Cukrovka a umelé sladidlá

Každý z nás pozná, čo je to choroba. Niekoho bolí hrdlo, niekoho zase trápia bolesti kĺbov a iní majú vážnejšie zdravotné problémy. Medzi tie vážnejšie patrí aj cukrovka - diabetes melitus.

Cukrovka je choroba slinivky brušnej, ktorá v Langerhansových ostrovčekoch tvorí inzulín. Inzulín vylučujú beta bunky, ktoré sú viac jin charakteru. Väčšie alfa bunky potom vylúčia glykogén. Pri cukrovke sú beta bunky zväčšené a strácajú schopnosť vylučovať inzulín. Hlavnou príčinou je jin kondícia krvi, ktorá je dôsledkom častej konzumácie cukru, ovocia (najmä tropického), mliečnych výrobkov, chemizovaných potravín a liečiv. K ďalšiemu extrému jin potravín patrí aj alkohol, zrnková káva, aj nadbytok kyslých jedál. Podobný účinok má aj konzumácia extrémne jangových potravín ako sú mäso, syry, suché a slané potraviny (chlieb, pečivo). Vymenované potraviny patria k naším štandardným, tak potom sa niet čomu čudovať, že čoraz viac ľudí a to najmä v staršom veku, trpí touto chorobou. Totiž organizmus nie je schopný zvládať a vyrovnávať ten chaos, ktorý vzniká prostredníctvom tzv. normálneho stravovania. Ak by to bola normálna strava, nemohlo by sa stať, že by ľudia trpeli takým množstvom chorôb. A pritom tie choroby neustupujú, ale skôr naopak pribúdajú. To platí aj o cukrovke.

Množstvo ľudí s touto chorobou stále vzrastá, čo je alarmujúce, no pritom veková hranica sa posúva výrazne smerom dole. A prečo je to tak? Najväčší kameň úrazu je hlavne v našom jedálničku. Poznáte niekoho, komu zistili cukrovku a následne na to naozaj výrazne zmenil svoje stravovanie? Ja poznám iba pár jedincov a to ich zrátam na prstoch jednej ruky. Dôvod je jednoduchý. My ľudia sme pohodlní a najradšej by sme si dali iba tabletky a tie by nám mali zabezpečiť naše zdravie, čo v našom organizme tak nefunguje. On potrebuje v prvom rade prijímať kvalitné potraviny a potom je schopný poradiť si so všetkým, či už je to vírus, bacil alebo stres. V našom zdravotníctve sa robí malá osveta alebo lepšie povedané žiadna ohľadom zdravého stravovania. Klasická medicína nevyužíva liečivú silu potravín a preto sa u nás cukrovka udržiava iba na určitej úrovni, no aj tak sa postupne choroba zhoršuje. Niektorí cukrovkári časom prichádzajú aj o niektorú končatinu. A prečo je to tak? Preto, lebo naša medicína nehľadá skutočnú príčinu. Tou príčinou je choroba slinivky, ktorú vyvolávajú extrémne potraviny v našom jedálničku. Diéta, ktorú dostane cukrovkár v nemocnici alebo od svojho lekára, je málo účinná. V skutočnosti táto diéta mierne obmedzuje niektoré potraviny a pritom sa nezameriava na konkrétne potraviny, ktoré spomínanú chorobu vyvolali.

Ak by sme v skutočnosti chceli urobiť niečo so svojou slinivkou, tak by sme sa mali výraznejšie zamerať na náš jedálničiek a na spomínané potraviny. Diéta bežného cukrovkára veľmi neobmedzuje extrémne potraviny ako sú mäso, ovocie (najmä tropické), mliečne výrobky a cukor. Každé jedlo obsahuje tieto extrémne potraviny a potom náš organizmus pracuje hlavne na vyrovnávaní našich extrémov v stravovaní. Ak chceme pôsobiť na slinivku, musíme podporiť prvok „Zem“, kde patrí žalúdok, slinivka, slezina. V jedálničku cukrovkára je veľmi málo potravín, o ktorých by sme mohli povedať, že podporujú prvok Zem. Pravý opak je pravdou. Tento systém stravovania ho pomaly ničí a po čase sa bude cukrovka stále zhoršovať. Veď napríklad cukrovkár by nemal konzumovať zemiaky, bielu múku, ako aj pečivo, ktoré sa na Slovensku predáva (na 95 % je z bielej múky, aj keď má názov celozrnné). Pravda je iná. Kvalitné celozrnné pečivo nemá konzistenciu ako papier a nie je až také zdvihnuté (nakysnuté). Dnešné chleby sú však naozaj papier a v skutočnosti to nie je potravina ale chemický výrobok.

Zemiaky a biela múka obsahujú jednoduché cukry, ktoré zaťažujú našu skupinu orgánov Zeme a to najmä slinivku. Z normálneho jedálnička je skutočne problém vybrať potravinu, ktorá by podporovala prvok Zem.

V každom bežnom jedle sú ingrediencie, ktoré poškodzujú prvok Zem. Medzi ne patria chemické dochucovadlá, biela soľ, sójová omáčka s cukrom , biely cukor a umelé sladidlá, ktoré však síce nepôsobia na slinivku, ale ju obídu, čo je ešte horšie. Tieto sladidlá sa potom dostávajú do krvi a výrazne ju prekysľujú. Po zjedení takéhoto jedla, kde sa nachádzalo umelé sladidlo vzniká pocit, že sme mali sladké. Toto sladké má však vedľajší účinok, ktorý spôsobuje, že sa náš organizmus uvoľňuje a oslabuje ešte viac. Prejavom prekyslenej krvi je únava a následne ak to trvá dlhšie vznikajú degeneratívne ochorenia. O umelých sladidlách sa hovorí väčšinou pozitívne, ale opak je pravdou. Umelé sladidlá sú čo do škodlivosti na rovnakej úrovni ako klasický biely cukor. Ja som už čítal niekoľko článkov, ktorým sa podarilo dostať na verejnosť. A bolo to v skutočnosti zaujímavé čítanie, ale nič v pozitívnom zmysle. Medzi také najhoršie umelé sladidlá patrí aspartan, ktorý dnes nájdete v rôznych potravinách pre cukrovkárov, ale aj pre bežných ľudí. Napríklad žuvačky bez cukru, kde v zložení nájdete toto umelé sladidlo. Preto treba pozorne čítať zloženie na výrobkoch a snažiť sa z nášho stravovacieho systému vylúčiť všetky nekvalitné potraviny a dochucovadlá. Potom by sme mali začať konzumovať kvalitné potraviny, ktoré budú harmonizovať prvok Zem a celý náš organizmus. Tých pár ľudí, ktorých poznám si začali vyberať potraviny, medzi ktoré patrí - sladká zelenina: mrkva, cibuľa, dyňa Hokkaido varené vo vode so štipkou soli. Použitá štipka soli vytiahne sladkú chuť zeleniny, ktorá následne podporí slinivku, slezinu a žalúdok. Z obilnín to je pšeno (nie proso). Po určitom čase sa u týchto ľudí cukrovka výrazne zlepšila, nemuseli si tak často pichať inzulín a niektorí si ho dokonca prestali pichať.

Preto to rozhodnutie je iba na nás, nikto nás nevylieči ani lekár ani liečiteľ a ani žiadna tabletka. Iba naša neúnavná snaha a práca na sebe nám zabezpečí, že budeme v živote šťastní a zdraví. Lebo tak ako peniaze, majetok, šťastie a aj zdravie, sú veci pominuteľné. Preto ak chceme niečo z toho mať a udržať si to, musíme sa o to neustále starať. Ja sám som si to na sebe vyskúšal a verte mi, nikdy by som svoje zdravie nevymenil za nič, ani za krásny byt a ani za plný trezor peňazí. Lebo toto všetko si sám v živote môžem zabezpečiť, ale iba vtedy to dosiahnem, keď v prvom rade budem zdravý a budem dobre a poctivo pracovať. Toto je holá pravda, lebo taktiež poznám ľudí, ktorí boli obyčajní maliari a poctivou a kvalitnou prácou sú z nich milionári. Treba všetko čo robíme, robiť s radosťou a so srdcom a vtedy nemáme priestor na neúspech. „Rozhodnutie a voľba je na každom z nás“.

Recepty:

Hokaido nápoj:

1ks veľkej dyne Hokaido
2ks veľkej cibule
2ks strednej mrkvy
1pl riasy Wakame
1,5l pramenitej alebo filtrovanej vody

Do studenej vody vložíme riasu Wakame, na väčšie kusy nakrájanú cibuľu, mrkvu Hokaido bez semienok a všetko spolu varíme 19min. Potom nápoj scedíme a pijeme ho priebežne celý deň minimálne 1 mesiac. Nápoj je liekom na naše orgány – žalúdok, slinivku, slezinu.
Zeleninu, ktorá nám zostala z vývaru popučíme spolu s riasou , zmiešame ju s hrachovou nátierkou a 1 pl Tahini, čím získame výbornú nátierku.

Hokaido Miso polievka:
- 5 porcií -

1,5l vody
1ks veľkej dyne Hokaido
2ks strednej cibule
2ks strednej mrkvy
5cm riasy Wakame
1pl jačmenného Misa
petržlenová vňať

Do vriacej vody dáme cibuľu nakrájanú nadrobno a mrkvu s dyňou na stredne veľké kusy spolu s riasou Wakame.. Varíme 19min. Polievku rozmixujeme, pridáme v malom množstve vody rozmiešané Miso, pričom polievka sa varí, ale nevrie. A takto spolu s Misom ju necháme ešte 2min. mierne sa variť. Polievku na záver dozdobíme najemno pokrájanou petržlenovou vňaťou.


Sviečková omáčka:
- 3 - 5 porcií -
150g Tofu majonézy
3ks veľkej mrkvy
2ks stredného petržlenu
3ks strednej cibule
4ks cesnaku
3pl plnotučnej horčice
2pl Johsen Shoyu – sójová omáčka
2pl Arrowrootu - maizena
1l vody

Zeleninu nakrájame na väčšie kúsky a varíme ju vo vode 25 min. Potom zeleninu rozmixujeme, pridáme sójovú omáčku, Tofu majonézu a Arrowroot, ktorý sme si najprv rozmiešali v troške studenej vody. Všetko varíme na miernom ohni ešte 5 min. Na záver dochutíme plnotučnou horčicou.