Spirulina patrí medzi najobľúbenejšie doplnky na svete.
Je nabitá rôznymi živinami a antioxidantmi, ktoré môžu byť prínosom pre vaše telo a mozog.

1. Spirulina obsahuje vysoké množstvo živín
Spirulina je typ cyanobaktérií, ktorá je rodinou jednobunkových mikróbov, ktoré sa často označujú ako modrozelené riasy.
Rovnako ako rastliny, cyanobaktérie môžu produkovať energiu zo slnečného žiarenia pomocou procesu nazývaného fotosyntéza.
     Spirulina bola konzumovaná starými aztékmi, ale znovu sa stala populárnou, keď NASA navrhla, aby sa mohla pestovať vo vesmíre na konzumáciu pre astronautov.

Štandardná denná dávka spirulíny je 1-3 gramy, ale účinne sa používajú dávky až do 10 gramov denne.
 Táto drobná riasa je plná živín. Jedna polievková lyžica (7 gramov) sušeného prášku spirulíny obsahuje.

Bielkoviny: 4 gramy
Vitamín B1 (tiamín): 11% DDD
Vitamín B2 (riboflavín): 15% DDD
Vitamín B3 (niacín): 4% DDD
Medené: 21% DDD
Železo: 11% DDD

Obsahuje tiež slušné množstvo horčíka, draslíka a mangánu a malé množstvo takmer všetkých ostatných živín, ktoré potrebujete.
Okrem toho, rovnaké množstvo obsahuje len 20 kalórií a 1,7 gramov stráviteľných sacharidov.
     Spirulina môže byť jedinou najživnejšou potravou na planéte.
Polievková lyžica (7 gramov) spirulíny poskytuje malé množstvo tuku - približne 1 gram - vrátane omega-6 a omega-3 mastných kyselín v pomere približne 1,5 - 1,0.
Kvalita proteínu v spiruline je považovaná za vynikajúcu. Poskytuje všetky nevyhnutné aminokyseliny, ktoré potrebujete.
    
2. Antioxidačné a protizápalové vlastnosti
Oxidačné poškodenie môže poškodiť vašu DNA a bunky.
     Toto poškodenie môže viesť k chronickému zápalu, ktorý prispieva k rakovine a iným ochoreniam.
Spirulina je fantastický zdroj antioxidantov, ktorý dokáže chrániť pred oxidačným poškodením. Orac hodnota spiruliny je približne 5,970μ mol TE/100g
     Jeho hlavná aktívna zložka sa nazýva phycocyanin. Táto antioxidačná látka tiež dodáva spiruline jedinečnú modrozelenú farbu.
     Phycocyanín môže bojovať proti voľným radikálom a inhibovať produkciu zápalových signalizačných molekúl poskytujúcich pôsobivé antioxidačné a protizápalové účinky.

3. Môže znížiť "zlé" hladiny LDL a triglyceridov
     Ochorenie srdca je hlavnou príčinou smrti na svete.
Mnohé rizikové faktory súvisia so zvýšeným rizikom srdcových ochorení.
Ako sa ukazuje, spirulina pozitívne ovplyvňuje mnohé z týchto faktorov. Môže napríklad znížiť celkový cholesterol, "zlý" LDL cholesterol a triglyceridy , pričom zvyšuje "dobrý" HDL cholesterol.
     V štúdii s 25 ľuďmi s diabetom typu 2 výrazne zlepšili 2 gramy spirulíny denne.

Iná štúdia u ľudí s vysokým cholesterolom určuje, že 1 gram spirulíny denne znížilo triglyceridy o 16,3% a "zlý" LDL o 10,1% ( 10 ).

4. Môže mať prospešné vlastnosti proti rakovine
      Niektoré dôkazy naznačujú, že spirulina má protirakovinové vlastnosti .
Výskum na zvieratách naznačuje, že spirulina môže znížiť výskyt rakoviny a veľkosť nádoru.
Účinky Spiruliny na rakovinu ústnej dutiny - alebo rakovinu ústnej dutiny - boli veľmi dobre študované.
    Jedna štúdia skúmala 87 ľudí z Indie s prekanceróznymi léziami - nazývanými ústna submukózna fibróza (OSMF) - v ústach.
Medzi tými, ktorí užívali 1 g spirulíny denne počas jedného roka, 45% z nich zistilo, že ich lézie miznú.
     Keď títo ľudia prerušili užívanie spirulíny, takmer polovica z nich znovu rozvinula lézie v nasledujúcom roku.
V ďalšej štúdii s 40 osobami s OSMF léziami 1 gram spirulínu denne viedlo k väčšiemu zlepšeniu symptómov OSMF než pri lieku Pentoxyfilline.

5. Môže znížiť krvný tlak
     Vysoký krvný tlak je hlavným motorom mnohých závažných ochorení, vrátane infarktu, mŕtvice a chronickej choroby obličiek.
Zatiaľ čo 1 gram spiruliny je neúčinný, ukázalo sa, že dávka 4,5 gramov denne znižuje krvný tlak u jedincov s normálnymi hladinami.
Predpokladá sa, že toto zníženie je spôsobené zvýšenou produkciou oxidu dusnatého , signalizačnej molekuly, ktorá pomáha relaxovať a rozširovať cievy.

6. Zlepšuje príznaky alergickej nádchy
     Alergická nádcha je charakterizovaná zápalom v nosných priechodoch.
Spúšťajú sa environmentálne alergény, ako je peľ, zvieracie chlpy alebo dokonca pšeničný prach.
Spirulina je populárna alternatívna liečba príznakov alergickej nádchy a existuje dôkaz, že môže byť účinná.
V jednej štúdii u 127 ľudí s alergickou ádchou drasticky znížili 2 gramy denne príznaky, ako je výtok, kýchanie, kongescie a svrbenie.

7. Môžu byť účinné proti anémii
     Existuje veľa rôznych foriem anémie.
Najčastejšie sa vyznačuje znížením hladiny hemoglobínu alebo červených krviniek v krvi.
Anémia je u starších dospelých pomerne bežná, čo vedie k dlhotrvajúcim pocitom slabosti a únavy.
V štúdii so 40 staršími osobami s anémiou v anamnéze doplnky spirulíny zvyšovali obsah hemoglobínu v červených krvinkách a zlepšili imúnnu funkciu.
Majte na pamäti, že ide len o jednu štúdiu. Je potrebné vynaložiť väčší výskum pred prijatím akýchkoľvek odporúčaní.

8. Môže zlepšiť svalovú silu a vytrvalosť
     Oxidačné poškodenie spôsobené cvičením je hlavným faktorom, ktorý prispieva k svalovej únavnosti.
Niektoré rastlinné potraviny majú antioxidačné vlastnosti, ktoré môžu pomôcť športovcom a fyzicky aktívnym jedincom minimalizovať toto poškodenie.
Spirulina sa javí ako prospešná, keďže niektoré štúdie poukazujú na zlepšenie svalovej sily a vytrvalosti.
V dvoch štúdiách spirulina zvýšila vytrvalosť, čo značne zvýšilo čas potrebný na to, aby sa ľudia unavili.

9. Môže pomôcť kontrolovať krvný cukor
     Štúdie na zvieratách spájajú spirulinu s významne nižšou hladinou cukru v krvi.
V niektorých prípadoch pomohla spirulina liečiť diabetes.
V dvojmesačnej štúdii u 25 osôb s diabetom 2. typu viedli 2 gramy spirulíny denne k významnému zníženiu hladiny cukru v krvi.
     HbA1c, marker dlhodobej hladiny cukru v krvi, sa znížil z 9% na 8%, čo je podstatné. Štúdie odhadujú, že 1% zníženie tohto markeru môže znížiť riziko úmrtia súvisiaceho s diabetom o 21%.
Táto štúdia však bola krátka a krátka. Ďalšie štúdie sú potrebné.
Štúdie a zdroje
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10938048
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12639401
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23121873
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4012879/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18343939
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19298191
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23754631
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8584455
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3576896/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10459507
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24691130
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0891584910005381
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10552882
http://ntrs.nasa.gov/archive/nasa/casi.ntrs.nasa.gov/19890016190.pdf