Ako sa priateliť s črevami - 1.časť.
MUDr. Deepak Chopra

Ajurvéda (t.j. "Veda o živote", najstarší liečebný systém) považuje dobré zažívanie za jeden z pilierov dokonalého zdravia - a z toho teda plynie, že chabé zažívanie je kľúčovým faktorom pri vzniku chorôb.

Záhadné "E" na obaloch potravín a nápojov

Prídavné látky definované vyhláškou č. 298/97 v Českej republike

a) antioxidanty

Vzdušný kyslík je hlavnou príčinou skazy potravín, pretože chemicky reaguje a vytvára rad zlúčenín, ktorých toxicita môže ohroziť zdravie človeka. Preto sa okrem iného kazia tuky a oleje. Antioxidanty majú tomuto procesu zabrániť alebo ho spomaliť. Používajú sa látky prírodné i syntetické, napr. z ekonomických dôvodov umelo vyrábaná kyselina askorbová (vitamín C), tokoferol (vitamín E), ktoré sa inak vyskytujú v prírode.

Ako sa priateliť s črevami - 2.časť.
MUDr. Deepak Chopra

Keď celý náš organizmus funguje normálne, zažívací trakt produkuje ako konečný výsledok látku nazývanú ódžas. Ódžas sa v ajurvéde opisuje ako biochemická látka nachádzajúca sa na rozhraní medzi vedomím a fyziológiou, ako akýsi preklenovací most medzi inteligenciou a hmotou. Účelom tejto substancie ódžas je integrácia našej celkovej fyziológie v bode, v ktorom sa stretáva telo s mysľou.

Látky škodiace hyperaktívnym deťom

V Českej republike sa doteraz týmto deťom nevenuje žiadna zvláštna pozornosť. Hyperaktívne deti potrebujú len krátky spánok, nevydržia posedieť v kľude, často trpia na ekzémy a prieduškové astmy. Čím sú staršie, tým sú živšie, často sa porania, majú problémy udržať rovnováhu, často majú aj poruchy reči, problémy s učením, aj keď je ich IQ vysoké. Trpia zvýšeným smädom a majú alergické fenomény a náklonnosť k chorobám horných ciest dýchacích.

Strava a choroby dýchacieho ústrojenstva
(z pohľadu odborníka na Makrobiotiku)
Kushi Michio

Zahlienené pľúca

Hlien, pokrývajúci steny bronchov, spôsobuje tzv. vedľajšie dýchacie šelesty. Na zvýšenej produkcii hlienu sa podieľajú hlavne tieto potraviny: mlieko a mliečne produkty, cukor, ovocie a živočíšne tuky. Mechanizmus tejto kondície je vysvetlený v kapitole "Proces, ktorým prebieha vývoj choroby". V najťažších prípadoch vypĺňa hlien i najjemnejšie priedušnice (bronchioly). Ich alveoly potom kolabujú. Dýchanie je veľmi zaťažené, takže je ohrozená dokonalá oxidácia (okysličovanie) tkanív.

Plnohodnotná strava ako terapia kožných ochorení, sennej nádchy a astmy - 1.časť


Podľa predstáv doterajšieho učenia o výžive je hodnota stravy označená obsahom kalórií. Nové výskumy však ukázali, že toto merítko nezodpovedá požiadavkám, na plnohodnotnú a liečivú stravu. Dostatočný počet účinných látok je zaistený až vtedy, keď strava obsahuje (okrem tuku, bielkovín a uhľohydrátov) dostatočný počet vitamínov, hlavných i stopových prvkov, rovnako tak ako jednotlivé stavebné kamene mnohostranného hormonálneho, enzymatického a genetického systému buniek. Enzýmy, ktoré sú citlivé na teplo, tu zohrávajú veľkú úlohu. Známy chemik zaoberajúci sa enzýmami povedal: "Život je riadené vzájomné pôsobenie enzymatických pochodov." Táto potrava je označená ako plnohodnotná strava bohatá na životne dôležité látky.

Strava a choroby dýchacieho ústrojenstva - časť 2.
(z pohľadu odborníka na Makrobiotiku)
Kushi Michio

Bronchitída a zápal pľúc

Aby sme pochopili kondíciu, z ktorej vychádzajú tieto ochorenia, predstavme si určitú obdobu medzi dýchacím systémom a stromom. Pľúca sa v mnohom podobajú obrátenému stromu. Korene a kmeň sú kompaktné, listy sú viac rozptýlené - expandované. Listy, ktoré majú charakter jin, priťahujú jangový oxid uhličitý a vylučujú (odpudzujú) jinový kyslík. V pľúcach je to opačne. Priedušnica, ktorá odpovedá kmeňu stromu, je dutá (jin), kdežto alveoly, odpovedajúce listom, sú kompaktnejšie (jang). Jang alveoly priťahujú jinový kyslík a vylučujú (opudzujú) jangový oxid uhličitý.

Plnohodnotná strava ako terapia kožných ochorení, sennej nádchy a astmy - 2.časť

Tí, ktorí majú strach z plnohodnotnej stravy z dôvodu prípadnej neznášanlivosti, musia dodržiavať nasledovné základné pravidlá: