Viete, že... časť 13.

 


... paraorechy sú najobľúbenejším zdrojom selénu? Ide o antioxidant, ktorý imunitný systém a reakciu protilátok. Pôsobí preventívne proti rakovine, srdcovým chorobám a predčasnému starnutiu.

Viete, že... časť 9.

 

... šťava z granátového jablka má anti aterosklerotické a protirakovinové účinky? Znižuje cholesterol v krvi , pôsobí prospešne pri cukrovke, poruchách tráviacého systému, hemoroidoch, krčových žilách a nachladnutí.

Viete, že... časť 12.

 

... čaj z prvosienky jarnej zrieďuje hlieny a uľahčuje vykašliavanie? Prvosienka, ľudovo nazývaná kaška, má i protizápalové účinky a zmierňuje dráždenie na kašeľ, zmierňuje menštruačné a klimakterické ťažkosti.

Viete, že... časť 8.

 

... sa dá predísť 40 percentám nádorových ochorení? Podľa výskumu špecialistov WHO - svetovej zdravotníckej organizácie je to v prípade keď ľudia nefajčia, pravidelne sa venujú fyzickým cvičeniam a prijímajú zdravú stravu. WHO uvádza, že rakovina predstavuje už prvú príčinu úmrtnosti na svete.

Viete, že... časť 11.

 

... existuje utajovaný vitamín B-17 s protirakovinovým zložením? Vitamín B-17 je hlavnou zložkou potravy národov ako sú Hunzovia a Abkasians vyznačujúcich sa zdravím a dlhovekosťou. Podľa Dr. Krebsa, potrebujeme minimálne 100 mg vitamínu B-17 (cca 7 marhuľových jadierok denne) denne na prevenciu proti rakovine. Potraviny obsahujúce vitamin B-17: jadierka plodov (najviac v horkých mandliach, jablkách, marhuliach, čerešniach, broskyniach, slivkách, hruškách), strukoviny, orechy, lesné plody (černice, brusnice, baza, jahody, maliny,...), semiačka (ľan, sezam), tráva (akácia, alfalfa (naklíčené), pšenica, ...), obilie, bambusové výhonky, atď.

Viete, že... časť 7.

 

... popíjanie alkoholu spôsobuje trvalé poškodenie mozgu? Dochádza k tomu postupne. Červené krvinky sa v krvnom obehu sa začnú lepiť, vytvárajú zhluky a zabraňujú obehu krvy cez vlásočnice. To bráni prísunu kyslíka krvou do rôznych tkanív tela. Pri vyššom obsahu alkoholu v krvi sa malé cievy upchávajú a prietok krvi sa cez ne úplne zastaví. Najcitlivejšie je mozgové tkanivo.

Viete, že... časť 10.

 

... slivky pomáhajú dezinfikovať a prečisťovať tráviaci trakt? Prírodné ovocné kyseliny v slivke majú dezinfekčný účinok na tráviaci trakt a nerozpustná vláknina zväčšuje objem stolice a tým uľahčuje vyprázdňovanie čreva. Rozpustná vláknina znižuje cholesterol v krvi. Slivky provokujú vylučovanie žlče a viažu prebytočné tuky.

Viete, že... časť 6.

 

... konzumácia marhúľ udržiava dobrý stav zraku a dáva očiam iskru a krásu?  Marhule sa odporúčajú v prípade suchých spojoviek, pri ich chronickom podráždení alebo svrbení, strate ostrosti videnia v dôsledku atrofie šošoviek a šeroslepote. Najlepšie výsledky sa dosahujú pri režime marhuľovej diéty.