Viete, že... časť 7.

 

... popíjanie alkoholu spôsobuje trvalé poškodenie mozgu? Dochádza k tomu postupne. Červené krvinky sa v krvnom obehu sa začnú lepiť, vytvárajú zhluky a zabraňujú obehu krvy cez vlásočnice. To bráni prísunu kyslíka krvou do rôznych tkanív tela. Pri vyššom obsahu alkoholu v krvi sa malé cievy upchávajú a prietok krvi sa cez ne úplne zastaví. Najcitlivejšie je mozgové tkanivo.

Viete, že... časť 3.

 

... amarant má najväčší obsah proteínov zo všetkých obilnín? Obsahuje esenciálnu aminokyselinu lyzín, ktorá sa v ostatných obilninách takmer nevyskytuje. Amarant má tiež jeden z najvyšších obsahov vlákniny medzi obilninami. Vyšší obsah železa ako amarant má z obilnín už len mrlík čílsky. Je tiež zdrojom vápnika, horčíka a kyseliny listovej. Obsahuje skvalén, nenasýtený uhľovodík, ktorý znižuje hladinu cholesterolu a pomáha v boji proti rakovine.

Viete, že... časť 6.

 

... konzumácia marhúľ udržiava dobrý stav zraku a dáva očiam iskru a krásu?  Marhule sa odporúčajú v prípade suchých spojoviek, pri ich chronickom podráždení alebo svrbení, strate ostrosti videnia v dôsledku atrofie šošoviek a šeroslepote. Najlepšie výsledky sa dosahujú pri režime marhuľovej diéty.

Viete, že... časť 2.

 


... karfiol je lepšie stráviteľný ako ostatné kapustoviny? Preto ho uprednostňujú ľudia so žalúdočnými ťažkosťami a chorobami. Reguluje priechodnosť čriev, preto sa odporúča aj pri zápche, hnačke, pri podráždení alebo zápale hrubého čreva. Pri akútnom záchvate gastritídy alebo gastroentritídy je vhodná kombinácia karfiolu s mrkvou a špargľou.

Viete, že... časť 5.

 

... už v tehotenstve sa môžu vytvoriť podmienky pre vznik cukrovky II.typu v neskoršom veku? Jedným z vplyvov je strava, hlavne ak tehotná matka konzumuje nadmerné množstvo potravín s vysokým glykemickým indexom ako sú cukor, produkty z bielej múky, zemiaky a pod. Rovnako negatívne môže vplývať podvýživa (hlad, kaloricky nízka diéta) v tehotenstve.

Viete, že... časť 1.

 


... ovocie camu camu pochádza z amazonských pralesov a vyznačuje sa mimoriadne vysokým obsahom vitamínu C? Až 2% hmotnosti camu camu tvorí vitamín C. Pre porovnanie pomaranč obsahuje asi 59 mg vitamínu C na 100 g, čo je iba 0,06% celkovej hmotnosti! V obsahu vitamínu C predčí camu camu už len austrálska rastlina murunga, ktorej využitie ako potravinového doplnku je však zatiaľ limitované.

Viete, že... časť 4.

 

... morské riasy dodávajú cievam pružnosť, ohybnosť? Obsahujú v stopovom množstve heparín, ktorý udržuje krv v tekutom stave. Bráni zrážaniu krvi a tým upchaniu a nepriechodnosti ciev. Súčasne riasy detoxikujú organizmus a zásobujú minerálmi.

Dvanásť krokov ku zdraviu detí

WHOSvetová zdravotnícka organizácia (World Health Organization, WHO)  vydala v roku 2006 štúdiu, v ktorej sa zaoberá stravovacou politikou v školách v stredoeurópskom regióne. Jej súčasťou je Dvanásť krokov k zdraviu prospešnej strave detí a adolescentov. Prečítajte si tieto kroky, možno budete prekvapení. Nie je čas zmeniť stravovanie detí v školách?