Ako sa zbaviť kvasiniek - vhodné stravovacie návyky k liečbe nepríjemnej ženskej choroby

CANDIDA ALBICANS, bežne označované ako kvasinky, je normálna zložka ľudského tela a obvykle žije v harmónii s acidofilom, "dobrou baktériou", ktorá napomáha tráveniu a vylučovaniu. Antibiotiká, hormóny, antikoncepčné tabletky a steroidy avšak môžu acidofil potlačiť, čo kvasinkám umožní, aby sa začali nekontrolovateľne množiť. Tieto kvasinky reagujú rovnako ako kvasnice pri pečení. Ak sa pridá k potravinárskym kvasniciam teplá voda a cukor, rýchlo nakysnú, až sa zdá, že explodujú. Pokiaľ je vnútorná flóra vášho tela v nerovnováhe, kvasinky sa majú veľmi dobre.

Typická strava všetkých Američanov (rovnako aj Slovákov) bohužiaľ pôsobí v neprospech rovnováhy medzi kvasinkami a acidofilom. Priemyselne spracované potraviny, čistené sacharidy, alkoholické nápoje a cukor, cukor, cukor (všade, kde si to len viete predstaviť, polievky nevynímajúc) sú potraviny, ktoré podporujú rast kvasiniek a pre kandidu tak z ľudského tela vytvárajú raj. Prečo by kvasinky mali dobrovoľne opúšťať takú "zem hojnosti", keď sú ukryté na temnom, teplom, chránenom mieste a pravidelne sa im dostáva všetkého, čo milujú?

Ak sa raz kvasinky v ľudskom tele usadia, nie je vôbec jednoduché vyhnať ich von. Pôvodná diéta doporučovaná pri kandidóze, zostavená tak, aby bránila rastu kvasiniek, vylučovala všetky sladidlá, ovocie (ovocné šťavy), sušené alebo fermentované potraviny a potraviny, ktoré ľahko podliehajú pliesňam. Sacharidy vyraďovala úplne. Povoľovala len mäso a zeleninu, oboje pripravované čo najšetrnejším spôsobom. Lekári čoskoro zistili, že pacienti, ktorým bola táto radikálna diéta predpísaná, sú zoslábnutí, deprimovaní a potácajú sa. V dôsledku tohto im niektoré zložité sacharidy povoľovali v množstvách, ktoré záviseli na tolerancii organizmu každého pacienta.

Maureen, ktorá pracuje s pacientmi trpiacimi kandidózou už desať rokov, zostavila pre Helen program, ktorý jej povoľoval nielen zvládnuteľné množstvá zložitých sacharidov, ale tiež bezpečné dávky iných potravín, ktoré by inak boli "tabu". V tejto knihe sme sa snažili ponúknuť vodítko pre diétu, s ktorou by ste mohli žiť - v pravom zmysle slova. Pomôže vám prečistiť váš organizmus a zmeniť jeho rovnováhu tak, aby sa i pre vás stal kandida riešiteľným problémom.

Helenin problém s kvasinkami nepredstavovala len neodolateľná chuť na zmrzlinu, pečivo a sladkosti. Prejavovali sa u nej ďalšie typické reakcie na kvasinky, ktorých rast prekročí svoje hranice: nesmierna únava, bolesti v krku, zdurené uzliny, bolesti kĺbov a porušená rovnováha - to všetko bez horúčky. Tieto príznaky napovedali tomu, že premnoženie kvasiniek, alebo kandidóza, má za následok tvorbu toxínov, ktoré vyvolávajú reakcie imunitného systému.

Porušená rovnováha a neobratnosť, ktoré sa u Helen prejavovali, sú v zhode so slávnym súdnym sporom súvisiacim s kandidózou, ktorý preukázal, že existuje viac než jeden spôsob, ako je možné sa dostať do podnapitého stavu.

Charles M. Swaart, zámožný muž z Phoenixu, si doprial bohatý taliansky pokrm, ktorý pozostával z taniera antipasty, cestovín s paradajkovou omáčkou, šampiňónmi, syra a francúzskeho chleba. Po večeri si dal sladký múčnik. Jedlo po celú dobu Charles zapíjal len vodou, ale z reštaurácie sa vypotácal, a preto ho na ceste domov zastavili policajti. Ako očakávali, v jeho krvi bola zistená veľká hladina alkoholu. Charles protestoval, že žiadny alkohol nepožil, čo dosvedčil i majiteľ reštaurácie, svoj prípad doviedol až k súdu a ktorý aj vyhral. Ale prečo taká vysoká hladina alkoholu? Charles a jeho vtedajšiu lekárku dr. Frances Sierakowsku kontaktoval dr. Kazuo Iwata, profesor mikrobiológie na tokijskej lekárskej fakulte, ktorý sa v Japonsku stretol s mnohými podobnými prípadmi "nemoce opilosti".

Títo dvaja lekári zistili, že Charlesova hladina kandidy už bola v nerovnováhe, ktorú mohla veľká porcia jedla skladajúceho sa z čistených sacharidov výrazne zosilnieť. Množiace sa kvasinky rýchlo vytvorili svoj prirodzený odpadný produkt, alkohol, a ten bol zistený krvným testom.