Pridaný cukor môže byť jedinou z najnebezpečnejších zložiek modernej stravy. Z tohto dôvodu sa cukrové sladidlá ako xylitol stávajú veľmi obľúbenými.
Xylitol vyzerá a chutí ako cukor, ale má menej kalórií a nezvyšuje hladinu cukru v krvi. Niekoľko štúdií naznačuje, že má rôzne dôležité výhody vrátane zlepšenia zdravia zubov.

Čo je Xylitol?
Xylitol je zaradený do kategórie cukrového alkoholu.
     Chemicky alkoholy cukrov kombinujú znaky molekúl cukru a alkoholových molekúl. Ich štruktúra im umožňuje stimulovať chuťové receptory ako sladkosť na jazyku.
Xylitol sa nachádza v malom množstve v ovocí a zelenine, a preto sa považuje za prírodný. Ľudia dokonca produkujú malé množstvá cez normálny metabolizmus.

Je to bežná zložka žuvačiek bez cukru, cukríkov, potravín vhodných pri diabetes a prípravkov na ústnu hygienu.
Xylitol má podobnú sladkosť ako bežný cukor, ale obsahuje o 40% menej kalórií:

Cukor: 4 kalórie na gram
Xylitol: 2,4 kalórie na gram


V obchodoch kúpený xylitol sa objavuje ako biely kryštalický prášok. Keďže xylitol je rafinované sladidlo, neobsahuje žiadne vitamíny, minerály alebo bielkoviny. V tomto zmysle poskytuje len prázdne kalórie.

Xylitol môže byť spracovaný zo stromov, ako je breza alebo z rastlinného vlákna nazývaného xylán. (zdroj)
     Aj keď cukrové alkoholy sú technicky uhľohydráty, väčšina z nich nezvyšuje hladinu cukru v krvi, a preto sa nepovažujú za čistý uhľohydrát , čo z nich robí populárne sladidlá v produktoch. (zdroj)

     Hoci slovo "alkohol" je súčasťou jeho názvu, nie je to ten istý alkohol, ktorý by vás opil. Cukorové alkoholy sú bezpečné pre ľudí so závislosťou na alkohole. Jedným z negatívnych účinkov pridávaného cukru - a kukuričného sirupu s vysokým obsahom fruktózy - je to, že môže viesť k zvýšeniu hladiny cukru v krvi a inzulínu.
     Vzhľadom k svojej vysokej hladine fruktózy, ale môže tiež viesť k inzulínovej rezistencii a k metabolických problémom, ak sú sladidlá konzumované v prebytku. (zdroj, zdroj).

Avšak xylitol obsahuje nulovú fruktózu a má zanedbateľný účinok na hladinu cukru v krvi a inzulínu. (zdroj, zdroj).
Z tohto dôvodu sa na xylitol nevzťahuje žiadny škodlivý účinok cukru.

Xylitolový glykemický index (GI) - miera toho, ako rýchlo sa potravinou zvyšuje hladina cukru v krvi - je len 7, zatiaľ čo bežný cukor je 60-70. (zdroj)
     Môže sa tiež považovať za sladidlo s nízkou hmotnosťou, pretože obsahuje 40% menej kalórií ako cukor.

Pre ľudí s cukrovkou, obezitou alebo inými metabolickými problémami je xylitol výbornou alternatívou namiesto cukru. Zatiaľ čo príslušné štúdie u ľudí sú v súčasnosti nedostupné, štúdie na potkanoch ukazujú, že xylitol môže zlepšiť príznaky cukrovky, znížiť brušný tuk a dokonca zabrániť prírastku hmotnosti. (zdroj, zdroj, zdroj).


Xylitol ma pozitívny vplyv zdravie zubov
     Mnohí zubní lekári odporúčajú používať žuvačku osladenú xylitolom - a to z dobrého dôvodu. Štúdie zistili, že xylitol zvyšuje zdravie zubov a pomáha predchádzať zubnému kazu. (zdroj)

     Jedným z hlavných rizikových faktorov pri zubnom kaze je perorálna baktéria nazývaná Streptococcus mutans. Toto sú baktérie, ktoré sú najviac zodpovedné za povlak.
     Hoci niektoré plaky na vašich zuboch sú normálne, nadbytočný plak povzbudzuje váš imunitný systém k napadnutiu baktérií v ňom. To môže viesť k zápalovým ochoreniam ďasien, ako je zápal ďasien.
     Tieto orálne baktérie sa živia glukózou z potravy, ale nemôžu používať xylitol. Ako také, nahradenie cukru xylitolom znižuje dostupné množstvo paliva pre škodlivé baktérie. (zdroj).

     Zatiaľ čo tieto baktérie nemôžu používať xylitol na palivo, stále ho pohlcujú. Po absorpcii xylitolu nedokážu absorbovať glukózu - čo znamená, že ich dráha produkcie energie je upchatá a nakoniec umierajú.
Inými slovami, žuť žuvačky s xylitolom alebo ho používať ako sladidlo, škodlivé baktérie vo vašich ústach hladujú až do smrti. (zdroj).

     V jednej štúdii xylitolom osladená žuvačka znížila hladiny škodlivých baktérií o 27-75%, zatiaľ čo hladiny priateľských baktérií zostali konštantné. (zdroj).
Štúdie na zvieratách tiež naznačujú, že xylitol môže zvýšiť vstrebávanie vápnika v tráviacom systéme, chrániť pred osteoporózou a posilňovať zuby. (zdroj, zdroj).
Ľudské štúdie dokazujú, že xylitol - buď nahradením cukru alebo jeho pridávaním do stravy - môže znížiť zubný kaz o 30-85%.   (zdroj, zdroj, zdroj).


Xylitol znižuje infekcie uší a kvasiniek
     Vaše ústa, nos a uši sú navzájom prepojené.
Preto môžu baktérie, ktoré žijú v ústach, spôsobiť ušné infekcie - bežný problém u detí.

     Ukazuje sa, že xylitol môže likvidovať niektoré z týchto baktérií rovnakým spôsobom, ako vyhladzuje baktérie produkujúce plaky. (zdroj).
Jedna štúdia u detí s recidivujúcimi ušnými infekciami pozorovala, že denné použitie xylitolom osladenej žuvačky znižuje ich infekciu o 40%.    (zdroj).

     Xylitol tiež bojuje proti kvasinkám Candida albicans , čo môže viesť k likvidácii infekciám kandidy - kandidóze. Xylitol znižuje schopnosť kvasiniek prilepiť sa k povrchom, čím pomáha predchádzať infekcii.  (zdroj).

Ďalšie potenciálne prínosy pre zdravie
     Kolagén je najhojnejší proteín vo vašom tele, ktorý sa nachádza vo veľkom množstve v koži a v spojivových tkanivách.
     Niektoré štúdie na potkanoch spájajú xylitol so zvýšenou produkciou kolagénu, čo môže pomôcť vyvážiť účinky starnutia na vašu pokožku.   (zdroj, zdroj).

     Xylitol môže tiež chrániť proti osteoporóze, pretože vedie k zvýšeniu objemu kostí a kostného minerálu u potkanov. (zdroj, zdroj).
Majte na pamäti, že štúdie u ľudí sú potrebné na potvrdenie týchto výhod.
Xylitol tiež živí priateľské baktérie vo vašom čreve, pôsobí ako rozpustné vlákno a zlepšuje trávenie. (zdroj).

Xylitol je pre psov veľmi jedovatý
     U ľudí sa xylitol absorbuje pomaly a nemá žiadny merateľný účinok na produkciu inzulínu. To isté však nemožno povedať pre psov .
Keď psy jedia xylitol, ich telá začnú produkovať veľké množstvo inzulínu.
Potom bunky psa začnú absorbovať glukózu z krvného riečišťa, čo môže viesť k hypoglykémii, nízkej hladine cukru v krvi a dokonca k smrti.    (zdroj).
Xylitol môže mať tiež škodlivé účinky na funkciu pečene u psov, pričom vysoké dávky spôsobujú zlyhanie pečene (zdroj).

Vedľajšie účinky a dávkovanie
     Xylitol je všeobecne dobre tolerovaný, ale niektorí ľudia majú zažívacie vedľajšie účinky, keď ho konzumujú príliš veľa.
Cukrové alkoholy môžu vytiahnuť vodu do čreva alebo fermentovať črevnými baktériami (zdroj).
     To môže viesť k plynnatosti, nadúvaniu aalebo hnačke. Ak zvyšujete príjem a pomôžete telu prispôsobiť sa, pravdepodobne nebude mať žiadne negatívne účinky.

Dlhodobá spotreba xylitolu sa zdá byť úplne bezpečná.
     V jednej štúdii ľudia konzumovali priemerne 3,3 libry (1,5 kg) xylitolu mesačne - s maximálnym denným príjmom nad 30 polievkových lyžíc (400 gramov) - bez akýchkoľvek negatívnych účinkov. (zdroj).

   Ľudia používajú cukorové alkoholy na osladenie kávy , čajov a rôznych receptov. Môžete nahradiť cukor xylitolom v pomere 1: 1
Ak máte syndróm dráždivého čreva (IBS) alebo neznášanlivosť na FODMAP , buďte opatrní s cukrovými alkoholmi a zvážte ich zaradenie do stravy.