Viete, že... časť 2.

 


... karfiol je lepšie stráviteľný ako ostatné kapustoviny? Preto ho uprednostňujú ľudia so žalúdočnými ťažkosťami a chorobami. Reguluje priechodnosť čriev, preto sa odporúča aj pri zápche, hnačke, pri podráždení alebo zápale hrubého čreva. Pri akútnom záchvate gastritídy alebo gastroentritídy je vhodná kombinácia karfiolu s mrkvou a špargľou.

... šampiňóny sú bohatým zdrojom medi? Dostatok medi prispieva okrem iného k zabráneniu vzniku rakoviny žalúdka a vypadávaniu vlasov. Jej nedostatok môže spôsobiť niektoré anémie. Bohatým zdrojom medi sú aj strukoviny, ovsené vločky, celozrnné potraviny a listová zelenina.

... pór odstraňuje kyselinu močovú? Rovnako podporne proti dne (pakostnica) pôsobia jahody, maliny a jablká. Kyselina močová je vedľajší produkt metabolizmu proteínov ak sa však jej vytvorí veľa, začne sa usadzovať v kĺboch a spôsobovať zápaly a bolesti (artritídu).

... zelerové semienka Adžvan sú ideálne korenie proti tráviacim problémom? Odstraňuje nafukovanie a plynatosť a vhodne stimuluje trávenie. Je zahrievajúci, pôsobí proti kŕčom, hnačkám, zvracaniu, svalovej ochabnutosti, kolikám. Pomáha pri močových kameňoch a problémoch s močením, opuchoch, chronických horúčkovitých ochoreniach, štikútke, nechutenstve. Veľmi účinný je na vredy a má afrodiziakálne účinky.

... obľúbené korenie Klinček obsahuje látky, ktoré sú silným antimikrobiálnym činidlom? Prejdú krvným riečiskom a zabíjajú parazity aj ich larvy a vajíčka. Klinček tiež účinne zabíja maláriu, tuberkulózu, choleru, svrab a iné parazity, vírusy, baktérie a huby, vrátane kvasiniek (candidy). Ničí tiež všetky druhy tyčinkovitých mikroorganizmov, stafylokokov a streptokokov.

... jedna lyžica lisovaného oleja za studena konzumovaná ráno chráni bunkové membrány proti voľným radikálom? Veľkú úlohu pritom zohráva vitamín E. Aj vitamín A a karotenoidy posilňujú obrannú pevnosť buniek. Mimoriadne ochraňujú bunky aj vitamín C napr. v čerstvom ovocí a selén napr. v pivovarskom droždí.

... Čierna moruša je silný zdroj antioxidantov - antokyanínov a flavonoidov? Konzumácie moruše podporuje imunitný systém. Má protizápalové účinky, má pozitívne účinky pri chudokrvnosti, závratoch, nespavosti a búšení srdca.

... olej z paprikových semien zahrieva? Prekrvuje končatiny a dáva do pohybu krvný obeh, podporuje krvotvorbu. Obsahuje veľmi dôležité nenasýtené mastné kyseliny, vitamíny A, B, C, D a K, taktiež železo. Podporuje správnu funkciu tráviaceho traktu, posilňuje obranyschopnosť, urýchľuje zotavovanie po chorobách, pomáha pri liečbe pásového oparu a reumatických ochoreniach.

... pravidelná konzumácia huby Reishi omladzuje pečeňové bunky? Oobnovuje dôležité funkcie pečene. Pravidelná užívanie Reishi upravuje vylučovanie žalúdočnej kyseliny a tým pôsobí ako prevencia pri vredoch. Upravuje stolicu, pomáha pri zápche a syndróme podráždeného čreva. Pomáha napraviť regulatórne funkcie obličiek ako udržovanie konštantnej pH, filtrovanie krvi a rovnováhu chemických elementov.

... žerucha vynikajúco prečisťuje krv a zbavuje telo toxínov? Obnovuje živiny, produkuje železo pri anémii a súčasne podporuje imunitu a zvyšuje vitalitu, podporuje dobré trávenie, pomáha pri málokrvnosti, stimuluje činnosť pečene, pankreasu a žlčníka.