Viete, že... časť 40.

 

... čaj z jablčných šupiek má i protisklerotické účinky? Má lahodnú chuť a osviežuje. Pripravíme ho z 3 - 4-ch polievkových lyžíc šupiek preliatim litrom vriacej vody. Necháme 15 minút zakryté vylúhovať.

... zázvor sa v čínskej medicíne používa k posilneniu pamäti? Predáva sa čerstvý koreň alebo v prášku. Zázvor, ľudovo nazývaný Ďumbier, je známy svojim zahrievacim účinkom, používa sa pri angíne, bronchiálnej astme a bronchitíde. Tiež účinne pomáha pri nechutenstve, poruche trávenia s nevoľnosťou, bolesti hlavy neurologického charakteru. V chladných obdobiach sa pije zázvorový čaj s mätou a citrónom.

... granátové jablko sa používa pri bolestiach hlavy? Šťava zo sladkých granátových jabĺk sa používa pri bolestiach ľadvín a žalúdka. Šťava z kyslých granátových jabĺk sa používa pri cukrovke a hemoroidoch.

... každá hodina strávená v aute zvyšuje o 6 % pravdepodobnosť vzniku obezity? Naopak každý kilometer chôdze denne navyše je spojený so 4,8 % znížením pravdepodobnosti obezity. Celkovo bývanie v meste zvyšuje pravdepodobnosť obezity.

... morské riasy sú prirodzeným multivitamínom? Algináty nachádzajúce sa v riasach naväzujú tažké kovy a odvádzajú ich z organizmu. Riasy prispievajú i k znižovaniu cholesterolu, udržujú pevné cievy a svojou jemnou vlákninou čistia organizmus. Riasy sa pridávajú i pri varení strukovín, výrazne tým zlepšia ich stráviteľnosť. Pre pokrytie dennej potreby minerálov stačí riasa v priemere o veľkosti poštovej známky.

... horčičné semienka v jedle pomáhajú naštartovať lenivé črevá? Pomáhajú tak pri náchylnosti k zápche, pri nechutenstve. Môžu sa použiť i nalačno rozomleté 1/4 až 1/3 čajovej lyžičky, zapijú sa s vodou.

... ružičkový kel má vysoký obsah kyseliny listovej? Súčasne je výborným dodávateľom železa a vitamínu C, ktorý podporuje vstrebanie železa. Pomáha tak predchádzať anémii.

... prebiotiká sú potraviny, ktoré povzbudzujú činnosť priateľských baktérií v našom organizme? Prebiotické potraviny obsahujú uhľovodíky, odolávajúce tráveniu. Najodporúčanejšie prebiotické potraviny sú artičoky, cícer a ľanové semená.

... kofeín je intenzívnym ničiteľom vitamínov skupiny B? Je obsiahnutý i v nápojoch obľúbených u detí a mládeže: kokakole, pepsikole ale i čokoláde. Ničiaci účinok pridáva nadmerná konzumácia "bieleho" cukru a bielkovín, tiež časté užívanie antibiotík (ničia črevnú flóru).

... pri pomalšej konzumácii potravy a jej dôkladnejšom požutí, prirodzene znížime množstvo skonzumovanej potravy a tým aj počet kalórií?