Viete, že... časť 38.

 

... pistácie sú výborným zdrojom bielkovín? Rovnako i pre cievy prospešných nenasýtených tukov, železa, vápnika, fosforu, draslíka, horčíka, vitamínov skupiny B a vitamínu E. V obchodoch sú ponúkané pražené a solené pistácie, ktoré nie sú vhodné pre osoby s vysokým krvným tlakom a v tehotenstve. V potravinárstve sa používajú k farbeniu pokrmov ako sú zmrzliny, pudingy a iné dezerty.

... klinčeky sú nielen aromatickým korením ale majú i protikŕčové účinky? Napravujú nežiadúce mimovoľné svalové sťahy a uvoľnenie. To sa najlepšie prejavuje v ich účinku na dýchacie cesty, a preto sú klinčeky účinným agens pri astme a problémoch s dýchaním.

... olivy sú v južných krajinách jedným z najužívanejších prostriedkov proti zápche? Tiež sa o nich tvrdí, že priaznivo ovplyvňujú dnu a cukrovku. Pre Rimanov oliva predstavovala plodinu, ktorej pravidelná konzumácia predlžovala život a dávala statnosť.

... hrušky majú močopudný, antibakteriálny a posilňujúci účinok? Čistia moč. Sú doporučované pri nadváhe, reumatizme a oslabení. Dovolené sú pri cukrovke. V ľudovom liečiteľstve je hruška tiež cenená ako prostriedok urýchľujúci hojenie rán a znižujúci teplotu. Varené a pečené plody sa užívajú pri kašli a tuberkulóze pľúc.

... rasca má preháňacie, vetropudné, ukľudňujúce a odkašľávajúce účinky? Posilňuje bronchiálnu sekréciu. Kojacím matkám sa doporučuje konzumovať chlieb s rascou.

... med pôsobí v tráviacej sústave ako antibiotikum? Med stáčaný za studena môže zničiť v žalúdku a v črevách širokú škálu baktérií, pôsobí ako mierny liek pri gastroenteritíde a hnačke. Antibakteriálny účinok rôznych druhov medu sa líši.

... citrusové ovocie sa spája s nižším rizikom vzniku rakoviny? Pri mnohých výskumoch stravy a rakoviny sa zistilo, že ľudia, ktorí jedia viac citrusových plodov, sa vystavujú nižšiemu riziku vzniku rakoviny, najmä žalúdka. Je známe, že vitamín C bráni vzniku potenciálne karcinogénnym nitroamínom v žalúdku po zjedení dusitanov a dusičnanov, napríklad z údených potravín. Aj ďalšie látky v citrusových plodoch sa považujú za ochranné, vrátane vlákniny pektínu, flavonoidov a citrusového oleja, ktoré majú antioxidačné vlastnosti.

... cvikla obsahuje veľa pektínu, ktorý podporuje vylučovanie cholesterolu, olova i radioaktívnych látok? Obsahuje červené farbivá antokyany prospešné proti vysokému tlaku krvi, pre pevnosť kapilár. Cvikla je bohatá na draslík a horčík - preto je vhodná pri ateroskleróze, vysokom tlaku, pri ochoreniach srdca a krvného obehu.

... medzi 5 hlavných chýb vo výžive patrí: jeme veľa, jeme veľa mastného, jeme veľa sladkého, veľa solíme, jeme málo balastných látok?

... kozie mlieko slúži ako pomocník k zlepšeniu činnosti žliaz s vnútornou sekréciou? Rovnako i k zlepšeniu činnosti žalúdka a žlčníka. Používa sa pre zlepšenie činnosti pečene, obličiek, sleziny, pri liečení srdca, koronárnych porúch ciev a žíl. Pri liečení cistickej fibrózy, pri úprave cholesterolu v krvi či ako pomocník pri liečení reumatických ochorení, artrózy, pri liečení migrén, kĺbových ochorení.