Zdravé srdce, zdravý život - 1.časť

Prekonal niekto z vás srdcový záchvat alebo trpí vážnou srdcovou chorobou? Ak ste odpovedali "áno", nie ste sami. Väčšina spoločnosti stojí pri vás.

Práve tak i ja. V tejto chvíli si spomínam na svojho strýka. Burton Baskin bol švagor môjho otca a jeho obchodný partner. Spoločne založili a viedli zmrzlinársku spoločnosť Bakin-Robbins. Strýčko Buth, ako sme mu hovorili, nadaný muž so skvelým zmyslom pre štýl, svojim jedinečným duchom ovplyvnil životy mnohých ľudí. Jeho osudný srdcový záchvat udrel krátko po päťdesiatke, keď mal milujúcu manželku, dve úžasné deti, úspešný obchod a všetko na svete, čo si len mohol priať.

Takt nebol nikdy mojou silnou stránkou, možno som sa o tom nemal nikdy zmieňovať, ale niekoľko rokov potom som sa spýtal otca, či si myslí, že by mohla byť nejaká spojitosť medzi množstvom zmrzliny, ktoré strýko jedol a jeho osudným srdcovým záchvatom. Keď uvážime, že strýko vážil sto kilogramov a rodinný produkt si určite užíval, otázka sa zdala byť opodstatnená. Môjho otca ale podobné úvahy nijako zvlášť nezaujímali. "Nie", odpovedal mi. "Jeho srdce sa proste unavilo a prestalo pracovať."
Teraz chápem, prečo sa otec odmietal zaoberať touto otázkou. Do toho času vyrobil a predal viac zmrzliny ako ktokoľvek pred ním na tejto planéte a najskôr nechcel premýšľať o tom, že by zmrzlina niekomu škodila, tým menej že mohla prispieť k úmrtiu môjho strýka. Navyše sa vtedy o vplyve nasýtených tukov a cholesterolu na kardiovaskulárny systém nehovorilo.

Dodnes sa na mňa niektorí členovia rodiny hnevajú, že sa o týchto veciach zmieňujem na verejnosti. Hovoria, že tým znesväcujem pamiatku svojho strýka. Ja však s tým nesúhlasím. Burton Baskin miloval život a verím, že by chcel, aby ostatní počuli jeho príbeh, keby im to pomohlo viac si uvedomovať závažnosť svojho každodenného rozhodovania a žiť spôsobom, ktorý im zaručí viac zdravia a šťastia.
V tejto súvislosti nie je bez zaujímavosti, že Ben Cohen, spoluzakladateľ zmrzlinárskej spoločnosti Ben Jerryś, musel vo veku 45 rokov podstúpiť operáciu srdca - štvornásobný bypass - kvôli závažnému ochoreniu venčitých tepien.

Hovorím, že vás usmrtí kopček zmrzliny? Samozrejme že nie. Hovorím ale, že zmrzlina obsahuje veľké množstvo nasýtených tukov a cukru; a čím viac nasýtených tukov a cukru zjete, tým vyššia je u vás pravdepodobnosť srdcového záchvatu. Nie je to morálny súd a nie je to môj názor. Je to štatistická realita vyplývajúca z najobsiahlejšieho a najdôkladnejšie prevádzaného lekárskeho výskumu v histórii. Na tom, čo jeme, záleží.
Iróniou je, že môj otec, ktorý tak ako mnoho ďalších ľudí jeho generácie, neveril, že by medzi stravou a zdravím mohla byť väčšia spojitosť, trpel nakoniec veľmi vysokým krvným tlakom a cukrovkou, teda problémami rovnako spojenými s typom stravy bohatej na nasýtené tuky a cukor, ktorú jedol celý život. Našťastie ale, keď už mal hodne cez sedemdesiat, urobil vo svojom stravovaní zmeny, ktoré som dávno navrhoval. Dočkal sa výrazného zlepšenia celkového zdravotného stavu. Nemôžem vypovedať, ako vďačný som bol v deň, keď mi povedal: "Vďaka Bohu žijú niektorí z nás dosť dlho, aby sa naučili zopár nových vecí."

Mnohí z nás ale ďalej raňajkujú vajce so slaninou, na obed si dávame hamburger a zmrzlinový koktail dovtedy, až kým skončíme s vážnymi ťažkosťami v nemocnici. Nezmeníme sa, pokiaľ nedostaneme ranu do hlavy.
Zdá sa, že niektorí z nás sa poučia jedine z bolesti. Častejšie, ako by mi bolo milé priznať, spomínam, ako som sa s ohromujúcou húževnatosťou odmietal učiť sa nové veci. Trval som na svojich názoroch a zvykoch napriek nezvratným dôkazom, že si škodím. Dokázal som za najrôznejších podmienok zostať verný svojim zažitým spôsobom jednania, napriek tomu, že neslúžili žiadnemu mysliteľnému dobrému účelu. Avšak potom, čo som v tomto smere nazbieral veľa skúseností, snažím sa rozumieť správam, ktoré mi život posiela, a prijať zmeny, ktoré vyžaduje, bez toho aby som musel prechádzať tak nekresťanským trápením.
Filozof Nietzsche správne povedal: "Kto chce, toho osud vedie; kto nechce, toho vlečie."

Čo nás drží na mieste? Čo nám bráni poznať, že máme silu robiť rozhodnutia, ktoré povznášajú nášho ducha a obohacujú naše životy? Čo nás núti byť pasívnym, oddeleným od vlastnej sily? Čo nám bráni byť skutočne živým a tvorivým? Tá istá vec, ktorá drží zviera v klietke aj keď mu otvoria dvere a ono má možnosť oslobodiť sa. Zvyk.
Keď príde na výber jedla, zvyk je prekvapivo silný. Jedlá, na ktoré sme zvyknutí, nám dávajú pocit bezpečia, istoty, pocit identity. Sú tu pre nás, keď celý svet nemusí. Môžu nám byť priateľmi, oddanými a vernými. Robiť rovnakú vec znovu a znovu nevyžaduje žiadnu námahu alebo tvorivosť. Keď robíme niečo, čo sme robili (vždy) stále, je v tom ľahkosť a relaxácia. A pokiaľ sú naše zvyky sústavne posilňované okolitou spoločnosťou, môžu sa stať ešte silnejšími a lákavejšími.

Oproti tomu pýtať sa, či nám naše konvenčné myslenie a konanie skutočne slúži, námahu nevyžaduje. Námahu vyžaduje pýtať sa, či žijeme v súlade s modlitbami a hlbšími cieľmi svojho srdca. Vyžaduje námahu konať vedome rozhodnutia, ktoré sa odchyľujú od kultúrnych noriem, avšak nás privádzajú bližšie k našej celistvosti a skutočnému zdraviu.
Všetci poznáme ľudí, ktorí si svoje jedlo vyberajú veľmi starostlivo a predsa ochorejú, a iných, ktorí zjedia všetko a zdá sa, že im to prospieva. Mení to ale niečo na skutočnosti, že máme omnoho lepšie predpoklady žiť zdravší život a mať telo, ktoré živo prejavuje nášho ducha, ak si vyberáme svoje jedlo vedome?

Keby som vám povedal, že sa môžete pridať buď ku skupine A, kde každý druhý muž a každá tretia žena zomrie na srdcové ochorenie, alebo ku skupine B, v ktorej je úmrtie na choroby srdca prakticky neznáme a ľudia sú i inak po všetkých stránkach zdravší, ku ktorej skupine by ste sa pridali? Samozrejme, že ku skupine B. Len blázon by si vybral inak. Napriek tomu je v skutočnosti väčšina ľudí v dnešnej spoločnosti členmi skupiny A. Pri štandardnej americkej diéte založenej na mäse a mliečnych produktoch umiera v Spojených štátoch tretina žien a polovica mužov na srdcové ochorenia. Pritom lekársky výskum hovorí, že vegetariáni a vegáni (vegetariáni, ktorí nekonzumujú mlieko ani vajcia) nielenže ďaleko menej trpia srdcovými ochoreniami, ale majú i nižšie percento rakoviny, hypertenzie, diabetu, žlčových kameňov, ochorení ľadvín, obezity a ochorení hrubého čreva. Žijú v priemere o šesť až desať rokov dlhšie než ostatok populácie a skutočne sú na tom lepšie vo všetkých merateľných ukazovateľoch zdravotného stavu.

Viem, čo si niektorí z vás myslia. Možno, že vegetariáni v skutočnosti nežijú dlhšie; možno, že ich život je tak nudný, že to tak vypadá. Myslíte si: vegetariánstvo je ako celibát; pre niektorých ľudí môže mať zmysel, ale nie pre mňa. Ale opýtam sa vás: aké potešenie vám prinesie nemoc? Kto myslíte, že si svoj život viac užije, človek kypriaci zdravím, ktorý je chutne upravené, hoci jednoduché jedlá z priemyselne nespracovaných surovín, alebo človek trápený problémami s nadváhou a vysokým krvným tlakom, ktorý sa napcháva rezňami a zmrzlinou?
Poviem vám toto: ak chcete vedieť, akú cenu má zdravie, opýtajte sa človeka, ktorý ho stratil.

Vedecké údaje alebo propaganda výrobcov?

Predstavitelia mäsovej a mliekarenskej výroby prirodzene nesúhlasia so všetkým, čo hovorím. Opakovane nám tvrdia, že ich produkty sú základnými stavebnými kameňmi vyváženej a ucelenej diéty. Hovoria, že potrebujeme potraviny, ktoré produkujú, aby sme mali dostatok bielkovín, vápnika, železa, zinku, vitamínov B2 a B12. Hovoria, že bez konzumácie živočíšnych produktov sa ľudské zdravie dramaticky zhorší.
Myslím, že každý súdny človek by chcel vedieť toto: Názory bokom, aké sú fakty? Podporujú tvrdenia vegetariánov, že majú nižšie percento a menšie riziko ochorenia srdca a to isté možno povedať o všetkých ostatných "chorobách z nadbytku", ktoré sú morom našej kultúry? Je pravda, že vegetariáni sú štíhlejší ľudia s lepšou kondíciou, ktorí prežívajú zvyšok populácie až o 10 rokov? Alebo je to len planá rétorika radikálnych extrémistov?

Národná asociácia chovateľov hovädzieho dobytka Národný mliekarenský výbor nám znovu a znovu opakujú, že dávame do stávky svoje zdravie, pokiaľ nekonzumujeme ich výrobky. Nestaraní výskumníci a nevýrobné verejné zdravotnícke organizácie, ako Svetová zdravotnícka organizácia, Americký inštitút pre výskum rakoviny, Americká asociácia pre prevenciu a liečbu srdcových ochorení , Lekársky výbor pre zodpovednú medicínu, Národný inštitút pre výskum rakoviny a Centrum pre vedu v službách verejnosti, majú však na vec iný pohľad.
Dochádza k stretu názorov...

JE TO TAK?

"(Je to) mýtus, (že) ľudia, ktorí jedia vegetariánsku stravu, sú zdravší než ľudia, ktorí jedia mäso."
- Americká Národná asociácia chovateľov hovädzieho dobytka

"Štúdie ukazujú, že vegetariáni majú často nižšiu chorobnosť a úmrtnosť. ... Nielenže úmrtnosť na srdcovocievne ochorenia je u vegetariánov nižšia ako u nevegetariánov, ale vegetariánske diéty dokážu zastaviť i ochorenia venčitých ciev. Vedecké údaje poukazujú na pozitívny vzťah medzi vegetariánskou stravou a zníženým rizikom ... obezity, srdcovocievnych ochorení, hypertenzie, cukrovky diabetes mellitus a niektorých typov rakoviny."
- Vyjadrenie Americkej dietetickej asociácie k vegetariánskym diétam

Ak postavíme takto vedľa seba výroky zástupcov výrobnej sféry a vyjadrenia z objektívnejších zdrojov, môžeme celkom dobre odhadnúť, ktoré tvrdenia sú bližšie k pravde. Avšak v bežnom živote máme sotva kedy príležitosť porovnávať správy výrobcov, ktorí si zaisťujú odbyt svojich výrobkov, so správami zo spoľahlivejších zdrojov.

Je potrebné vytvárať si na výroky mäsiarskeho a mliekarenského priemyslu vlastný názor, lebo – napriek tomu, že nemajú väčšiu výpovednú hodnotu ako ktorýkoľvek iný druh reklamy – naša kultúra je nimi natoľko prestúpená, že sa pravdepodobne usadia i vo vašej mysli. Mäsiarska a mliekarenská výroba vo Spojených štátoch vydávajú ročne doslova miliardy dolárov nielen na priamu reklamu, ale aj na tisíce ďalších spôsobov, ktorými ovplyvňujú na čo myslíte a za čo utrácate svoje peniaze. Dodávajú zadarmo vzdelávacie letáky do škôl. Ich informácie pre verejnosť k nám stále prichádzajú cez rozhlasové a televízne vlny. Noviny a časopisy sú zaplavené ich tlačovými správami. Odporúčajú svoje výrobky lekárom, ošetrovateľom a odborníkom na výživu. To všetko samozrejme s tvrdením, že je to pre vaše dobro.

Finančné čiastky, ktoré sa v našej spoločnosti minú za jedlo, sú fenomenálne. Tieto peniaze sú pochopiteľne vysoko žiadané. Existujú celé výrobné odvetvia s vysokým rozpočtom, ktorých jediným cieľom je predať svoje výrobky. Z ich pohľadu, pokiaľ sú ich výrobky zdravé, výborne, pokiaľ nie, nájde sa iné odbytisko. Je príznačné, že najviac peňazí sa vydáva na propagáciu tých najškodlivejších potravín. Výrobcovia potrebujú, aby ste sa zaujímali viac o to, čo je práve v obehu, ako čo je zdravé. A povedia vám, že ich potraviny sú zdravé, aj keď to nebude pravda.
Toto nie je mylná informácia. Sú to fakty, ktoré skutočne ovplyvňujú ľudské životy a možno i ten váš. Tieto priemyselné odvetvia majú prospech z toho, že ste nesprávne informovaní, ľahostajní, že kupujete výrobky, ktoré spôsobujú zbytočné utrpenie a smrť vám i vašim blízkym.

Srdcové ochorenia sú dnes najväčším zabijakom Američanov. Choroby srdca a ciev si každý rok vyžiadajú v Spojených štátoch viac ľudských životov ako všetky ostatné príčiny smrti dohromady ...