Vianočné pečenie bez cukru
Autor: Peter Planieta


Keď niekomu poviete o Vianociach so zdravými sladkosťami a bez cukru, tak väčšina si povie, že zdravé sladkosti a bez cukru to predsa nemôže byť dobré. Omyl! Pred pár rokmi som si nevedel predstaviť život bez sladkostí a keby zdravé sladkosti neboli chutné a hlavne sladké, tak by som sa dnes určite zdravo nestravoval. Väčšinou je to odsudzovanie niečoho, čo ľudia nevyskúšali, alebo majú proti zdravým jedlám a dobrotám predsudky.
 


Uvediem príbeh môjho známeho, ktorý sa už dlho venoval zdravej výžive. Bolo pred Vianocami a stretol suseda, ktorý sa ho vypytoval na vianočné koláče. Asi to bude bieda bez koláčov, čo? Pýtal sa ho. Známy sa usmial a povedal, že majú cca 15 druhov, na čo sused bol veľmi prekvapený a rád by to videl. Išli sa teda pozrieť do komory, kde mu ukázal pekné a voňavé koláče rôznych druhov a tvarov. Susedovi to nedalo a musel z nich vyskúšať. Po degustácií usúdil, že síce boli dobré, ale na povrchu mu chýbala posýpka z bieleho cukru. O rok nato už bol zase sused pred Vianocami u môjho známeho na degustácii a to už boli aj jeho oči a chute uspokojené, lebo polovica koláčov bola biela, čiže pocukrovaná. A vtedy sused hovorí, no vidíš Milan, koláče bez cukru-to nie je ono. A vtedy sa Milan pousmial. Aký cukor máš na mysli? Veď to na povrchu nie je práškový cukor, ale sušené ovsené mlieko. K tomu už sused nepovedal nič. Väčšinou to, čo nepoznáme, odsudzujeme.
 

Vianoce sú sviatky pokoja, radosti a hojnosti. Naši predkovia rovnako ako my, slávili tieto sviatky tým najlepším, čo sebe a svojim blízkym mohli dopriať, teda hlavne jedlom. A práve jedlo nás buď posilňuje, alebo vyčerpáva. No a dnes je toho „dobrého“ pre naše telo akosi priveľa. „Vianočné záchvaty“ spôsobené prejedaním, množstvom tuku, cukru, či alkoholu, bývajú čoraz častejšie. Veľa času venujeme príprave jedla, ktoré náš organizmus vyvádza z rovnováhy a poškodzuje naše zdravie. Ten čas by sme mohli skôr venovať našim blízkym a priateľom. Dnes už všetci vieme, čo spôsobuje cukor v našom organizme - najznámejšie choroby, ako cukrovka, alergie, ekzém, hyperaktivita u detí, atď. Naše prababičky cukor toľko nepoužívali aj preto, že bol vzácny a drahý. Na slávnostný stôl sa dávali predovšetkým orechy a ovocie, ako jabĺčka, či hrušky a tiež sušené ovocie domácej výroby (jablká, hrušky, slivky a v teplejších oblastiach i marhule). Sladké jedlá sa robili predovšetkým z mrkvy a cibule, ktoré majú vysoké percento cukru a sladkú chuť vyťahovala štipka soli pri ich príprave. Jedlo sa dosládzalo hruškovým, slivkovým, alebo jablkovým lekvárom.
 
A čo pečené sladkosti? Na dosládzanie sa prirodzene používal obilný slad (od toho je odvodené aj slovo sladiť). Najčastejšie sa sladilo jačmenným sladom. Dnes už predajne zdravej výživy ponúkajú aj jemnejšie pre naše mlsné jazýčky vhodnejšie slady, ako je ryžový sirup, ryžový slad, pšeničný sirup, javorový sirup a kukuričný sirup, zvlášť vhodný na pečenie. Všetci si dnes môžeme vybrať či budeme jesť bežné vianočné koláče plné nekvalitných tukov a cukrov alebo si vyberieme koláče sladené prírodnými sladmi.


Pre tých čo chcú mať Vianoce nielen krásne ale aj zdravé sme pripravili kurz Vianočné pečenie - čarovne a zdravo. Dňa 19.12.2009 viac info na www.planetafood.sk - Pozývame vás.. Môžno otázka, prečo čarovne a zdravo? Počas 7. hodín pripravíme cca 12 druhov vianočných koláčov, ktoré si potom odnesiete domov, stihneme urobiť aj vianočnú kapustnicu a vianočný šalát, na čo väčšinou ženy potrebujú celý týždeň. A to je to, čo sa mi páči na zdravej kuchyni- jete a mlsáte zdravo a pritom máte veľa času pre seba a svojich blízkych.

Prajeme Vám príjemné zážitky strávené pri príprave vianočných pochúťok.
 
Zdroj: www.planetafood.sk, Peter Planieta