Alkalická strava je založená na myšlienke, že kyselinotvorné potraviny zameníme za zásadité potraviny čo môže prispieť k zlepšeniu zdravia.

Zástancovia tejto stravy dokonca tvrdia, že môže pomôcť bojovať proti vážnym chorobám, ako je rakovina.

Tento článok skúma vedu, ktorá sa zaoberá alkalickou stravou.

Čo je alkalická strava?
Alkalická strava je známa aj ako kyslá alkalická strava alebo diéta s alkalickým popolom.

Predpokladá sa, že vaša strava môže zmeniť hodnotu pH - kyslosti alebo zásaditosti - vášho tela.

Váš metabolizmus - premena potravín na energiu - sa môže porovnať s ohňom. Každá premena zahŕňa chemickú reakciu, ktorá rozkladá potraviny.
Chemické reakcie vo vašom tele však fungujú pomalým a kontrolovaným spôsobom.

Keď sa niečo spáli, väčšia časť zhorí a zvyšok je popol. Podobne aj potraviny, ktoré konzumujete, tiež zanechávajú zvyšky "popola" známe ako metabolický odpad.

Ako sa preukázalo, tento metabolický odpad môže byť alkalický - nazývaný aj neutrálny - alebo kyslý. Zástancovia tejto stravy tvrdia, že metabolický odpad môže priamo ovplyvniť kyslosť vášho tela.

Inými slovami, ak budete jesť potraviny, ktoré nechávajú kyslý popol, vaša krv bude kyslá. Ak budete jesť potraviny, ktoré nechávajú zásaditý popol, vaša krv bude viac zásaditá.

Podľa hypotézy o kyslom popole sa predpokladá, že kyslý popol je tvoriteľ chorôb, zatiaľ čo zásaditý popol je považovaný za ochranný.

Pri konzumovaní viac alkalických potravín, by malo byť vaše telo schopné "alkalizovať sa" a tým prispieť k lepšiemu zdraviu.

Potraviny, ktoré zanechávajú kyslý popol, zahŕňajú proteíny, fosfáty a síru, zatiaľ čo alkalické potraviny zahŕňajú vápnik, horčík a draslík (zdroj, zdroj).

Niektoré skupiny potravín sa považujú za kyslé, alkalické alebo neutrálne:

Kyslé: Mäso, hydina, ryby, mliečne výrobky , vajcia, obilniny a alkohol.
Neutrálne: Prírodné tuky, škroby a cukry.
Alkalické: ovocie, orechy, strukoviny a zelenina.

Pre pochopenie alkalickej diéty je dôležité porozumieť pH hodnote.

Jednoducho povedané, pH hodnota uvádza, ako je niečo kyslé alebo zásadité.

Hodnota pH sa pohybuje od 0 do 14:

Kyselina: 0.0 - 6.9
Neutrálne: 7.0
Alkalické (alebo zásadité): 7.1 - 14.0

Mnohí zástancovia tejto stravy naznačujú, že ľudia monitorujú pH svojho moču, aby sa ubezpečili, že je alkalický (viac ako 7) a nie kyslý (menej ako 7).

Je dôležité poznamenať, že pH sa vo vašom tele výrazne líši. Zatiaľ čo niektoré časti sú kyslé, iné sú alkalické - neexistuje žiadna nastavená úroveň.

Váš žalúdok je nabitý kyselinou chlorovodíkovou, jej pH je 2-3,5 - to je veľmi kyslé. Táto kyslosť je nevyhnutná na rozkladanie potravín.

Na druhej strane ľudská krv je vždy mierne alkalická, s pH 7,36-7,44 (zdroj).

Keď pH vašej krvi vypadne z normálneho rozmedzia a neošetrí sa, následky môžu byť smrteľné (zdroj).

Stáva sa to však iba počas niektorých chorobných stavov - ako je ketoacidóza spôsobená cukrovkou, hladom alebo príjmom alkoholu, ktorý má málo spoločného so zdravou stravou (zdroj, zdroj, zdroj).

Potraviny ovplyvňujú pH vašeho moču, ale nie vašej krvi.

Pre vaše zdravie je dôležité, aby pH vašej krvi zostalo konštantné.

Ak by pH spadlo mimo bežnú hranicu, vaše bunky prestanú správne pracovať a pri neliečení by ste mohli veľmi rýchlo umrieť.

Z tohto dôvodu má vaše telo mnoho účinných spôsobov, ako dôsledne regulovať pH rovnováhu, známe ako homeostáza založená na kyseline.

V skutočnosti je takmer nemožné, aby potraviny zmenili hodnotu pH krvi u zdravých ľudí, hoci v normálnom rozsahu sa môžu vyskytnúť malé kolísania.

Avšak jedlo môže určite zmeniť pH hodnotu vášho moču - aj keď účinok je trochu premenlivý (zdroj, zdroj).

Vylučovanie kyselín pomocou moču je jedným z hlavných spôsobov, ako vaše telo reguluje pH krvi.

Ak budete jesť veľký steak, váš moč bude o niekoľko hodín oveľa kyslejší, pretože vaše telo odstraňuje metabolický odpad z vášho tela.

Preto je pH moču slabým indikátorom celkového pH tela a celkového zdravia. To môže byť ovplyvnené aj inými faktormi, ako je diéta.

Osteoporóza a kyslosť potravín.

Osteoporóza je progresívne ochorenie kostí charakterizované znížením obsahu minerálov v kostiach.

Je zvlášť častá u postmenopauzálnych žien a môže drasticky zvýšiť riziko zlomenín.

Mnohí zástancovia alkalickej diéty veria, že na udržanie konštantného pH v krvi, sa vaše telo bez alkalických minerálov, ako je vápnik z kostí, vyrovnáva kyselinami z kyselinotvorných potravín, ktoré konzumujete.

Podľa tejto teórie, kyslé formovacie diéty, ako je štandardná strava na Západe, spôsobia stratu minerálnej hustoty kostí. Táto teória je známa ako "hypotéza o kyslom popole osteoporózy".

Táto teória však ignoruje funkciu obličiek, ktorá je základom odstraňovania kyselín a regulácie pH tela.

Obličky produkujú bikarbonátové ióny, ktoré neutralizujú kyseliny v krvi a umožňujú vášmu organizmu starostlivo riadiť pH krvi (zdroj).

Váš dýchací systém sa tiež podieľa na kontrole pH krvi. Keď sa bikarbonátové ióny z obličiek viažu na kyseliny v krvi, tvoria oxid uhličitý, ktorý vydychujete a vodu, ktorú vylučujete.

Hypotéza s kyslým popolom ignoruje aj jeden z hlavných faktorov osteoporózy - strata proteínového kolagénu z kostí (zdroj, zdroj).

Paradoxne, táto strata kolagénu je silne spojená s nízkymi hladinami dvoch kyselín - kyseliny ortokremičitej a kyseliny askorbovej alebo vitamínu C - vo vašej strave (zdroj).

Majte na pamäti, že vedecké dôkazy, ktoré spájajú diétnu kyselinu s hustotou kostí alebo rizikom zlomeniny, sú zmiešané. Zatiaľ čo mnohé pozorovacie štúdie nezistili žiadnu asociáciu, iné zistili významnú väzbu (zdroj, zdroj, zdroj, zdroj, zdroj).

Klinické skúšky - ktoré majú sklon byť presnejšie - dospeli k záveru, že diéty vytvárajúce kyselinu nemajú vplyv na hladiny vápnika vo vašom tele (zdroj, zdroj, zdroj).

Tieto diéty zlepšujú zdravie kostí zvýšením retencie vápnika a aktiváciou hormónu IGF-1, ktorý stimuluje opravu svalov a kostí (zdroj, zdroj).

Ako taká, vysoko bielkovinová strava tvoriaca kyslosť pravdepodobne súvisí s lepším stavom kostí - nie horším.

Kyslosť a rakovina
Mnoho ľudí tvrdí, že rakovina rastie iba v kyslom prostredí a môže sa liečiť alebo dokonca vyliečiť alkalickou stravou.

Komplexné prehľady o vzťahu medzi acidózou vyvolanou stravou - alebo zvýšenou kyslosťou v krvi spôsobenou diétou - a rakovinou vedú k záveru, že neexistuje žiadna priama súvislosť (zdroj, zdroj).

Po prvé, potravina významne neovplyvňuje pH krvi (zdroj, zdroj).

Po druhé, aj keď predpokladáte, že potraviny môžu dramaticky zmeniť hodnotu pH krvi alebo iných tkanív, rakovinové bunky nie sú obmedzené na kyslé prostredie.

V skutočnosti rakovina rastie v normálnom tkanive, ktoré má mierne alkalické pH 7,4. Mnohé experimenty úspešne rozrástli rakovinové bunky v alkalickom prostredí (zdroj).

Nádory rastú rýchlejšie v kyslom prostredí, ale vytvárajú túto kyselinu sami. Nie je to kyslé prostredie, ktoré vytvára rakovinu, ale rakovina, ktorá vytvára kyslé prostredie (zdroj).

Predkovia a kyslosť
Skúmanie acidokalkalickej teórie z evolučnej aj vedeckej perspektívy odhaľuje rozdiely.

Jedna štúdia, ktorá odhaduje, že 87% predpodnikateľských ľudí konzumovalo alkalické diéty, tvorilo hlavný argument modernej alkalickej stravy (zdroj).

Najnovší výskum približuje, že polovica predpodnikateľských ľudí si podala čistú alkalickú formu stravovania, zatiaľ čo ostatné polovičky konzumovali diéty tvoriace kyselinu (zdroj).

Majte na pamäti, že naši vzdialení predkovia žili v rozdielnych klimatických podmienkach s prístupom k rôznym potravinám. V skutočnosti boli kyslé formujúce diéty bežnejšie, pretože ľudia sa premiestňovali ďalej na sever od rovníka, mimo trópov (zdroj).

Napriek tomu, že približne polovica lovcov-zberačov konzumovala čistú kyselinotvornú stravu, moderné ochorenia sa považujú za omnoho menej bežné (zdroj).