Zlaté mlieko - tiež známe ako kurkumové mlieko - je indický nápoj, ktorý si za krátky čas získal popularitu v západných kultúrach.

     Tento jasne žltý nápoj sa tradične vyrába zahriatím kravského alebo rastlinného (ryžového, mandľového, alebo sójového) mlieka s kurkumou a inými koreninami, ako je škorica a zázvor.

     Pripisuje sa  mu množstvo zdravotných výhod a často sa používa ako alternatívny prostriedok na posilnenie imunity a odvrátenie choroby.

10 vedeckých výhod zlatého mlieka + recept na konci :-)

1. Kľúčové zložky sú nabité antioxidantmi
     Kľúčovou zložkou v zlatom mlieku je kurkuma , žlté korenie obľúbené v ázijskej kuchyni, ktoré dáva kari žltú farbu.
Kurkumín, aktívna zložka v kurkume, sa používa vo východnom lekárstve už celé stáročia kvôli silným antioxidačným vlastnostiam. (zdroj)
Antioxidanty sú zlúčeniny, ktoré bojujú proti poškodeniu buniek a chránia vaše telo pred oxidačným stresom.
Sú nevyhnutné pre fungovanie buniek a štúdie pravidelne ukazujú, že diéty bohaté na antioxidanty môžu pomôcť znížiť riziko infekcií a ochorení. (zdroj, zdroj)

     Väčšina receptov na zlaté mlieko obsahuje aj škoricu a zázvor - obaja majú aj pôsobivé antioxidačné vlastnosti. (zdroj, zdroj)


2. Môže pomôcť znížiť zápal a bolesť kĺbov
     Zložky v zlatom mlieku majú silné protizápalové vlastnosti.
Predpokladá sa, že chronický zápal zohráva významnú úlohu pri chronických ochoreniach, vrátane rakoviny, metabolického syndrómu, Alzheimerovej choroby a srdcového ochorenia. Z tohto dôvodu môžu diéty bohaté na protizápalové látky znížiť riziko týchto stavov.
Výskum ukazuje, že zázvor, škorica a kurkumín - aktívna zložka v kurkume - majú silné protizápalové vlastnosti. (zdroj, zdroj, zdroj)

     Štúdie dokonca naznačujú, že protizápalové účinky kurkumínu sú porovnateľné s účinkami niektorých farmaceutických liečiv, ktoré nemajú žiadne vedľajšie účinky. (zdroj, zdroj)
Tieto protizápalové účinky môžu znížiť bolesť kĺbov pri osteoartritíde a reumatoidnej artritíde.

     Napríklad jedna štúdia u 45 ľudí s reumatoidnou artritídou zistila, že 500 gramov kurkumínu denne znižuje bolesť kĺbov viac ako 50 gramov bežného lieku proti artritíde alebo kombinácie kurkumínu a lieku. (zdroj)
Podobne, v 6-týždňovej štúdii u 247 osôb s osteoartritídou sa u tých, ktorí dostali zázvorový extrakt, zaznamenali menej bolesti a vyžadovali menej liekov na bolesti ako pacienti užívajúci placebo. (zdroj)


3. Môže zlepšiť funkciu pamäte a mozgu
     Zlaté mlieko môže byť dobré aj pre váš mozog.
Štúdie ukazujú, že kurkumín môže zvýšiť hladiny neurotrofného faktora odvodeného z mozgu (BDNF). BDNF je zlúčenina, ktorá pomáha vášmu mozgu vytvárať nové spojenia a podporuje rast mozgových buniek. (zdroj)
Nízke hladiny BDNF môžu byť spojené s poruchami mozgu, vrátane Alzheimerovej choroby. (zdroj, zdroj)

     Jednou z charakteristických znakov Alzheimerovej choroby je napríklad zhromaždenie špecifického proteínu v mozgu, nazývaného tau proteín. Výskumy a štúdie na zvieratách ukazujú, že zlúčeniny v škorici môžu zabrániť tomuto nahromadeniu (zdroj, zdroj, zdroj).
Navyše sa zdá, že škorica zmierňuje príznaky Parkinsonovej choroby a zlepšuje funkciu mozgu v štúdiách na zvieratách. (zdroj)

     Zázvor môže tiež zvýšiť funkciu mozgu tým, že zlepší reakčný čas a pamäť. Okrem toho sa pri štúdiách na zvieratách zdá, že zázvor chráni pred stratou funkcie mozgu súvisiacou s vekom. (zdroj, zdroj, zdroj)
Preto je potrebný ďalší výskum, aby bolo možné plne pochopiť účinky týchto zložiek na pamäť a funkciu mozgu.


4. Curcumin v kurkuma môže zlepšiť náladu
     Zdá sa, že kurkuma - konkrétnejšie jej aktívna látka kurkumín - môže zvýšiť náladu a znížiť príznaky depresie.
V šesťtýždňovej štúdii 60 jedincov s hlavnými depresívnymi poruchami užíval buď kurkumín, antidepresívum alebo kombináciu.
Tie, ktorým bol podávaný iba kurkumín, mali podobné zlepšenia ako antidepresíva, zatiaľ čo kombinovaná skupina zaznamenala najväčšie prínosy. (zdroj)

     Depresia môže byť tiež spojená s nízkymi hladinami neurotrofného faktora odvodeného z mozgu (BDNF). Keďže sa zdá, že kurkumín zvyšuje hladinu BDNF, môže mať potenciál znížiť príznaky depresie. (zdroj)
To znamená, že v tejto oblasti sa vykonalo málo štúdií a je potrebných viac, než sa dajú urobiť závery.


5. Môže chrániť pred srdcovým ochorením
     Ochorenie srdca je celosvetovou hlavnou príčinou smrti. Zaujímavé je, že škorica , zázvor a kurkuma - kľúčové zložky v zlatom mlieku - boli spojené s nižším rizikom srdcových ochorení. (zdroj)

     Napríklad v 10 štúdiách sa dospelo k záveru, že 120 mg škorice denne môže znížiť hladiny LDL cholesterolu, triglyceridov a "zlých" hladín, zatiaľ čo zvyšuje hladiny HDL ("dobrého"). (zdroj)

     V ďalšej štúdii bolo 41 účastníkov s diabetom 2. typu podávaných 2 gramy práškového zázvoru denne. Na konci 12-týždňovej štúdie boli merané rizikové faktory srdcového ochorenia o 23-28% nižšie. (zdroj)
A navyše, kurkumín môže zlepšiť funkciu obložení krvných ciev - známy ako funkcia endotelu. Správna endotelová funkcia je dôležitá pre zdravé srdce. (zdroj)

     V jednej štúdii sa pacientom podstupujúcim srdcovú chirurgiu podávali buď 4 gramy kurkumínu alebo placebo niekoľko dní pred a po operácii.
U tých, ktorí dostali kurkumín, bolo o 65% menej pravdepodobné, že počas pobytu v nemocnici prežijú infarkt, než ľudia v skupine s placebom. (zdroj)

     Tieto protizápalové a antioxidačné vlastnosti môžu tiež chrániť pred srdcovým ochorením. Štúdii však nie je veľa, a predtým ako je možné robiť závery, potrebujeme oveľa viac preštudovať danú problematiku.


6. Môže znížiť hladinu cukru v krvi
     Zložky v zlatom mlieku, najmä zázvor a škorica, môžu pomôcť znížiť hladinu cukru v krvi.
Napríklad 1 až 6 gramov škorice denne môže znížiť hladinu cukru v krvi nalačno až o 29%. Navyše škorica môže znížiť inzulínovú rezistenciu. (zdroj, zdroj, zdroj)

     Inzulín-rezistentné bunky sú menej schopné odoberať cukor z krvi, takže zníženie inzulínovej rezistencie všeobecne znižuje hladinu cukru v krvi. (zdroj, zdroj)
Zdá sa, že škorica redukuje, koľko glukózy je absorbované vo vašom čreve po jedle, čo môže ďalej zlepšiť kontrolu hladiny cukru v krvi. (zdroj, zdroj, zdroj, zdroj)

     Podobne pravidelné pridávanie malých dávok zázvoru do vašej stravy môže pomôcť znížiť hladinu cukru v krvi na pôste až o 12%. (zdroj)
Malá denná dávka zázvoru môže tiež znížiť hladiny hemoglobínu A1C až o 10% - marker dlhodobej kontroly krvného cukru. (zdroj)

     To znamená, že dôkazy sú založené len na niekoľkých štúdiách a je potrebný ďalší výskum na potvrdenie týchto pozorovaní.
Stojí za zmienku, že väčšina zlatých mliečnych receptov je osladená medom alebo javorovým sirupom. Prínosy na znižovanie hladiny cukru v krvi, sú pravdepodobne len pri nesladených receptoch.


7. Môže znížiť riziko rakoviny
     Rakovina je ochorenie poznačené nekontrolovaným rastom buniek.
Okrem konvenčných liečebných postupov sa stále viac vyhľadávajú alternatívne protirakovinové lieky. Zaujímavé je, že niektoré výskumy naznačujú, že korenie používané v zlatom mlieku môže priniesť určité výhody v tomto ohľade.

     Napríklad niektoré štúdie pripisujú protirakovinovým vlastnostiam 6-gingerolu, látke nachádzajúcej sa vo veľkých množstvách v surovom zázvorom. (zdroj, zdroj)
Podobne laboratórne štúdie na zvieratách uvádzajú, že zlúčeniny v škorci môžu pomôcť znížiť rast rakovinových buniek. (zdroj, zdroj, zdroj)

     Kurkumín, účinná zložka v kurkume, môže tiež zabiť rakovinové bunky a zabrániť rastu nových krvných ciev v nádoroch a obmedziť ich schopnosť šírenia. (zdroj, zdroj)
To znamená, že dôkazy o účinkoch boja proti rakovine zázvoru, škorice a kurkumínu zostávajú obmedzené.
Navyše, výsledky štúdie sú v rozpore a nie je jasné, koľko každej zložky treba spotrebovať, aby sa dosiahli tieto výhody. (zdroj, zdroj, zdroj, zdroj)


8. Antibakteriálne, antivírusové a protiplesňové vlastnosti môžu zvýšiť imunitu
     V Indii sa zlaté mlieko často používa ako domáci prostriedok proti nachladnutiu. V skutočnosti je žltý nápoj ponúkaný pre svoje imunitné vlastnosti, ktoré môžu byť spôsobené jeho zložkami.
Napríklad výskum ukazuje, že kurkumín má antibakteriálne, antivírusové a antifungálne vlastnosti, ktoré môžu pomôcť predchádzať infekciám a bojovať proti nim. (zdroj)

    Okrem toho môžu zlúčeniny v čerstvom zázvore inhibovať rast niektorých baktérií. Zázvorový extrakt môže bojovať proti ľudskému respiračnému syncyciálnemu vírusu (HRSV), bežnej príčine respiračných infekcií. (zdroj, zdroj, zdroj)
Podobne laboratórne testy naznačujú, že cinamaldehyd, účinná látka v škorci, môže zabrániť rastu baktérií. Okrem toho môže pomôcť pri liečbe infekcií dýchacích ciest spôsobených hubami. (zdroj, zdroj)

     Zložky v zlatom mlieku majú tiež silné antioxidačné a protizápalové vlastnosti, ktoré môžu ďalej posilňovať imunitný systém (zdroj).


9. Zázvor a kurkuma môžu zlepšiť trávenie
     Chronická tráviaca činnosť, tiež známa ako dyspepsia, sa vyznačuje bolesťou a ťažkosťami v hornej časti žalúdka.
Oneskorené vyprázdňovanie žalúdka je potenciálnou príčinou poruchy trávenia. Zázvor, jedna z prísad používaných v zlatom mlieku, môže pomôcť zmierniť tento stav tým, že urýchli vyprázdňovanie žalúdka u ľudí s dyspepsiou. (zdroj, zdroj).

     Výskum ďalej ukazuje, že kurkuma, ďalšia zložka používaná na výrobu zlatého mlieka, môže pomôcť znížiť príznaky poruchy trávenia. Kurkuma môže tiež zlepšiť trávenie tuku zvýšením produkcie žlče až o 62%.  (zdroj)

     A na záver, štúdie ukazujú, že kurkuma môže pomôcť udržať správne trávenie u jedincov s ulceróznou kolitídou, zápalovou poruchou trávenia vedúcou k vredom v črevách. (zdroj, zdroj).


10. Vápnik a vitamín D prispievajú k silnejším kostiam
Zlaté mlieko môže prispieť k silnej kostre.
Rastlinné mlieka sú vo všeobecnosti bohaté na vápnik a vitamín D - dve živiny nevyhnutné na budovanie a udržiavanie silných kostí. (zdroj).

     Ak je vo vašej strave príliš nízkahladina vápnika, vaše telo začne odstraňovať vápnik z vašich kostí, aby sa udržali normálne hladiny vápnika v krvi. Postupne to spôsobuje, že kosti sú slabé a krehké, čo zvyšuje riziko ochorení kostí, ako je osteopénia a osteoporóza. (zdroj).

     Vitamín D prispieva k silnejšiemu kosti tým, že zlepšuje schopnosť čriev absorbovať vápnik z vašej stravy. Nízke hladiny vitamínu D vo vašom tele môžu viesť k slabým a krehkým kosťiam, aj keď je vaša strava bohatá na vápnik. (zdroj).
Ak dávate prednosť tomu, aby vaše zlaté mlieko obsahovalo rastlinné mlieko, vyberte také, ktoré je obohatené ako vápnikom, tak aj vitamínom D, aby ste získali viac výhod na posílenie kostí.


Ako si pripraviť zlaté mlieko
    Zlaté mlieko sa ľahko vyrába doma - stačí nasledovať tento recept:

Zloženie:

1/2 šálky (120 ml) nesladeného mlieka podľa vášho výberu
1 lyžička kurkumu
1 malý kúsok strúhaného čerstvého zázvoru alebo 1/2 lyžičky práškového zázvoru
1/2 lyžičky škorice na prášok
1 špetka mletého čierneho korenia
1 lyžička medu alebo javorového sirupu (voliteľné)
Smery:

     Ak chcete pripraviť zlaté mlieko, jednoducho premiešajte všetky zložky v malej panvici alebo hrnci a priveďte do varu. Znížte teplotu a varte asi 10 minút alebo až kým nie je voňavý a chutný. Nalejte nápoj do hrnčekov a na vrchu posypte štipkou škorice.

    Zlaté mlieko môže byť tiež vyrobené vopred a uložené v chladničke až na päť dní. Jednoducho ho zohrejte pred pitím.