Rakovina hrubého čreva

Kolorektálny karcinóm je rakovina hrubého čreva a konečníka. Ide o tretí najčastejší druh rakoviny u mužov i žien, predstavujúci 13% všetkých prípadov rakoviny.

Čo je kolorektálny karcinóm?

Kolon a rektum sú časti hrubého čreva. Strávená potrava, ktorá sa rozložila v tenkom čreve, prechádza cez hrubé črevo, svalovú trubicu dlhú približne dva a pol metra. V hrubom čreve sa absorbuje voda a minerálne živiny z potravy a ukladá sa tu odpad, ktorý sa nazýva fekálie alebo stolica, ktorá vychádza z tela. Prvá časť hrubého čreva dlhá vyše dvoch metrov sa nazýva kolon a zvyšok sa nazýva rektum. Kolorektálne karcinómy sú nádory, ktoré vznikajú v najvnútornejšej vrstve čreva a môžu prerásť aj cez jeho ďalšie vrstvy.

Liečba

Šanca na uzdravenie pacientov, ktorým bol diagnostikovaný kolorektálny karcinóm, závisí od štádia tohto ochorenia. Karcinóm v skorom štádiu má vynikajúcu prognózu, na rozdiel od pokročilého karcinómu. Kolorektálny karcinóm sa až do neskorého štádia choroby často neprejavuje vôbec žiadnymi symptómami.

Hlavné faktory, ktoré ovplyvňujú riziko rakoviny hrubého čreva a konečníka sú spojené so stravou. Dôkazy o zvýšenom riziku sa týkajú predovšetkým alkoholu a mäsa. Výskumy dokazujú, že ľudia, ktorí konzumujú veľké množstvo alkoholických nápojov sa pravdepodobne vystavujú zvýšenému riziku, že dostanú rakovinu hrubého čreva a konečníka a riziko sa zvyšuje nezávisle na duhu alkoholických nápojov. Viac než dva tucty výskumov z celého sveta ukázali, že konzumácia červeného mäsa pravdepodobne zvyšuje riziko rakoviny hrubého čreva a konečníka. Samostatné výskumy ukazujú, že strava bohatá na tuky a nasýtené tuky môže riziko zvyšovať.

Ľudia, ktorí jedia veľké množstvo vajec môžu mať takisto zvýšené riziko rakoviny hrubého čreva a konečníka. Vajcia sú hlavným zdrojom cholesterolu v strave a pozorované zvýšenie rizika môže byť dôsledkom väčšieho množstva cholesterolu v strave. Strava bohatá na rafinovaný cukor môže zvyšovať riziko rakoviny hrubého čreva a konečníka. Rafinovaný cukor ( z cukrovej trstiny alebo cukrovej repy) sa v širokom rozsahu pridáva do technologicky spracovaných a vyrábaných potravín.

Potrava, ktorá zvyšuje riziko rakoviny

» Mäso
Vedecké štúdie odhalili, že konzumácia mäsa je závažným rizikovým faktorom takmer pri všetkých typoch rakoviny (medzi inými mozgu, pľúc, žalúdka, obličiek, močového mechúra, maternice, vaječníkov a prostaty).

» Alkohol

» Mlieko
Výsledky rôznych výskumov hovoria, že nadmerná konzumácia plnotučného (nie odtučneného) mlieka súvisí s výskytom niektorých typov rakoviny (prsníkov, pľúc, vaječníkov, prostaty, močového mechúra).

» Vajíčka
Podľa štatistických údajov je nadmerná konzumácia vajíčok (viac ako 3 týždenne) spojená s rizikom rakoviny prsníkov, žalúdka, pľúc, pankreasu, hrubého čreva, sliznice maternice a vaječníkov.

» Rafinované výrobky
Ak sa namiesto celozrnných obilnín v strave používa biely chlieb, rožky a iné rafinované výrobky, vzniká nebezpečenstvo vzniku rakoviny. Podmieňujú to najmenej 3 zložky uvedených výrobkov:
1. nedostatok vlákniny
2. nadmerný obsah cukru
3. transmastné kyseliny, ktoré sa bežne nachádzajú v rafinovaných potravinách priemyselnej výroby, vo vyprážaných jedlách a margaríne; nielenže dvíhajú hladinu cholesterolu a podporujú artériosklerózu a infarkt, ale sú spojené aj s rakovinou prsníkov a maternice.

» Cukor

Rôzne výskumy poukázali na súvislosť medzi nadmernou konzumáciou bieleho cukru (sacharózy) a typmi rakoviny ako je rakovina hrubého čreva, rakovina žalúdka, cervikálna (krčná) rakovina.

Prevencia rakoviny hrubého čreva a konečníka

Najúčinnejšie spôsoby ochrany pred rakovinou hrubého čreva a konečníka je strava bohatá na zeleninu, pravidelná fyzická aktivita a zníženie spotreby červeného a technologicky spracovaného mäsa a alkoholu.

Ďalší spôsob ochrany pred týmto druhom rakoviny sú:

- udržovanie telesnej váhy v odporučených limitoch
- strava bohatá na vlákniny, škroby a karotenoidy, s nízkym obsahom cukru, tukov a vajec

Konzumujte

- vlákninu
- ovocie
- zeleninu (najmä mrkvu a špenát)
- celozrnný chlieb a cestoviny
- kvasené mliečne produkty (jogurty)
- vápnik

Obmedzte alebo vylúčte

- červené mäso (hovädzie, bravčové, jahňacie)
- silne prepečené mäso
- spracované, údené mäso
- pečienku a iné druhy vnútorností
- vajcia (platí najmä pre ženy)
- tuky a vysokokalorické potraviny, najmä živočíšneho pôvodu
- údené vysokotučné syry
- cukor
- alkohol