Deti a ich stravovanie v škôlke
Autor: Peter Planieta


Už pred rokom som sa vyjadroval k jedálničku v našich nemocniciach a teraz sa mi dostalo do rúk niekoľko jedálničkov z materských škôl. Dotyčné osoby ma poprosili, aby som sa k tomu vyjadril. Poviem vám úprimne, kombinácie a zloženie je tak zlé, že by som to nedal dospelému človeku a nieto deťom vo vývoji. Pre niekoho je dôležité, že im to chutí a nezaoberá sa tým, čo sa potom deje v ich organizme. Dôsledky takéhoto stravovania sa potom odrazia na zdraví. Dnes je výnimkou, keď stretneme zdravé dieťa. Väčšinou keď sa dieťa narodí, dostane nálepku- cukrovkár, alergik, astmatik, alebo ekzematik. Potom si povieme, že za to môže dnešná doba a prostredie, v ktorom žijeme, stres a dedičnosť. No za všetko, čo sa nám deje, si môžeme sami. Za to, aké dieťa sa nám narodí, môže kvalitné stravovanie, alebo s prepáčením prežieranie sa v tehotenstve. Všetko je to príčina a dôsledok. Preto by nemalo byť jedno, čo naše deti jedia.
 

Využitie uvoľńujúcej a zahrievacej sily zázvora



Zázvor (Ďumbier) je jedna z najstarších korenín, ktorá sa v tropickej Ázii používa viac ako 3000 rokov. Poznali ho už v starovekej Indii a Číne, používali ho starovekí Egypťania, Gréci i Rimania. Okolo 9. storočia bol v Európe rozšírený tak, ako dnes soľ a čierne korenie. Arabi ho v 13. storočí priviezli do východnej, Portugalci do západnej Afriky a Španieli do karibskej oblasti. Dnes sa pestuje v tropických oblastiach južnej Ázie, južnej Ameriky a západnej Afriky.

Rodičia vegetariáni - 2.časť


 
Tuky
 
DDD tuku v dobe tehotenstva: nie je stanovená
Hlavné zdroje tuku vo vegetariánskej strave: avokádo, olivy, oriešky, semienka, rastlinné oleje, plnotučné sójové výrobky, plnotučné mliečne výrobky, vaječný žĺtok

Ako uviesť do rovnováhy kyseliny a zásady v tele - 2.časť
Autor:  Katrin Koelleová



Pitie ako ochrana pred kyselinami
Naše telo sa skladá prevažne z vody, ktorá je doslova elixírom života. Odborníci odporúčajú vypiť za deň minimálne 1,5 litra tekutín. Pri telesnej námahe, teple a aj pri prekyslení stúpajú požiadavky na tekutiny až na 4 litre.


Rodičia vegetariáni - 1.časť


 
"Keď zmeníme spôsob pestovania potravín, zmeníme tým potraviny samotné, zmeníme spoločnosť a zmeníme svoje hodnoty. A preto je táto kniha o tom, ako sú dôležité vzťahy medzi ľuďmi, ich príčiny a následky a je tiež o tom, že sme zodpovední za to, čo vieme, … jeden aspekt ľudského života nie je možné oddeliť od druhého."    Wendell Berry

Ako uviesť do rovnováhy kyseliny a zásady v tele - 1.časť
Autor:  Katrin Koelleová


Aby si telo udržalo rovnováhu, potrebuje našu aktívnu spoluprácu. Pri procesoch látkovej premeny telo produkuje kyseliny samo - no dôležité zásady ako protipól samo tvoriť nedokáže. Preto má veľký význam, či my sami stravou a životným štýlom zabezpečíme dostatočnú tvorbu zásad. Ak je pomer zásad a kyselín v tele narušený a prevládajú kyseliny, dochádza k prekysleniu. To je jeden z najčastejších a najškodlivejších záťažových zdravotných faktorov.

Džúsová očistná diéta



Pôst je jednou z najbezpečnejších liečivých metód, aké lekárska veda pozná. Prirodzene, ak trpíte vážnym ochorením ako je rakovina, cukrovka, tuberkulóza, srdcové a cievne poruchy, alebo nejakou ďalšou vážnou chorobou, mali by ste byť po celý čas pod lekárskym dohľadom.

Výživa pre vlasy a nechty
Autor: praktikujúci makrobiotik Peter Planieta



VLASY
Vlasy patria medzi časti ľudského tela, ktoré majú dvojitú úlohu. Vlasy chránia našu hlavu proti poveternostným vplyvom ako je vietor, slnko, dážď. Prečo ich máme najviac na hlave a prečo stále rastú aj keď ich striháme ? Odpoveď je jednoduchá , veď pod vlasmi v lebke je uložené naše dokonalé riadiace centrum a to je mozog, ktorý je dokonalejší ako najdokonalejší počítač na svete.