Viete, že... časť 44.

 

... z rastlinnej ríše je mrkva najbohatším zdrojom karoténoidov (okolo 60)? Sú to látky ktoré v tele za pomoci enzýmov a žlčových solí pomáhajú vytvárať si organizmu vitamín A. Karoténoidy predstavujú účinnú ochranu proti rakovine, udržujú bunky mladé, ochraňujú ich pred útokmi voľných radikálov a tým i pred poškodením bunkového jadra, bielkovín a iných veľkých molekúl. V spojení s oxidáciou majú za následok lámavé nechty, suchú pokožku, časté infekcie, poruchy zraku, suché a lámavé vlasy, nechutenstvo, poruchy rastu, neplodnosť, vznik príčin rôznych chorôb a vôbec celkové rýchle starnutie organizmu.

... konzumácia cukrov a saturovaných tukov je spojená s vyšším rizikom vzniku žlčníkových kameňov? Zatiaľ čo vyšší príjem vlákniny a mierna konzumácia alkoholu konštantne znižuje jeho riziko.

... každá bobuľa ríbezle, každý kúsok rajčiny a každý hryz marhule či akéhokoľvek ovocia a zeleniny obsahuje tisíce užitočných látok, ktoré chránia naše bunky pred nádorovým procesom a podporujú imunitný systém?

... slnečné žiarenie spotrebúva antioxidanty v organizme? Tie výrazne znižujú riziko nádorových ochorení. Obzvlášť masívny je tento úbytok pri opaľovaní spojenom s fajčením. Antioxidanty je možné doplniť vhodnou stravou, pričom najväčšiu úlohu zohrávajú ovocie a zelenina. Medzi najdôležitejšie antioxidanty patria vitamíny A, C a E, ale veľmi účinným antioxidantom je aj lykopén, ktorý obsahujú paradajky a červený melón.

... behom jediného ťažkého stresu sa obsah bielkovín v tele zníži o množstvo, ktoré je obsiahnuté v 4 litroch mlieka, t.j. okolo 135 gramov? Súčasne sa tiež ničí vápnik a ďalšie živiny a asi 3000 mg vitamínu C.

... brusnice zabraňujú vzniku skorbutu (prejav nedostatku vitamínu C)? Medzi prvými európanmi, ktorí tento poznatok získali, boli moreplavci. Inšpirovali ich pôvodní obyvatelia Severnej Ameriky.

... červené potraviny povzbudzujú krvný obeh, keď máte studené ruky a nohy? Odhlieňujú, pôsobia pri ionizácii ako katalyzátor a štiepia zlúčeniny železa. Podporujú rast. Červené potraviny slúžia telu. Patria k nim čerešne, topinambury, lilok, červená kapusta, vodný melón, jahody, reďkovky, sója, pšenica, žito.

... mangold má pozitívne účinky proti skleróze? Táto hodnotná zelenina je bohatá na vitamín C, provitamín A, bielkoviny a minerálne látky.

... 1 mililiter slín obsahuje až 1 miliardu baktérií? Mikroskopické organizmy obývajú pokožku i sliznice dýchacích a tráviacich ciest. Človek je nosičom 1 až 1,5 kg mikroorganizmov. Odhaduje sa, že ľudské telo pozostáva z 1014 buniek, z toho je až 90% mikroorganizmov.

... malinová šťava významne prečisťuje a detoxikuje tráviaci systém a zmierňuje zápaly močového mechúra? Používa sa aj ako prostriedok na zmiernenie horúčky. Maliny sa považujú za prospešné aj pri liečení hnačky, porúch trávenia a reumatizmu. Sú bohatým zdrojom vitamínu C, obsahujú aj vitamín E, kyselinu listovú a vlákninu.