmyslovým pôžitkom. Ich chuť a vzhľad sú také pestré - od jasne ružového jahodového džúsu cez čerstvú fialovú kapustnú šťavu k broskyňovo oranžovej mandarínke. Pôžitok budú mať nielen vaše chuťové poháriky, ale aj vaše oči a oči vašich detí. Každý dúšok džúsu má intenzívnu chuť ovocia a zeleniny, z ktorej bol pripravený. Čerstvé šťavy sú sladšie, pikantnejšie, hutnejšie a plné chuti. Jednoducho chutnejšie a pestrejšie ako tie, ktoré ste dosiaľ poznali. Pritom výroba džúsov nie je iba letnou záležitosťou, ako si možno dosiaľ myslíte ..."

Obsah:Leceni ovocem a zeleninou
1. TAJOMSTVO ČERSTVÝCH ŠTIAV
 Božská pochúťka
 Vitamíny a minerály
 Vitamíny
 Vitamín A - beta - karotén
 Vitamín B - komplex
 ... atď.
 Antioxidanty
 Voľné radikály
 Ďalšie biogénne zložky
 Ľahká stráviteľnosť
 Detoxikačné schopnosti
 Nastolenie acidobázickej rovnováhy
 Ako získať pevné zdravie
 Základné pravidlá
2.PRÍPRAVA ČERSTVÝCH OVOCNÝCH A ZELENINOVÝCH ŠTIAV
 Výber odšťavovača
 Odstredivé odšťavovače
 Komorové alebo hnetacie odšťavovače
 ... atď.
3. PRÍPRAVA ČERSTVEJ ŠŤAVY
 Ovocie
 Ananás
 Avokádo
 Banán
 Broskyňa
 Brusnice
 Citrón
 ... atď.
4. ŠŤAVY PRE KRÁSU A ZDRAVIE
 Dôležité upozornenie
 Poznámka k nasledujúcim receptom
 Očné ochorenia
 Astigmatizmus
 Poruchy zraku
 Šedý zákal
 Zápal očných spojiviek (konfuktivitis)
 Zdravé vlasy a nechty
 Vysoký lesk vlasov
 Rast vlasov
 ... atď.
5. ŽIVOTNÁ VITALITA
 Prevencia stresov
 Protistresový džús
 Nervozita
 Nespavosť
 Únava
 ... atď.
6. DETOXIKÁCIA A VITALIZÁCIA
 Vnútorná očista
 Prečo potrebujeme detoxikáciu
 Čo obsahuje detoxikačný program?
 Čo môžete očakávať?
 Ako sa pripraviť
 ... atď.
7. RECEPTÁR
 Koktailové vybavenie
 Dochucovanie nápojov
 Citrusové kôry
 Korenie a bylinky
 Mlieko a zmrzlina
 Jogurt
 Med
 Primiešané ovocie
 ... atď.

Úryvok:
"KIWI - báječná citrusovo zelená farba, má pikantnú chuť, a je to vhodná šťava do mixov. Má regeneračné účinky na ľudský organizmus, doslova predlžuje mladosť.
Príprava: Ošúpte šúpku, dužinu nakrájajte na štvrťky. Obsahuje: bohaté na beta-karotén, vitamín C, malé množstvo vitamínov B1, B2 a B3. Bohaté na draslík, fosfor, horčík, sodík a vápnik; malé množstvo železa. Energetická hodnota: 256 kJ."