Strava a choroby dýchacieho ústrojenstva
(z pohľadu odborníka na Makrobiotiku)
Kushi Michio

Zahlienené pľúca

Hlien, pokrývajúci steny bronchov, spôsobuje tzv. vedľajšie dýchacie šelesty. Na zvýšenej produkcii hlienu sa podieľajú hlavne tieto potraviny: mlieko a mliečne produkty, cukor, ovocie a živočíšne tuky. Mechanizmus tejto kondície je vysvetlený v kapitole "Proces, ktorým prebieha vývoj choroby". V najťažších prípadoch vypĺňa hlien i najjemnejšie priedušnice (bronchioly). Ich alveoly potom kolabujú. Dýchanie je veľmi zaťažené, takže je ohrozená dokonalá oxidácia (okysličovanie) tkanív.

Hlien z bronchov je možné vykašlať. Hlien z nižších partií, hlavne alveolov, je viazaný ďaleko pevnejšie a môže tu stagnovať, zotrvávať i po roky. Na lepkavom hliene sa ľahko zachy tí znečistený vzduch alebo cigaretový dym, vstupujúci do pľúc. Tieto usadeniny potom môžu spolupôsobiť pri vzniku rakoviny. Hlavnou príčinou tejto choroby však nie je znečistený vzduch alebo cigaretový dym. Rozhodujúci je stav pľúcneho tkaniva, krvi a kapilár.

Nedávno sa konal výskum v jednej odľahlej juhoamerickej dedine, v ktorej obyvatelia začínajú fajčiť v piatich rokoch a fajčia po celý život. Títo ľudia napriek tomu netrpia pľúcnymi ochoreniami. To samozrejme neznamená, že by sme fajčenie doporučovali. Pravá príčina pľúcnych ochorení však spočíva v nesprávnej výžive. Preto jediný spôsob prevencie je korektné stravovanie.

Astma Bronchiale

Astma je charakteristická výdychovou dušnosťou a dráždivým kašľom. Prehĺbením týchto obtiaží sa vyvíja astmatický záchvat, obvykle doprevádzaný úzkosťou. Dýchanie je namáhavé, lapavé, pritom však málo efektívne. Príčinou týchto potiaží je jednak spasmus (kŕč) bronchov, jednak priesvit nadmerne vylučovaným hustým hlienom.

Astma je častejšia vo vlhkom podnebí. Suché oblasti sú pre astmatikov priaznivejšie. Astma je choroba typicky jin. Kauzálnou liečbou je štandardný makrobiotický režim a obmedzenie tekutín, a to i tekutín používaných pri varení pokrmov. Všetky pokrmy by mali byť hustejšie. Zeleninu varíme radšej v pare než vo vode. Samozrejme je nutné obmedziť ďalšie potraviny typu jin, ako napr. ovocie a surové šaláty. Pri dodržiavaní tohoto režimu sa astma buď vylieči alebo sa zmierni už behom niekoľkých týždňov.

Astma býva často sprevádzaná preťažením obličiek, ktoré trvá niekoľko rokov a ma svoj pôvod v opakovanom, nadmernom príjme tekutín.

Súčasná medicína lieči astmu takzvanými bronchodilatanciami, t.j. liekmi, ktoré rozširujú priesvit priedušiek a tým prinášajú dočasnú úľavu. Lenže astma je spôsobená nadmerným príjmom potravín typu jin. A jin je dilatácia, expanzia, rozširovanie. A tak vlastne podávané lieky celkový stav pacienta ešte zhoršujú.

My sa pri liečení astmy snažíme o obnovu normálnej funkcie dýchacích ciest. To je možné len správnym spôsobom stravovania. Je to jediná skutočne účinná liečba astmy, pretože odstraňuje príčinu choroby. Prekrvenie, otok a nadmerné vylučovanie hlienu zvoľna ustupujú. Priedušky získajú správne napätie, také, ktoré je funkčne najoptimálnejšie.

Blížiaci sa astmatický záchvat je možné zmierniť horúcim zázvorovým obkladom, priloženým na hornú časť hrudníka. Vhodné je tiež zjesť malé množstvo gomasia (sezamových alebo ľanových semien so soľou) alebo slanú slivku umeboši. Oboje je možné nosiť stále so sebou ako prevenciu.