Seitan - rastlinná bielkovina

Seitan bol pôvodne pripravovaný v starej Číne ako náhrada mäsa pre budhistických mníchov, ktorým ich učenie zakazovalo mäso konzumovať. Seitan je rastlinná bielkovina, vyrábaná z pšeničnej múky. Ďalšími úpravami získava zaujímavú chuť a konzistenciu podobnú mäsu. Ak je pripravovaný z kvalitnej pšenice a postupy nie sú zaťažené invazívnymi metódami, zachováva si seitan veľa minerálov, vitamínov a ďalších výživných látok.

Jeho štruktúra a chuť je taká variabilná, že sa vyrába nielen ako chuťová náhrada rôznych druhov mäsa, ale formuje sa aj do jeho podoby. Môže sa farbiť a povrchovo spracovávať tak, aby verne napodobňoval tradičné jedlá (napríklad populárnu čínsku kačku). V USA ho jedia vegetariáni na Deň vďakyvzdania v podobe moriaka a existujú tam dokonca aj seitanové hamburgery (reťazec Garvey Burger).

Čo s ním?

Seitan sa skutočne dá pripravovať namiesto mäsa, dokonca má kratšiu dobu spracovania. Je možné ho pripraviť ako varené mäso, pečené mäso, je možné ho grilovať, variť ako guláš. Na trhu je veľa hotových jedál alebo polotovarov, ktoré prípravu seitanu ešte viac zjednodušia. Môžete kúpiť nielen seitan prírodný, ale i marinovaný alebo údený a tiež je možné kúpiť seitan s držkovou polievkou, seitan guláš s hubami shiitake, seitan so zeleninou, či seitan ako sviečkovú.

Poznámka

Seitan je niekedy mylne zamieňaný za tofu. Aj keď oba môžu byť náhradou mäsa, seitan je pšeničný produkt, tofu sójový.

Recept:

Seitan na hubách

Na oleji osmažíme cibuľku, pridáme nakrájané huby, najlepšie shiitake, okoreníme kmínom a chvíľu podusíme. Pridáme nakrájaný seitan, osolíme a zahustíme celozrnnou múkou rozmiešanou vo vode. Krátko povaríme a podávame s ryžou alebo s cestovinami.