Viete, že... časť 34.

 

... sú druhy čajov, ktoré dokážu štiepiť v tele prebytočné tuky? Niektoré nielenže výborne chutia, ale postarajú sa i o to, že po jedle nepriberiete, ale dokonca ešte schudnete. Patria medzi ne čaje: pu-erh, maté, lapacho, oo-long, zelený čaj, žihľavový čaj s brezovými listami ale i roibos - potlačujúci chuť na sladkosti.

... avokáda sú odporúčané ako súčasť stravy pre tehotné ženy? Hlavne kvôli obsahu folátov, ktoré sú nevyhnutné pre zdravý vývoj plodu, rovnako i esenciálne mastné kyseliny a draslík. Mäkká dužina avokáda je vynikajúca už pre kojencov, ako jedna z prvých zložiek jedálnička s výbornou výživnou hodnotou.

... uhorka je prospešná pri liečbe ľadvinových a žlčových kameňov? Pretože riedi v tele nahromadenú kyselinu močovú.

... sacharín - umelé nekalorické sladidlo je možný karcinogén? Vyplýva to z výsledkov výskumu na krysách. V mnohých krajinách je doposiaľ zakázaný. Ďalšie umelé sladidlo cyklamát bolo zakázané v USA a v niektorých ďalších krajinách v 70-tych rokoch, dnes je opäť povolené ho používať. Medzinárodné predpisy stanovujú prijateľné denné dávky limitu príjmu pre sacharín i cyklamát. Vzťah medzi konzumáciou sacharínu a cyklamátu a rakovinou močového mechúra sa nepotvrdil.

... ľudia, ktorí neraňajkujú sa horšie učia, sú menej pozorní a s väčšou pravdepodobnosťou budú mať nejakú nehodu? Ráno je hladina cukru v krvi najnižšia a tak je vhodné približne hodinu po prebudení aspoň niečo zjesť. Ak vynecháte raňajky, budete mať napoludnie veľký hlad a zjete viac, ako by ste predtým zjedli nejaký kúsok. ľudia, ktorí neraňajkujú ani poriadne neobedujú, majú sklon sa prejesť večer a skôr či neskôr budú mať problém s nadváhou.

... tekvicové semená obsahujú až 45% oleja? Nájdeme v nich tiež 33% škrobu, 4% glykozidu kukurbitínu a asparagín. V minulosti patrili jadierka medzi obľúbené liečivo, lebo majú antihelmintický účinok, tz. vypudzujú hlísty.

... Materina dúška má antibakteriálne a protipliesňové účinky? Obsahuje silicu, triesloviny, látky usmrcujúce pliesne a baktérie (fytocidy). V starých spisoch je vychvaľovaná ako korenie i ako liečivá rastlina. Doporučovala sa na posilnenie žalúdka, pri ochoreniach dýchacích ciest, proti kŕčom zažívacieho traktu a pri ochoreniach zažívacích orgánov všeobecne, proti nadúvaniu a proti hnačke.

... pažítka je dôležitý zdroj vitamínu C? Obsahuje tiež karotén, vitamín B2, silice obsahujúce síru, mnoho sodíka a vápníka, draslíka, fosforu a železa. Pažítka podporuje trávenie, má vplyv na chuť k jedlu a na znižovanie krvného tlaku.

... špenát tlmí pocit hladu? Obsahuje totiž neznámu látku, ktorá v tenkom čreve provokuje produkciu hormónu cholecystokinínu a práve ten zlepšuje činnosť čreva a súčasne tlmí pocit hladu.

... pri výrobe margarínu, ztuhnutého tuku pri teplote 220ºC za vysokého tlaku, sa používa ako katalyzátor napr. nikel? Preto alergici na nikel by mali vedieť, že konzumácia týchto tukov môže zanechať ďalšie následky. Počas spracovania kvapalných tukov pri vysokých teplotách sa uvoľňujú tzv. tukové sprievodné látky, ktoré majú veľmi negatívne až rušivé účinky na naše zdravie. Preto pri výbere rastlinných tukov je výhodnejšie si vyberať špeciálne prírodné margaríny bez esterov alebo za studena lisované oleje.