Encyklopedie léčivých šťáv

Autor:  John Heinerman
Vydal:   Pragma, 2000
Jazyk: v češtine
Počet strán:

Vďaka tejto encyklopédii, ktorá prináša ucelený prehľad o neuveriteľných liečivých účinkoch čerstvých ovocných a zeleninových štiav, budete sami schopní posilniť svoje zdravie a imunitný systém. Preslávený antropológ a liečiteľ John Heinerman vám poradí, ako sa dá s ich pomocou zvýšiť telesnú odolnosť voči infekčným a iným chorobám.



Vo svojich receptoch používa 83 rôznych ovocných štiav. Dozviete sa ako postupovať pri liečbe a prevencii nasledujúcich obtiaží:

Alergia                            Kožné choroby                     Slabnúci zrak
Artritída                           Ľadvinové problémy             Srdcové choroby
Bolesti kĺbov                    Nadváha                               Vredy
Cukrovka                         Osteoporóza                        Zápal hrubého čreva
Exém a lupienka              Pálenie záhy                         Zápalové ochorenia
Horúčka                           Parkinsonova choroba          slinivky brušnej
Hypoglykémia                  Pľúcne choroby                   Ženské obtiaže
Chronický únavový         Pôrodné komplikácie            lčníkové problémy
 syndróm                         Obtiaže s dutinami
Pečeňové poruchy          Rakovina                              ... a mnoho ďalších!

O autorovi:
John Heinerman Antropológ a liečiteľ John Heinerman počas svojej odbornej praxe spoznal 33 krajín celého sveta a naviazal spoluprácu ako s tamojšími liečiteľmi, tak aj so špičkovými lekármi a vedcami. Publikoval stovky článkov venovaných ľudovému liečiteľstvu, liečivým rastlinám a zdravej výžive. Prispieva do časopisov, napr. The Herbalist, The Herb Report, Folk Medicine Journal, Vegetarian Times. Napísal viac ako 20 kníh vrátane úspešnej Heinermanovej encyklopédie ovocia, zeleniny a bylín (Heinerman´s Encyclopedia of Fruits, Vegetables and Herbs).

Úvod:

Myšlienka alebo skôr potreba napísať knihu o liečivých šťavách ma prepadla celkom náhodou. Aj keby som to najradšej zviedol na momentálny záblesk inšpirácie, skutočne nemôžem. Pretože patrónkou tohto obtiažneho a náročného tvorivého procesu nebola múza, ale obyčajné ľudské problémy. Prednášal som vtedy na jednej z mnohých zdravotníckych konferencií, kde som každoročne pozývaný. Moja autogramiáda a tiež beseda s návštevníkmi sa konala v tesnom susedstve stánku kde ponúkali vôbec najdrahší odšťavovač, ktorý sa dá zohnať (v tejto knihe sa o ňom však nezmieňujem). Jedna pani, mohla mať tak 50 rokov, sa pozorne prizerala na prípravu mrkvovej šťavy a zrazu sa opýtala vystavovateľa, či nepredávajú aj nejakú knihu o džúsoch. Veľmi odmeraným tónom jej bolo oznámené, že žiadnu takúto publikáciu nemajú a že nič takého k obsluhe ich prístroja naviac ani nepotrebuje. Vykročila smerom k môjmu stánku, viditeľne rozhnevaná tým, čo jej povedali. Keď videla, že pri mojom pultíku  nikto nestojí, obrátila sa na mňa a pomerne nahlas si uľavila: „Prečo nemôže niekto napísať knižku o príprave džúsov, ktorej by rozumeli ľudia ako som ja? Prečo nemôžem získať informáciu, ktorú hľadám, vo chvíli, kedy to najviac potrebujem?“ Potom sa zamyslela a z ničoho nič sa pozrela dolu na stolík na moju najpredávanejšiu knihu s názvom Heinerman´s Encyklopedia of _Fruits, Vegetables and Herbs (Heinermanova encyklopédia ovocia, zeleniny a bylín). Vybavila si moju včerajšiu prednášku, na ktorej bola prítomná a bez rozmyslu sa spýtala: „Prečo Vy nenapíšete nejakú knihu o džúsoch? Aspoň by som sa konečne dozvedela, čo ma už dlho zaujíma!“ Naša ďalšia konverzácia sa točila okolo jej zdravotných problémov. Jej poznámka sa mi z nejakého dôvodu vryla do pamäte. A zostala tam. Nie, že by som bol celý nesvoj, ale tá výzva tam skrátka bola, vyčkávala a svojim spôsobom dúfala, že ju prijmem.
 
Po krátkom čase sme sa k tejto otázke dostali, aj keď okľukou, pri jednom telefonickom rozhovore s mojim priateľom a redaktorom vydavateľstva Prentice-Hall, Dougom Corcoranom. Prečítal mi vtedy z dlhého a rôznorodého zoznamu témy, ktoré by rád raz uvidel v knižnej podobe. „Práve teraz by som rád našiel nejakú naozaj dobrú knihu o džúsoch,“  vypadlo z neho nakoniec, ale povedal to len tak. „Teda týmto si ma vážne pobavil, Doug,“ zareagoval som. „Je to fakt zaujímavá náhoda. Pred pár týždňami som bol na jednej zdravotníckej konferencii a pri mojom stánku sa zrazu objavila jedna žena, ktorá mala rovnaký problém ako ty.“ Potom som mu dopodrobna  vylíčil celú svoju príhodu. A tak sa stalo, že dve nijako spolu nesúvisiace udalosti, ktoré sa prihodili v rozmedzí niekoľkých týždňov zapríčinili vznik tejto knihy.
 
Z celých mojich 37 kníh ma práve táto stála najviac úsilia, čo sa týka výskumu aj samotného písania. Najskôr som sa zoznámil s knihami, ktoré na túto tému už vyšli. Chcel som sa dozvedieť, čo tu ešte nebolo. Od tej chvíle som si predsavzal vytvoriť dielo, ktoré by splnilo prianie onej panej z výstavy a tiež môjho redaktora – skutočne dobrú knihu o džúsoch! Teraz to môže vyzerať, ako že som trochu nadutý, ale nie je to tak. Už od začiatku som si úplne jasne uvedomoval, že to nie je nijako jednoduchá úloha. Vedel som, že ak mám niečo takého napísať, budem musieť byť veľmi originálny a zahrnúť do svojej ďalšej encyklopédie to, o čom sa ešte žiaden autor predo mnou nezmienil.

Takže po prvé, táto kniha obsahuje informácie o 83 rôznych liečivých šťavách. (Vrátane kombinovaných kapitol ŠŤAVÁCH Z BOBULOVITÝCH PLODOV a CITRUSOV a niektorých miešaných liečivých šťavách, ako je to v prípade ŠTAVY Z DATLÍ  FÍG a Z HROZNOVÉHO VÍNA a HROZIENOK.) Žiadna kniha venovaná džúsom neobsahuje ani približne toľko rôznych druhov. Viem to celkom isto, pretože som strávil veľa času tým, že som tieto ostatné dielka prečítal a džúsy v nich uvedené som spočítal.

Po druhé, v žiadnej z už vydaných kníh nenájdete informácie o tom, aké kritériá sledovať pri nákupe ovocia, zeleniny a ďalších uvedených potravín. Tu nájdete podrobné údaje o tom, čoho si na ovocí a zelenine máte všímať, pokiaľ ich chcete použiť na prípravu liečivých štiav.

Po tretie, čitateľ, ktorý si prečíta moju prácu, bude múdrejší o znalosti týkajúce sa obsahu výživných látok pri každej uvedenej šťave. Vďaka tomu dokáže správne pochopiť, ako to je s konkrétnymi vitamínmi a minerálmi, ktoré jednotlivé plodiny obsahujú a akú šťavu môže zvoliť v konkrétnej situácii, takže svoje nedostatky vo výžive napraví prostredníctvom tohto správneho nápoja.

Po štvrté, do tejto encyklopédie som začlenil tiež rozmanité príbehy zo života a iné veselé historky, ktoré názorne dokladajú špecifické pozitívne účinky jednotlivých štiav. Žiadna iná kniha tohto druhu nepopisuje tak osobne a úprimne osobné skúsenosti a pocity. S výnimkou niektorých historiek, pri ktorých som bol požiadaný o zámenu mena konkrétnej osoby, všetci ostatní popisujú pravdivé udalosti, ktoré sú vsadené do miesta a prostredia, kde sa skutočne odohrali. Dokonca aj tie najšialenejšie z nich sú pravdivé a stali sa tak ako som ich napísal, napríklad tá o mužovi, ktorý prehĺtal žiarovky alebo o žene, ktorej zamestnanie spočívalo v tom, že ovoniavala mužom podpazušie.
 
Peknú knihu taktiež spoznáme podľa toho, akú má grafickú úpravu. Aj v tomto prípade som sa držal osvedčeného modelu, ktorý urobil z môjho prvého diela, Heinerman´s Encyclopedia of Fruits, Vegetables and Herbs (Heinermanova encyklopédia ovocia, zeleniny a bylín) (1958), bestseller. Kúzlo spočíva v tom, že predkladám nie jeden, ale tri rôzne registre, ktoré maximálne zjednodušujú orientáciu v jednotlivých obsiahlych kapitolách, čo je vec, ktorú v žiadnej podobnej knihe nenájdete. K nevyhnutnému Obsahu liečivých štiav som pripojil taktiež Register príslušných zdravotných porúch a obtiaží, pri ktorých nájdete patričné čísla stránok, kde sa o nich môžete dočítať. Jednotlivé kapitoly sú potom riadené v abecednom poriadku, pretože tak sa jednoduchšie dané plodiny vyhľadávajú.
 
Nakoniec som ešte zostavil Register všetkého, vrátane vecí, ktoré v predchádzajúcich dvoch nenájdete. Ten sa nachádza úplne na konci knihy. Niekoľko strán pred záverečným Registrom patrí niekoľkodielnemu Dodatku, kde sa rozpisujem o ďalších dôležitých aspektoch prípravy liečivých štiav: výber správneho odšťavovača, podnetné recepty, ktoré pomáhali zostavovať dvaja „džúsoví profesionáli“ , teda ja a jeden významný výrobca, skvelé tipy na to, ako využiť inak nepotrebnú dužinu.

Keď som knihu dopísal, ešte raz som ju dôkladne prečítal. Bol som si plne vedomý, aké dôležité je každé slovko, takže som u mnohých zdravotných porúch nakoniec ešte pripojil ďalšie odstavce, ktoré širšie vysvetľujú, ako presne dané šťavy v prípade konkrétnych obtiaží účinkujú. Dnes, keď som úspešne splnil úlohu, ktorú predo mňa osud postavil, sa začínam sústreďovať na dva ďalšie ciele.

Rád by som napísal v poradí tretiu a štvrtú liečebne zameranú encyklopédiu – menovite: „Heinermanovu encyklopédiu bobuľovitých plodov, orechov, semien a klíčkov“ a „Heinermanovu encyklopédiu korení, aromatických esencií a chuťových prísad“. A tak pozdvíham svoju čašu šťavy z plodov ugli (druh citrusu, rastúci na Jamajke) a pripíjam na zdravie čitateľa a k tomu pripojujem tento prípitok: „Na naše jedinečné džúsové dobrodružstvo, na šťastné chvíle strávené s pohárom liečivej šťavy v ruke a na vaše pevné zdravie! Kiež liečivé džúsy odplavia všetky vaše zármutky, strasti a problémy!“

(volne preložené z češtiny)

Obsah:Encyklopedie lecivych stav

Šťáva z vojtěšky   28
Jablečná štáva  32
Meruňková šťáva  37
Šťáva z topinambury  41
Chřestová šťáva  44
Avokádová šťáva  48
Banánová šťáva  52
Šťáva z naklíčených bobů  57
Řepná šťáva  62
Šťávy z bobulovitých plodů  67
Šťáva z růžičkové kapusty  83
Zelná šťáva  87
Šťáva z kanatalupu  93
Mrkvová šťáva  98
Celerová šťáva  104
Třešňová šťáva  108
Šťáva z kerblíku třebule  112
Šťáva z čekanky obecné a endivie  116
Šťáva z paprik  120
Šťávy z citrusových plodú  129
Okurková šťáva  141
Pampelišková šťáva  145
Šťáva z datlí a fíků  150
Fenyklová šťáva  155
Šťáva z česneku a z cibule  159
Šťáva z hroznového vína a rozinek  170
Křenová šťáva  179
Šťáva z kadeřávku a listového zelí sabelického  183
Kedlubnová šťáva  188
Šťáva z hlávkového salátu  192
Šťáva z hořčičných listů  197
Šťáva z nektarinek  201
Kopřivová šťáva  204
Šťáva z okry  207
Olivová šťáva  212
Šťáva z manga a papáje  216
Petrželová šťáva  221
Pastináková šťáva  225
Šťáva z mučenky  229
Šťáva z broskví a hrušek  234
Hrášková šťáva  240
Šťáva z tomelu  244
Ananasová šťáva  250
Šťáva z blum a švestek  255
Šťáva z granátových jablíček  260
Bramborová šťáva  263
Šťáva z tykve  268
Šťáva z kdoulí  271
Ředkvičková šťáva  274
Šťáva z rebarbory  279
Špenátová šťáva  283
Šťáva z fazolových lusků  286
Rajčatová šťáva  290
Šťáva z potočnice lékařské a vodnice  294
Šťáva z vodního melónu  299
Šťáva z mladé pšenice a z mladého ječmene  304
Šťáva z cukety  311
První dodatek – Zařizování vlastního džusového baru  315
Druhý dodatek – Jak naložit s nepotřebnou dužinou  322
Třetí dodatek – Výrobci a dovozci či jiní dodavatelé  328
Čtvrtý dodatek – Další literatura věnovaná problematice léčivých šťáv  333
Pátý dodatek – Chutné recepty na ovocné a zeleninové nápoje