Zdravé srdce, zdravý život - 4.časť


Ako znížiť krvný tlak

V západnej spoločnosti by mnohí z nás radi raňajkovali svoje vajcia so slaninou a potom si – v prípade potreby – vzali liek na zníženie cholesterolu, aby tak znížili riziko ochorenia srdca. Nechceme meniť svoj životný štýl. Nepýtame sa, či sú naše stravovacie návyky správne. Niekedy ani tí najuvedomelejší z nás nevedia, ako veľmi si škodíme.

V túto chvíľu myslím na jedného z veľkých duchovných učiteľov našej doby, autora knihy Be Here Now Rama Dassa. Potom, čo si prečítal Diétu pre novú Ameriku, mi Ram Dass povedal: "Teraz je pre mňa naozaj ťažké dať si kurča. Vždy som mal kurčatá rád. Vy ste my ale nenechali žiadne ospravedlnenie. Jasne ste ukázali, čo by som mal robiť." V anotácii k Diéte pre novú Ameriku napísal: "Robbinsonova jedinečná kniha nekompromisne ukazuje, že nás diétne zvyky našej kultúry zabíjajú na tele i duchu a ťažko nás nechá s pochybnosťami, akým smerom ísť ďalej." Ram Dass bol taký láskavý, že pôsobil takmer desať rokov v zbore poradcov neziskovej organizácie EarthSave (Organizácia pre záchranu Zeme), aby bol verejný ohlas na Knihu Diéta pre novú Ameriku pozitívne a účinne prevedený do činov.
 
Ako mnohí z nás mal však Ram Dass stravovacie návyky, ktoré nedržali krok s jeho najlepšími zámermi. Po čase sa vrátil ku kurčatám, zmrzline a ďalším podobným potravinám. Jedol ich pravdepodobne viac, než by bolo vhodné, a pokračoval, aj keď sa zvyšoval jeho krvný tlak a jeho hmotnosť vyzývala k zamysleniu.
 
Tohto muža, ktorý dokázal dať ostatným mnoho cenného, nijako neznižuje, že je človekom so svojimi slabosťami a že i preňho bolo veľmi ťažké učiť sa o seba dbať a jesť tak, aby to prospievalo jeho zdraviu a celkovej pohode. Jednou z vecí, pre ktorú si ho zamilovali milióny poslucháčov a čitateľov a ktoré urobili jeho posolstvo tak významným je, že nepredstiera vlastnú dokonalosť. Vždy som si to uňho cenil, lebo to i mne pomohlo byť ľudskejším a poctivejším v priznaní si vlastných chýb.
 
Ram Dass nakoniec prekonal mozgovú príhodu. Mám ho veľmi rád a som smutný z toho, že musí trpieť následkami mŕtvice. Obdivujem odvahu, s ktorou sa snaží nájsť zmysel svojej bolesti a transformovať svoje utrpenie do rastu. Je jedným z ľudí, na ktorých sa vzťahuje úslovie: "Všetko býva požehnané pre tých, ktorí si berú zo všetkých okolností, z každej veci len to najlepšie."
 
Po mozgovej príhode dokončil Ram Dass svoju knihu Still Here (Stále tu; česky vydalo nakladateľstvo Pragma), pôsobivého sprievodcu posledným obdobím života. Hovorí v nej o svojej mozgovej príhode, ktorá ho odkázala na invalidný vozík a obmedzila jeho schopnosti hovoriť. "Jedným z dôvodov, prečo ma mŕtvica postihla, bolo, že som ignoroval svoje telo. Väčšinu života som strávil tak, že som udržoval svoje Vedomie "nezávisle na tele", ako som si aspoň myslel. Teraz vidím, že som svoje telo zanedbával. Tým, že som zabudol užívať lieky na krvný tlak, som ukázal, ako svoje telo ignorujem."
 
Možno sa už nedozvieme, prečo mal Ram Dass vysoký krvný tlak, ani ako sa podieľala na jeho mozgovej príhode. Nedozvieme sa, či by ho bola mŕtvica postihla, či nie, keby bol jedol zdravšie. Vieme len, že ľudia s vysokým krvným tlakom majú sedemkrát vyššiu pravdepodobnosť, že ich postihne mŕtvica, štyrikrát väčšiu pravdepodobnosť srdcového záchvatu a päťkrát väčšiu pravdepodobnosť úmrtia na zlyhanie srdca než ľudia, ktorých krvný tlak je normálny.
 
Je smutné, že toľko ľudí trpí následkami vysokého krvného tlaku, bez toho, aby vedeli, do akej miery môžu problémom predísť správnym výberom jedla. Dnes užíva väčšie množstvo ľudí lieky na vysoký krvný tlak, než koľko ich užívalo lieky na akúkoľvek inú chorobu v histórii ľudstva.

ČO VIEME

» Problém, kvôli ktorému ľudia v Spojených štátoch najčastejšie navštevujú lekára: vysoký krvný tlak
» Ideálny krvný tlak: 110/70 alebo menej (bez liekov)
» Priemerný krvný tlak u vegetariánov: 112/69
» Priemerný krvný tlak u nevegetariánov: 121/77
» Definícia vysokého krvného tlaku: v pokojnom stave vyššie číslo (systolický krvný tlak) trvale prekračuje hodnotu 140 alebo nižšie číslo (diastolický krvný tlak) trvale prekračuje hodnotu 90.
» Výskyt vysokého krvného tlaku u nevegetariánov v porovnaní s vegetariánmi: takmer 3-krát vyšší
» Výskyt veľmi vysokého krvného tlaku u nevegetariánov v porovnaní s vegetariánmi: 13-krát vyšší
» Pacienti s vysokým krvným tlakom, ktorí dosiahnu podstatné zlepšenie pri prechode na vegetariánsku stravu: 30-75 percent
» Typické oznámenie pacientov pri predpisovaní liekov na vysoký krvný tlak: "Pravdepodobne to budete musieť po celý zvyšok života."
» Pacienti s vysokým krvným tlakom schopný celkom vysadiť lieky po prechode na vegetariánsku stravu s nízkym obsahom sodíka a tukov a vysokým obsahom vlákniny: 58 percent
» Výskyt vysokého krvného tlaku medzi staršími občanmi Spojených štátov: 50 percent
» Výskyt vysokého krvného tlaku medzi staršími obyvateľmi v krajinách s tradičnou konzumáciou nízkotučnej stravy založenej na potravinách rastlinného pôvodu: takmer žiadny

Osloboďte sa

Dnes vieme, že tá istá strava, ktorá pomáha predísť väčšine prípadov infarktu, pomáha tiež predchádzať vysokému krvnému u tlaku. Vieme tiež, že rovnaká strava robí zázraky u ľudí, u ktorých sa tieto problémy už objavili. To je úžasná správa, lebo nám dáva do rúk prostriedky na to, aby sme sa vyhli zbytočnému utrpeniu. Toto poznanie však neteší každého. Niektorí, možno trocha zaujatí vlastnými záujmami, hovoria a robia pozoruhodné veci ...

JE TO TAK?

"Musíme byť stále v strehu pred tými, ktorí chcú podkopať našu vieru v zdravotnú prospešnosť konzumácie mäsa. Ak majú tí, ktorí mäso jedia, vyšší krvný tlak, je to kvôli stresu, keď musia proti pomýleným a neodbytným snahám jedálenskej polície brániť celkom oprávnenú túžbu zahryznúť si do poriadneho kusu sviečkovej."
- Sam Abramson, riaditeľ spoločnosti Springfiel Meats
"Krvný tlak klesol počas niekoľkých hodín po začiatku (vegánskej diéty s veľmi nízkym obsahom tuku) McDougallovho programu. V deň zahájenia programu užívalo dvadsať percent účastníkov lieky na zníženie krvného tlaku. Takmer vo všetkých prípadoch boli lieky vysadené. A predsa boli i u týchto ľudí hodnoty krvného tlaku druhý deň výrazne nižšie. Údaje pochádzajú od viac ako 1 000 účastníkov McDougallovho programu v nemocnici sv. Heleny v Napa Valley v Kalifornii."
- John McDougall, M.D.
 
Iróniou je, že si mnohí z nás stále myslia, že musíme jesť živočíšne produkty, aby sme mali vyváženú stravu a boli zdraví. Stále si myslíme, že srdcový záchvat a vysoký krvný tlak sú síce poľutovania hodné, ale viac-menej nevyhnutné vedľajšie produkty sprevádzajúce dobrú životnú úroveň a starnutie. Myslíme si, že to najlepšie, čo môžeme urobiť proti infarktu, je užívať lieky na zníženie cholesterolu a najlepšie, čo možno urobiť proti vysokému krvnému tlaku, je brať lieky, ktoré ho udržujú pod kontrolou. Tieto choroby sa stali súčasťou života natoľko, že sú dnes takmer pravidlom. Neuvedomujeme si, do akej miery leží náš osud v našich vlastných rukách a na našom vlastnom tanieri. Neuvedomujeme si, ako silne a nezvratne nás výber jedla vedie buď v ústrety utrpeniu, alebo nás od neho vzďaľuje.
 
Mnohí z nás sa cítia zmetení. Všade je toľko informácií o strave a zdraví. Ako sa v tom vyznať? Problém sa neuľahčí, keď tí, ktorí predávajú potraviny, ktorých konzumácia prispieva ku vzniku srdcových ochorení, vysokého krvného tlaku a mnohých ďalších chorôb, robia, čo môžu a utrácajú miliardy dolárov v snahe ovplyvniť, čo si myslíme a čo jeme.
 
Zmätení a bezmocní často nakoniec v otázke stravy neurobíme rozhodnutia, ktoré by mohli dramaticky zlepšiť zdravie nášho kardiovaskulárneho systému, znížiť riziko srdcových ochorení a vysokého krvného tlaku a celkovo pozdvihnúť kvalitu nášho života. Sťažujeme sa, cítime sa zle, ochorieme a pritom neurobíme jedinú vec, ktorá by mohla obnoviť našu vnútornú vitalitu a priechodnosť nášho krvného riečiska.
 
Škoda, že dovolíme ľuďom a priemyslu, aby nás mietli a udržovali v oddelenosti od našej osobnej sily. Škoda, že im dovolíme, aby nás udržovali v ľahostajnosti voči obrovským zdravotným výhodám, ktoré by sme získali prechodom na zdravšiu stravu založenú na rastlinných potravinách.
 
Našťastie každým dňom nás stále viac zisťuje, že si môžeme zvoliť spôsob života a spôsob stravovania, ktoré v nás oslobodia náš najvyšší zdravotný potenciál a dovolia nám omnoho plnšie prežívať svoje telo a svoj život. Prežijeme radosť zo zdravého kardiovaskulárneho systému, zdravého srdca i z prirodzene nízkej hladiny krvného tlaku. Už si nepotrebujeme upchávať tepny nasýtenými tukmi a cholesterolom. Môžeme svoje telá vyživovať prirodzenou, priemyselne neupravenou stravou a prežiť potom skutočnú plnosť svojho potenciálu. Môžeme sa oslobodiť od zvyku, ktorý nám káže prispôsobiť sa a zostať na mieste a povedať "nie" klamstvám priemyslových odvetví, ktoré zarábajú na našej bolesti.
 
Môžeme robiť to, čo nám dáva silu, čo nás oživuje. Môžem povedať "áno" našej vitalite a vášni. Opustiť štandardnú mäsitú stravu a dať prednosť zdravej strave založenej na rastlinných produktoch môže byť ako uvoľnenie sa z reťazí, aby sme sa stali - možno vôbec po prvýkrát – skutočne slobodnými.
 
Dick Gregory, bojovník za ľudské práva a presvedčený vegetarián, povedal, že keď jete uvedomele a očistíte svoje telo od toxínov a strachu, stane sa niečo úžasné. "Máte skutočný pocit šťastia a mieru so životom a so svetom matky Prírody. Môžete vykríknuť dve známe slová a ich význam budete pritom skutočne vedieť len vy: ,Konečne voľný!´"