Púpava je rodina kvitnúcich rastlín, ktoré rastú v mnohých častiach sveta.
Je tiež známa ako Taraxacum spp. , hoci Taraxacum officinale je najbežnejším druhom.
Púpavu môžete poznať ako tvrdohlavý plevel, ktorý sa nikdy nezdá, že opúšťa váš trávnik alebo záhradu.
Avšak v tradičných rastlinných liečebných postupoch je púpava uctievaná pre širokú škálu liečebných vlastností.
Po stáročia boli použité na liečbu nespočetných fyzických chorôb, vrátane rakoviny, akné, ochorenia pečene a porúch trávenia.

1. Vysoko výživná

Pokiaľ ide o obsah výživy, púpava v záhrade sa môže zaradiť do rebríčka so zvyškom vašej zeleninovej záhrady.

Od koreňa po kvetinu je púpava vysoko výživná rastlina nabitá vitamínmi a minerálmi.

Púpava môže byť konzumovaná varená alebo surová a slúži ako vynikajúci zdroj vitamínov A, C a K. Obsahuje tiež vitamín E, kyselinu listovú a malé množstvo ďalších vitamínov B (zdroj).

A čo viac, púpava poskytuje značné množstvo minerálov, vrátane železa, vápnika, horčíka a draslíka (zdroj).

Koreň púpavy je bohatý na sacharidový inulín, čo je typ rozpustnej vlákniny nachádzajúcej sa v rastlinách, ktoré podporujú rast a udržiavanie zdravej bakteriálnej flóre vo vašom črevnom trakte (zdroj).

Púpava je často sušená a konzumovaná ako čaj, ale môže sa tiež konzumovať v celej svojej forme.

2. Obsahuje silné antioxidanty

Púpava je plná silných antioxidantov, a to je dôvod, prečo má táto rastlina také široké uplatnenie pre zdravie.

Antioxidanty sú molekuly, ktoré pomáhajú neutralizovať alebo predchádzať negatívnym účinkom voľných radikálov vo vašom tele.

Voľné radikály sú produktom normálneho metabolizmu, ale môžu byť veľmi deštruktívne. Prítomnosť príliš veľa voľných radikálov prispieva k rozvoju ochorenia a zrýchlenému starnutiu. Preto sú antioxidanty nevyhnutné pre udržanie zdravého tela.

Púpava obsahuje vysokú hladinu antioxidačného betakaroténu, ktorý poskytuje silnú ochranu pred bunkovým poškodením a oxidačným stresom (zdroj).

Je tiež bohatá na kategóriu antioxidantov nazývaných polyfenoly, ktoré sa nachádzajú v najvyššej koncentrácii v púpavovom kvete, ale sú prítomné aj v koreňoch, listoch a stonkách (zdroj).

3. Môže pomôcť bojovať proti zápalu

Púpava môže byť účinná pri znižovaní zápalu spôsobeného chorobou vďaka prítomnosti rôznych bioaktívnych zlúčenín, ako sú polyfenoly v rastline.

Zápal je jedným z prirodzených reakcií na zranenie alebo chorobu. V priebehu času môže nadmerný zápal viesť k trvalému poškodeniu tkanív a DNA vášho tela.

Niektoré štúdie odhalili významne znížené zápalové markery v bunkách ošetrených púpavou (zdroj, zdroj).

Štúdia na myšiach s umelo vyvolanou zápalovou chorobou pľúc ukázala významné zníženie zápalu pľúc u tých zvierat, ktoré dostali púpavu (zdroj).

V konečnom dôsledku je potrebný ďalší výskum na jasné vymedzenie role púpavy pri znižovaní zápalu u ľudí.

4. Môže pomôcť kontrole krvného cukru

Chichorová a chlorogénová kyselina sú dve bioaktívne zlúčeniny v púpave. Nachádzajú sa vo všetkých častiach rastliny a môžu pomôcť znížiť hladinu cukru v krvi.

Štúdie na zvieratách ukazujú, že tieto zlúčeniny môžu zlepšiť sekréciu inzulínu z pankreasu a súčasne zlepšiť absorpciu glukózy (cukru) v svalovom tkanive.

Tento proces vedie k zlepšeniu citlivosti na inzulín a zníženiu hladiny cukru v krvi (zdroj).

V niektorých štúdiách na zvieratách, čakanka a kyselina chlorogénová obmedzili trávenie škrobových uhľohydrátov, čo môže tiež prispieť k potenciálnej schopnosti púpavy znížiť hladinu cukru v krvi (zdroj).

Zatiaľ čo tieto rané výsledky štúdie sú povzbudivé, je potrebný ďalší výskum, aby sa zistilo, či púpava pracuje rovnako u ľudí.


5. Môže znížiť hladinu cholesterolu

Niektoré bioaktívne zlúčeniny v púpave môžu znížiť hladinu cholesterolu, čo môže znížiť riziko ochorenia srdca.

Jedna štúdia na zvieratách viedla k dramaticky zníženým hladinám cholesterolu a triglyceridov u myší, ktoré boli ošetrené púpavou (zdroj).

Štúdia na králikoch vyhodnotila vplyv pridania koreňov a listov púpavy k diéte s vysokým obsahom cholesterolu. Králikom, ktoré dostali púpavu sa výrazne znížila hladina cholesterolu (zdroj).

Hoci sú tieto výsledky zaujímavé, je potrebný ďalší výskum na určenie potenciálnych účinkov púpavy na cholesterol u ľudí.

6. Môže znížiť krvný tlak

Niektorí ľudia tvrdia, že púpava môže znížiť krvný tlak, ale dôkazy sú obmedzené.

Tradičné rastlinné lieky používajú púpavu na ich diuretický účinok založený na presvedčení, že to môže detoxifikovať niektoré orgány.

V západnej medicíne sa diuretické lieky používajú na zbavenie nadbytočnej tekutiny tela, čo môže viesť k zníženiu krvného tlaku.

Jedna ľudská štúdia našla púpavu ako účinný diuretikum. Táto štúdia sa však uskutočnila v krátkom čase a týkala sa iba 17 ľudí (zdroj).

Púpava obsahuje draslík, minerál spojený so znížením krvného tlaku u tých, čo ho mali predtým zvýšený. Takže púpava môže mať nepriamy vplyv na krvný tlak vďaka obsahu draslíka (zdroj).

Je dôležité mať na pamäti, že tento účinok nie je jedinečný pre púpavu, ale vzťahuje sa na akékoľvek potraviny bohaté na draslík konzumované ako súčasť zdravej výživy.

7. Môže podporiť zdravú pečeň

Štúdie na zvieratách zistili, že púpava má ochranný účinok na pečeňové tkanivo za prítomnosti toxických látok a stresu.

Jedna štúdia odhalila významnú ochranu pečeňového tkaniva u myší vystavených toxickým hladinám acetaminofénu (Tylenol). Výskumníci pripísali tento nález antioxidačnému obsahu púpavy (zdroj).

Iné štúdie na zvieratách preukázali, že extrakt z púpavy môže znížiť hladinu nadbytočného tuku uloženého v pečeni a chrániť pred oxidačným stresom v pečeňovom tkanive (zdroj, zdroj).

Rovnaké výsledky by sa však nemali očakávať u ľudí z dôvodu rozdielov v metabolizme človeka a zvierat.

Ďalší výskum je potrebný na určenie toho, ako púpava ovplyvňuje zdravie pečene u ľudí.

8. Môže pomôcť pri chudnutí

Niektoré výskumy naznačujú, že púpava a jej bioaktívne zložky môžu podporiť stratu hmotnosti a údržbu, hoci údaje nie sú úplne presvedčivé.

Niektorí vedci sa domnievajú, že schopnosť púpavy zlepšiť metabolizmus uhľohydrátov a znížiť vstrebávanie tuku môže viesť k strate hmotnosti. Tento pojem však musí byť vedecky dokázaný (zdroj).

Jedna štúdia u myší preukázala úbytok hmotnosti súvisiaci s doplnením púpavy, hoci treba poznamenať, že ide o náhodný nález a nie hlavné zameranie štúdie (zdroj).

Iná štúdia u obéznych myší ukázala, že kyselina chlorogénová dokázala znížiť telesnú hmotnosť a hladinu niektorých hormónov ukladajúcich tuky (zdroj).

Opäť tento výskum špecificky nehodnotil úlohu púpavy pri strate hmotnosti a prevencii obezity.

Na stanovenie jasného vzťahu príčin a následku medzi púpavou a správou hmotnosti je potrebný dôraznejší výskum na ľuďoch.

9. Môže bojovať proti rakovine

Možno jedným z najzaujímavejších zdravotných tvrdení púpavy je ich potenciál zabrániť rastu rakovinových buniek v rôznych systémoch orgánov.

Jedna štúdia ukázala významne znížený rast rakovinových buniek, ktoré boli ošetrené extrakciou púpavových listov. Výťažky z kvetov alebo koreňov púpavy však neviedli k rovnakému výsledku (zdroj).

Ďalšie štúdie ukázali, že extrakt koreňa púpavy má schopnosť dramaticky spomaliť rast rakovinových buniek v tkanivách pečene, hrubého čreva a pankreasu (zdroj, zdroj, zdroj).

Tieto zistenia sú povzbudivé, ale väčší výskum je základom plného pochopenia toho, ako môže byť púpava užitočná pri liečbe alebo prevencii rakoviny u ľudí.

10. Môže podporiť zdravé trávenie a liečbu zápchy

Tradičná rastlinná medicína používa púpava na liečbu zápchy a ďalších symptómov poškodenia trávenia. Zdá sa, že niektoré včasné výskumy podporujú tieto tvrdenia.

Jedna štúdia na zvieratách odhalila významný nárast rýchlosti kontrakcií žalúdka a vyprázdňovanie obsahu žalúdka do tenkého čreva u potkanov, ktorí boli liečení púpavcom (zdroj).

Okrem toho je koreň púpavy bohatým zdrojom prebiotického vláknového inulínu. Výskum naznačuje, že inulín má silnú schopnosť zníženia zápchy a zvýšenia črevného pohybu (zdroj).

11. Môže zvýšiť imunitný systém

Niektoré výskumy naznačujú, že púpava môže mať antimikrobiálne a antivírusové vlastnosti, ktoré môžu podporiť schopnosť tela bojovať proti infekcii.

Niekoľko štúdií ukázalo, že výťažok z púpavy značne znižuje schopnosť obnovenia vírusov (zdroj, zdroj, zdroj).

Výskum tiež poukazuje na to, že niektoré účinné látky v púpave chránia pred rôznymi škodlivými baktériami (zdroj, zdroj, zdroj).

V konečnom dôsledku je potrebný ďalší výskum na vyvodenie konečných záverov o schopnosti púpavy bojovať proti vírusovej a bakteriálnej infekcii u ľudí.

12. Môže byť užitočná pre starostlivosť o pleť

Výskum na zvieratách naznačuje, že púpava môže chrániť pred poškodením kože zo slnečného žiarenia, starnutia a akné.

V jednej štúdii použili výťažky listov a kvetov púpavy na ochranu pred poškodením pokožky, keď boli aplikované tesne pred alebo bezprostredne po vystavení pôsobeniu UVB žiarenia (slnečné svetlo). Zaujímavé je, že koreň púpavy nebol účinný rovnakým spôsobom (zdroj).

Jednou z charakteristík starnutia pokožky je pokles produkcie zdravých nových kožných buniek.

Jedna štúdia na skúšobnej trubici ukázala, že extrakt koreňa púpavy zvýšil tvorbu nových kožných buniek, čo by mohlo spomaliť proces starnutia (zdroj).

Ďalší výskum naznačuje, že výťažok z púpavy môže znížiť zápal a podráždenie pokožky a súčasne zvýšiť hydratáciu a tvorbu kolagénu. To môže byť užitočné pri prevencii a liečbe niektorých typov akné (zdroj).

Spoľahlivý ľudský výskum je stále potrebný na lepšie pochopenie toho, ako môže púpava podporiť zdravie pokožky.

13. Môže podporovať zdravé kosti

Veľmi malý výskum bol vykonaný na účinok púpavy na zdravie kostí, aj keď niektoré z jej jednotlivých výživových zložiek prispievajú k udržaniu silných, zdravých kostí .

Púpava je dobrým zdrojom vápnika a vitamínu K - obe sú spojené s prevenciou straty kostí (zdroj, zdroj).

Inulín, vlákno nachádzajúce sa v koreňoch púpavy, môže tiež podporiť zdravé kosti prostredníctvom zlepšeného trávenia a podpory zdravých črevných baktérií (zdroj).

Dávkové a doplnkové formuláre
Púpavové listy, stonky a kvety sú často konzumované v ich prirodzenom stave a môžu byť konzumované varené alebo surové. Koreň je obyčajne sušený, mletý a konzumovaný ako náhrada čaju alebo kávy.

Púpava je dostupná aj v doplnkových formách, ako sú tobolky, extrakty a tinktúry.

V súčasnosti neexistujú jasné usmernenia týkajúce sa dávkovania, nakoľko sa uskutočnilo veľmi málo výskumu priaznivých účinkov na ľudský organizmus.

Podľa niektorých dostupných údajov navrhované dávky pre rôzne formy púpavy sú (zdroj):

Čerstvé listy: 4-10 gramov denne.
Sušené listy: 4-10 gramov denne.
Listová tinktúra: 0,4-1 čajová lyžička (2-5 ml), trikrát denne.
Čerstvá listová šťava: 1 čajová lyžička (5 ml), dvakrát denne.
Tekutý extrakt: 1-2 čajové lyžičky (5-10 ml) denne.
Čerstvé korene: 2-8 gramov denne.
Sušený prášok: 250-1 000 mg, štyrikrát denne.

Možné riziká a vedľajšie účinky

Púpava má nízku toxicitu a je pravdepodobne bezpečná pre väčšinu ľudí, najmä ak je konzumovaná ako jedlo v celom jej tvare. (zdroj).

Majte však na pamäti, že výskum je stále veľmi obmedzený a jej použitie nie je 100% bezrizikové.

Púpava môže spôsobiť alergické reakcie, najmä u ľudí s alergiami na príbuzné rastliny, ako je Ambrózia palinolistá. Kontaktná dermatitída sa môže vyskytnúť aj u ľudí s citlivou pokožkou (zdroj, zdroj).

Púpava môže nepriaznivo ovplyvňovať niektoré lieky, najmä niektoré diuretiká a antibiotiká (zdroj).

Ak užívate akékoľvek lieky na predpis, vždy sa poraďte so svojím poskytovateľom zdravotnej starostlivosti ešte predtým, než začnete konzumovať púpavu.