V tomto seriáli na pokračovanie si napíšeme niečo o kozmetických prísadach "dobrých" aj "zlých", na čo sú a na ktoré si treba dávať pozor... Rozhodol som sa rozdeliť to na viac častí pretože jeden článok by bol tak dlhý, že by sa to nikomu nechcelo čítať :-)


     Prísady majú rôzne funkcie. Okrem iného umožňujú výrobu s rôznymi štruktúrami, ako sú krémy, gély, pasty, "lotiony", roztoky, laky, tyčinky, prášky a aerosoly. Poskytujú produktom ich dlhodobú fyzikálnu stabilitu pri preprave a skladovaní, bránia rastu plesní, kvasiniek a baktérií. Zvyšujú  stabilitu aktívnych látok citlivých na kyslík a ovplyvňujú zmyslové vnímanie, ako je konzistencia, disperzia na koži, vôňa a farba. Môžu byť v tomto ohľade kontraproduktívne, ale môžu tiež pôsobiť synergicky s inými účinnými látkami.

Voda

     Jednou z najčastejšie používaných kozmetických prísad je voda (INCl: aqua - voda) niekedy tiež nazývaná "profitol", pretože je určite najvýnosnejšou prísadou kvôli nízkym nákladom na surovinu. Voda je základnou zložkou emulzií a v kombinácií s emulgátormi prispieva  k disperzii lipidových látok určených na starostlivosť o pokožku,  tým uľahčuje ich aplikáciu na pokožku. Naše senzory vnímajú odparovanie vody ako veľmi príjemný chladivý efekt. Okrem toho voda zastupuje dôležitú úlohu ako rozpúšťadlo pre aktívne látky a prísady.

Konzervanty

     Produkty obsahujúce vodnú bázu sú citlivé na mikroorganizmy. Predpokladom účinnosti konzervačných látok je to, že sa na jednej strane správne rozpúšťajú vo vode a majú dostatočnú schopnosť zlučovať sa s lipidovou bázou, pretože mikroorganizmy sa usádzajú na rozhraní malých emulzných kvapiek. Konzervačné látky, ktoré sú v súčasnej dobe oficiálne schválené, sú uvedené v dodatku zákona 1223/2009.
Ako alternatíva ku konzervantom môže slúžiť dostatočná miera alkoholu, alebo látok, ktoré udržujú vlhkosť (napr.glycerín). Vysoké koncentrácie alkoholu majú dehydratačný účinok. Výhodou vyššie uvedených alternatív je, že sú bez akýchkoľvek alergických prejavov.

Emulgátory

     Pokiaľ ide o fyzikálnu stabilitu, hrajú významnú úlohu emulgátory, povrchovo aktívne látky, ktoré kombinujú vodnú a tukovú bázu. Pokiaľ ide o množstvo, sú často uvedené hneď za vodou a tukovými látkami. Z chemického hľadiska táto skupina prísad vykazuje najväčšiu rozmanitosť zvláštnych vlastností. Väčšina súčasne používaných emulgátorov sa po preniknutí do pokožky nemení, nevstrebávajú sa.
Alternatívou bežných emulgátorov sú prírodné látky vytvarajúce membrány, ako je napríklad ceramid a fosfatidylcholin. Ich nevýhodou, oproti bežným výrobkom, sú vyššie výrobné náklady, je ale treba mať na pamäti, že poskytujú vynikajúcu kombináciu pozitívnych vlastností prísad a účinných látok.

Antioxidanty

     Skupina antioxidantov poskytuje kombináciu vlastností aditív a účinných látok. Vitamíny C a E, rovnako ako ich deriváty, chránia citlivé zložky kozmetických prostriedkov pred kyslíkom a voľnými radikálmi, na druhej strane majú na pokožku špecifické účinky. Synteticky vyrábané antioxidanty, ako je napríklad butylovaný hydroxytoulen (INCI: BHT), musia byť klasifikované len ako prísady.

Látky kontrolujúce konzistenciu

     Okrem emulgátorov, ktoré ovplyvňujú konzistenciu produktov, sa používajú ešte ďalšie regulátory. Môžu to byť zahusťovadlá, ako napríklad xanthan, karagenan, alginát alebo chemicky modifikované zlúčeniny celulózy. Tieto vytvárajú gélové štruktúry, ktorých hustota je priamo úmerná k ich koncentrácii. Vzhľadom na svoje jednoduché vlastnosti sa syntetické polyméry (polyakryláty) stali prijateľnými a môžu byť uvádzané ako karbomer sodný. Po nanesení zostávajú na pokožke nezmenené. Polyakryláty môžu byť modifikované tak, aby poskytovali rýchle vlastnosti, čo znamená, že po styku s pokožkou skvapalnejú.
Látky kontrolujúce konzistenciu, ktoré sú založené na štruktúre podobnej cukru (napr. Xanthan), ovplyvňujú hydratáciu pokožky, pretože udržujú vodu. Súčasne neviditeľná fólia, ktorá sa tvorí na povrchu pokožky, znižuje transepidermálnu stratu vody. Teda nie je jasná deliaca čiara medzi prísadami a účinnými látkami.
S konzistenciou je spojená roztierateľnosť výrobku na koži. Ide o látky, ktoré sa na pokožke automaticky šíria, napr. syntetické estery (isopropylmristát IPM) alebo diisopropyladipát. Výhoda ľahko sa rozširujúceho prípravku môže byť kontraproduktívna v oblastiach, ako sú sliznice oka, ktoré by mali ostať nedotknuté, pretože môže vzniknúť podráždenie.

Parfumy v kozmetických výrobkoch

     Ukázalo sa, že na zmyslové prijatie výrobku má veľký význam jeho vôňa. Vôňa výrobku pozostáva z množstva rôznych chemických zlúčenin, ktoré sa nedajú jednoznačne deklarovať. Môžeme nájsť prevažne nízkomolekulárne zlúčeniny, ktoré ľahko preniknú do pokožky. Nie je prekvapenie, že parfumové oleje obsadili prvé priečky alergénneho zoznamu. Pre citlivú pokožku dermatológovia odporúčajú neparfumované produkty. Na obale boli doteraz arómy označené ako parfém. To nám nepomôže pri určení rôznych parfumových zložiek. Pokiaľ je prekročená dohodnutá koncentrácia, musí byť údaj o percentuálnom obsahu v balení uvedený pod pojmami INCI, napr. benzylalkohol, kumarin, eugenol, hydroxycitronelal, limonen a geraniol.


Farbivá a pigmenty

     Táto skupina látok tiež obsahuje mnoho rôznych látok. Pigmenty sa používajú na zosvetlenie krémov a pást, a tým sa ovplyvňuje optické prijatie výsledného produktu. V oblasti dekoratívnej kozmetiky sa pigmenty používajú na farbenie pokožky, a preto nie sú v skutočnosti súčasťou prísad v užšom slova zmysle. To platí aj pre maskovacie výrobky, ktoré majú kryciu funkciu. Anorganické pigmenty a ich zmesi sú veľmi používané ako napr. oxid titaničitý a oxid železa. V tejto oblasti sa tiež používajú organické farbiva. Kvôli nerozpustnosti zostávajú na povrchu pokožky a môžeme ich umyť vodou. Anorganické pigmenty, ako je oxid titaničitý a oxid zinočnatý, tiež poskytujú vlastnosti UV filtra. Preto majú svoje miesto v prostriedkoch na ochranu proti slnečnému žiareniu.