Strava a choroby dýchacieho ústrojenstva
(z pohľadu odborníka na Makrobiotiku)
Kushi Michio

Zahlienené pľúca

Hlien, pokrývajúci steny bronchov, spôsobuje tzv. vedľajšie dýchacie šelesty. Na zvýšenej produkcii hlienu sa podieľajú hlavne tieto potraviny: mlieko a mliečne produkty, cukor, ovocie a živočíšne tuky. Mechanizmus tejto kondície je vysvetlený v kapitole "Proces, ktorým prebieha vývoj choroby". V najťažších prípadoch vypĺňa hlien i najjemnejšie priedušnice (bronchioly). Ich alveoly potom kolabujú. Dýchanie je veľmi zaťažené, takže je ohrozená dokonalá oxidácia (okysličovanie) tkanív.

Plnohodnotná strava ako terapia kožných ochorení, sennej nádchy a astmy - 1.časť


Podľa predstáv doterajšieho učenia o výžive je hodnota stravy označená obsahom kalórií. Nové výskumy však ukázali, že toto merítko nezodpovedá požiadavkám, na plnohodnotnú a liečivú stravu. Dostatočný počet účinných látok je zaistený až vtedy, keď strava obsahuje (okrem tuku, bielkovín a uhľohydrátov) dostatočný počet vitamínov, hlavných i stopových prvkov, rovnako tak ako jednotlivé stavebné kamene mnohostranného hormonálneho, enzymatického a genetického systému buniek. Enzýmy, ktoré sú citlivé na teplo, tu zohrávajú veľkú úlohu. Známy chemik zaoberajúci sa enzýmami povedal: "Život je riadené vzájomné pôsobenie enzymatických pochodov." Táto potrava je označená ako plnohodnotná strava bohatá na životne dôležité látky.

Strava a choroby dýchacieho ústrojenstva - časť 2.
(z pohľadu odborníka na Makrobiotiku)
Kushi Michio

Bronchitída a zápal pľúc

Aby sme pochopili kondíciu, z ktorej vychádzajú tieto ochorenia, predstavme si určitú obdobu medzi dýchacím systémom a stromom. Pľúca sa v mnohom podobajú obrátenému stromu. Korene a kmeň sú kompaktné, listy sú viac rozptýlené - expandované. Listy, ktoré majú charakter jin, priťahujú jangový oxid uhličitý a vylučujú (odpudzujú) jinový kyslík. V pľúcach je to opačne. Priedušnica, ktorá odpovedá kmeňu stromu, je dutá (jin), kdežto alveoly, odpovedajúce listom, sú kompaktnejšie (jang). Jang alveoly priťahujú jinový kyslík a vylučujú (opudzujú) jangový oxid uhličitý.

Plnohodnotná strava ako terapia kožných ochorení, sennej nádchy a astmy - 2.časť

Tí, ktorí majú strach z plnohodnotnej stravy z dôvodu prípadnej neznášanlivosti, musia dodržiavať nasledovné základné pravidlá:

Záhadné "E" na obaloch potravín a nápojov

Prídavné látky definované vyhláškou č. 298/97 v Českej republike

a) antioxidanty

Vzdušný kyslík je hlavnou príčinou skazy potravín, pretože chemicky reaguje a vytvára rad zlúčenín, ktorých toxicita môže ohroziť zdravie človeka. Preto sa okrem iného kazia tuky a oleje. Antioxidanty majú tomuto procesu zabrániť alebo ho spomaliť. Používajú sa látky prírodné i syntetické, napr. z ekonomických dôvodov umelo vyrábaná kyselina askorbová (vitamín C), tokoferol (vitamín E), ktoré sa inak vyskytujú v prírode.

Rezistencia na inzulín


Inzulín je hormón, ktorý sa produkuje v pankrease a umožňuje chemickú komunikáciu medzi bunkami, a reguluje hladinu cukru v krvi. Každý človek sa počas normálneho životného procesu stane rezistentný na inzulín. Pre 90-ročného človeka je to teda absolútne normálne.

Látky škodiace hyperaktívnym deťom

V Českej republike sa doteraz týmto deťom nevenuje žiadna zvláštna pozornosť. Hyperaktívne deti potrebujú len krátky spánok, nevydržia posedieť v kľude, často trpia na ekzémy a prieduškové astmy. Čím sú staršie, tým sú živšie, často sa porania, majú problémy udržať rovnováhu, často majú aj poruchy reči, problémy s učením, aj keď je ich IQ vysoké. Trpia zvýšeným smädom a majú alergické fenomény a náklonnosť k chorobám horných ciest dýchacích.

Kde sú ukryté vitamíny v zime

Aj keď to na prvý pohľad znie neuveriteľne, ale aj my na Slovensku máme v zime celú zásobu vitamínov a to viac a oveľa lacnejších, ako z dovezených južných plodov. Už len porcia kelu obsahuje dvojnásobné množstvo vitamínu C ako pomaranč z Južnej Afriky či z Maroka. Čo sa v minulosti jedlo v chudobných rodinách na kopaniciach, dostanete dnes naservírované aj v prvotriednych reštauráciách. Máloktorá zelenina sa dá pripraviť tak rôznorodo ako práve kapusta, kel, brokolica či karfiol. Ako aj pre všetky ostatné druhy zeleniny, platí iba krátke dusenie či varenie. Keď sa šíri po celom okolí vôňa, či lepšie povedané zápach varenej kapusty, aj vzácne vitamíny z kapusty sú v dôsledku dlhého vyvárania vo vzduchu u susedov.