Nebezpečenstvá civilizačnej stravy – výhody biostravy 1.časť
MUDr. Rainer Matejka
Terapeutická spoločnosť pre prírodné metódy liečenia
Kassel, Nemecko

Predstavme si ľudský organizmus ako sud: veľkosť tohto suda je závislá od dedičných genetických vlôh a od individuálnej telesnej sústavy. V tomto sude dochádza v priebehu života k rozličným faktorom zaťaženia: jedovaté látky v životnom prostredí, stres, lieky, vírusy, pliesne, potraviny. Raz musí dôjsť k momentu, kedy sa sud naplní a pretečie. Môže sa prejaviť podľa individuálnych dispozícií vo forme narušenia zdravia - napr. ako únava, u iného ako migréna, u ďalšieho ako vysoký krvný tlak, srdcový infarkt, mozgová príhoda, reuma alebo rakovina. Druh ochorenia závisí od individuálnych dispozícií.

Logicky sa ponúkajú dve terapeutické stratégie:

1. Postarať sa, aby sa do suda dostalo čo najmenej záťažových faktorov,
2. Na spodku suda vyvŕtať dieru, aby mohli čo najrýchlejšie odísť.

Prenesene do lekárskej reči, dá sa horeuvedený druhý bod docieliť takzvanou „odvádzacou metódou“. Patria sem od čias Hyppokrata osvedčené diétne techniky až po pôst, púšťanie žilou atď. Metódy „odvádzania“ sa dočkali nového uznania v prvej polovici dvadsiateho storočia prostredníctvom viedenského lekára Dr. Bernharda Aschnera.

Toto je stratégia súvisiaca s prvým bodom:

Väčšina dnešných ochorení nepadá priamo z neba. Sú omnoho viac závislé od dvoch faktorov: zlého stravovania a nedostatku pohybu!

Niektoré príklady typických civilizačných chorôb:

- Nadváha
- Diabetes typu II (cukrovka)
- Dna
- Vysoký krvný tlak
- Kardiovaskulárne ochorenia / srdcový infarkt
- Artróza (opotrebovanie kĺbov)
- Zápalové kĺbové ochorenia (polyartritída)
- Ekzémy / alergie
- Ochorenia chrbtice
- Oslabenie žíl a tvorba kŕčových žíl
- Chronické ochorenia prínosových dutín
- Hyperaktivita a nekoncentrovanosť, predovšetkým u detí a mladistvých
- Rakovinové ochorenia

Aj keď ochorenia rakovinového pôvodu podľa najnovších poznatkov nemajú len jednu príčinu, ale sú spravidla závislé od viacerých príčin, dali by sa aspoň pre niektoré druhy rakovinových ochorení vypracovať jasné stravovacie pravidlá. Je napríklad známe, že predovšetkým rakovina žalúdka a čriev je až z troch tretín závislá od stravovacích návykov. Jednoznačne hrá v tomto ochorení dôležitú úlohu príliš vysoký prísun nasýtených tukov, predovšetkým živočíšneho pôvodu. Ten vedie ku chronickým zápalom sliznice, z ktorých sa následne môžu vyvinúť polypy, prípadne karcinómy.

Aj rakovina prostaty a pravdepodobne aj rakovina prsníka koreluje očividne s prísunom tukov. V Ázii je napríklad rakovina prostaty ojedinelým ochorením. V týchto krajinách je spotreba tukov len veľmi nízka, pričom sa spotrebuje viac fytoestrogénov (sekundárne rastlinné látky) vo forme sójových produktov.

Moderná civilizačná strava obsahuje:

                                 príliš veľa ... príliš málo

             živočíšne a nasýtene tuky ... vysokohodnotné rastlinné tuky
                  izolované uhľohydráty ... komplexné uhľohydráty
                    živočníšne bielkoviny ... vitamíny a minerálne látky
potravinové prísady a ochucovadlá ... balastné látky
                                        kalórie ... sekundárne rastlinné látky
                     kyselinotvorné látky ... zásadité látky