Rodičia vegetariáni - 2.časť


 
Tuky
 
DDD tuku v dobe tehotenstva: nie je stanovená
Hlavné zdroje tuku vo vegetariánskej strave: avokádo, olivy, oriešky, semienka, rastlinné oleje, plnotučné sójové výrobky, plnotučné mliečne výrobky, vaječný žĺtok


 
Miernym zvýšením množstva tuku v potrave môžete jednoducho vyhovieť zvýšenej potrebe energie. Je však veľmi dôležité, aké tuky si vyberiete, pretože v tukových bunkách sa môžu hromadiť škodlivé chemikálie, ktoré nie je vhodné odovzdávať svojmu vyvíjajúcemu sa bábätku. Pokiaľ je to možné, kupujte čerstvé, ekologicky pestované oriešky, semienka a oleje. Pokiaľ jete vajíčka a mliečne výrobky, overte si, či sú zo zvierat kŕmených ekologickými krmivami bez prídavkov hormónov.
 

Tučné potraviny by mali byť bohaté na omega-3 esenciálne mastné kyseliny (EMK), ktoré vaše dieťa potrebuje pre správny vývoj nervovej sústavy. Nie je však nutné sa preto tukmi prejedať. Dostatočné množstvo kyselín omega-3 získate napríklad  z niekoľkých čajových lyžičiek ľanového oleja (je možné ho natrieť na opečený chlieb alebo použiť do šalátovej zálievky) alebo z jedla pozostávajúceho z listovej zeleniny, vlašských orechov a tofu. Mali by ste pritom tiež dodržiavať ďalšie stravovacie zásady, ako vyhýbať sa nasýteným a transnasýteným tukom a dávať radšej prednosť zdravým potravinám, ako sú avokádo alebo semienka.

Niektorí odborníci vyslovili pochybnosti o tom, či sú ženy vegánky schopné premieňať EMK na iné neesenciálne mastné kyseliny s „dlhým reťazcom“, predovšetkým na dokosahexaenovú kyselinu (DHA). Z výsledkov výskumu mastných kyselín obsiahnutých v ľudskom materskom mlieku vyplynulo, že lakto-ovo-vegetariánky aj vegánky majú mlieko s väčším obsahom EMK ako ženy konzumujúce mäso, avšak vegánky majú v mlieku len polovicu DHA v porovnaní s lakto-ovo-vegetariánkami a ostatnými ženami. Pokiaľ nebudú v tejto oblasti zhromaždené ďalšie poznatky, môžete požiadať lekára, aby vám v dobe tehotenstva a kojenia predpísal tablety DHA, obzvlášť pokiaľ jete vegánsku stravu. Tieto tablety však bohužiaľ väčšinou obsahujú živočíšne produkty alebo majú želatínový (nevegetariánsky) pôvod.
 
Vitamín D
 
DDD vitamínu D v dobe tehotenstva: 5 mikrogramov/deň

Vitamín D je nevyhnutný pre správny vývoj kostry dieťaťa a v prípade jeho nedostatku môžu vzniknúť vady kostry plodu ako je krivica, a to dokonca aj keď matka sama žiadne problémy nemá. Vaše telo je bezosporu schopné vytvoriť hojné množstvo vitamínu D, pokiaľ je dostatočne vystavené jarnému a letnému slnečnému žiareniu, avšak pokiaľ ste tehotná v zime alebo trávite na slnku len málo času, je jednoznačne nutné vitamín D dopĺňať. Vyššie uvedenú doporučenú dávku vitamínu D je možné získať z tabliet alebo z obohatených potravín, ale je potrebné túto dávku neprekračovať, pretože ide o vitamín rozpustný v tukoch a pri predávkovaní môže spôsobiť otravu.

Vápnik
 
DDD vápnika v dobe tehotenstva: 1000 miligramov/deň
Hlavné zdroje vápnika vo vegetariánskej strave: mliečne výrobky, listová zelenina s nízky obsahom oxalátu (kapusta, brokolica, ružičková kapusta), morské riasy, sójové výrobky (vrátane tofu vyzrážaného pomocou vápnika), strukoviny, oriešky, semienka, sušené ovocie (najmä figy), trstinová melasa, obohatené potraviny
 
V dobe tehotenstva musíte vyhovieť zvýšeným nárokom na príjem vápnika nielen u seba, ale predovšetkým u svojho dieťaťa. Lakto-vegetariáni všeobecne môžu túto zvýšenú potrebu uspokojiť niekoľkými porciami mliečnych výrobkov denne. Takéto množstvo mlieka však nie je príliš zdravé, takže je dobré si uvedomiť, že vápnik je možné dopĺňať tiež použitím rastlinných potravín s vysokým obsahom vápnika, ako je kapusta, morské riasy a tahini, prípadne vápnikom obohatených potravín ako sójové mlieko alebo pomarančový džús. Snažte sa každý deň zjesť niekoľko porcií týchto potravín, a pokiaľ sa vám zhorší chuť do jedla, požiadajte svojho lekára o predpísanie vápnika. Napriek tomu že je vápnik dôležitý, neodporúča sa prekračovať odporúčanú dávku, pretože by tým mohla byť porušená vyváženosť ostatných živín.


Zinok
 
DDD zinku v dobe tehotenstva: 15 miligramov/deň
Hlavné zdroje zinku vo vegetariánskej strave:  celozrnné obilniny, pšeničné klíčky, morské riasy, listová zelenina, kukurica, zelený hrášok, zemiaky, huby, strukoviny, sójové výrobky, oriešky, semienka, mliečne výrobky, vaječný žĺtok, obohatené potraviny

Zinok sa zvyčajne uvádza ako živina, ktorá môže vegetariánom a predovšetkým tehotným ženám chýbať, pretože príjem zinku z rastlín je mierne obmedzený. Je preto nevyhnutne nutné do svojej stravy zahrnúť potraviny bohaté na zinok a snažiť sa nejesť ich súčasne s potravinami bohatými na vápnik, ako sú mliečne výrobky. Pokiaľ samotná strava nestačí na pokrytie vašej potreby, môžu vám samozrejme pomôcť tablety alebo obohatené potraviny.
 
 Bylinné prípravky
 
Veľa ľudí, ktorí dbajú o svoje zdravie, používa bylinky ako súčasť svojej výživy a ako prírodné liečivo. Niektoré bylinky sú užitočné, niektoré neutrálne, ale určité bylinky môžu byť aj škodlivé – a dokonca smrteľne nebezpečné – pre váš plod. Americká pediatrická akadémia (The American Academy of Pediatrics) odporúča obmedziť bylinkové čaje na 0,5 litra denne. Medzi bezpečné bylinkové čaje patrí mätový a šípkový čaj a neškodné sú tiež ovocné čaje, napríklad citrónový alebo malinový. A pochopiteľne je potrebné akékoľvek použitie byliniek najprv konzultovať s lekárom a všímať si prípadné nežiadúce účinky.
  
 
Zdroj: Vegetariánství a děti, Mercurius nakladatelství s.r.o., 2004