Od alergie k imunite - 1.časť
Autori:  Vladimíra Strnadelová a Jan Zerzán



Termín "alergia" je v posledných desaťročiach neustále skloňovaný vo všetkých pádoch, a to hlavne v ekonomicky vyspelých krajinách. Ak sa však pozrieme do krajín, kde si ľudia zachovali tradičný spôsob života, a najmä spôsob stravovania, tak je tomu inak. Na takmer celom území Ázie si ľudia väčšinou tradičné stravovanie zachovali aj napriek tomu, že životné prostredie je tam rozvíjajúcim sa priemyslom a automobilizmom devastované razantnejšie ako na Západe, problém alergií je tam takmer neznámy. Rovnako je tomu aj v Japonsku, ktoré patrí k najvyspelejším priemyselným krajinám.


Rodičia vegetariáni - 1.časť


 
"Keď zmeníme spôsob pestovania potravín, zmeníme tým potraviny samotné, zmeníme spoločnosť a zmeníme svoje hodnoty. A preto je táto kniha o tom, ako sú dôležité vzťahy medzi ľuďmi, ich príčiny a následky a je tiež o tom, že sme zodpovední za to, čo vieme, … jeden aspekt ľudského života nie je možné oddeliť od druhého."    Wendell Berry

Vianočné pečenie bez cukru
Autor: Peter Planieta


Keď niekomu poviete o Vianociach so zdravými sladkosťami a bez cukru, tak väčšina si povie, že zdravé sladkosti a bez cukru to predsa nemôže byť dobré. Omyl! Pred pár rokmi som si nevedel predstaviť život bez sladkostí a keby zdravé sladkosti neboli chutné a hlavne sladké, tak by som sa dnes určite zdravo nestravoval. Väčšinou je to odsudzovanie niečoho, čo ľudia nevyskúšali, alebo majú proti zdravým jedlám a dobrotám predsudky.
 

Džúsová očistná diéta



Pôst je jednou z najbezpečnejších liečivých metód, aké lekárska veda pozná. Prirodzene, ak trpíte vážnym ochorením ako je rakovina, cukrovka, tuberkulóza, srdcové a cievne poruchy, alebo nejakou ďalšou vážnou chorobou, mali by ste byť po celý čas pod lekárskym dohľadom.

Deti a ich stravovanie v škôlke
Autor: Peter Planieta


Už pred rokom som sa vyjadroval k jedálničku v našich nemocniciach a teraz sa mi dostalo do rúk niekoľko jedálničkov z materských škôl. Dotyčné osoby ma poprosili, aby som sa k tomu vyjadril. Poviem vám úprimne, kombinácie a zloženie je tak zlé, že by som to nedal dospelému človeku a nieto deťom vo vývoji. Pre niekoho je dôležité, že im to chutí a nezaoberá sa tým, čo sa potom deje v ich organizme. Dôsledky takéhoto stravovania sa potom odrazia na zdraví. Dnes je výnimkou, keď stretneme zdravé dieťa. Väčšinou keď sa dieťa narodí, dostane nálepku- cukrovkár, alergik, astmatik, alebo ekzematik. Potom si povieme, že za to môže dnešná doba a prostredie, v ktorom žijeme, stres a dedičnosť. No za všetko, čo sa nám deje, si môžeme sami. Za to, aké dieťa sa nám narodí, môže kvalitné stravovanie, alebo s prepáčením prežieranie sa v tehotenstve. Všetko je to príčina a dôsledok. Preto by nemalo byť jedno, čo naše deti jedia.
 

Využitie uvoľńujúcej a zahrievacej sily zázvora



Zázvor (Ďumbier) je jedna z najstarších korenín, ktorá sa v tropickej Ázii používa viac ako 3000 rokov. Poznali ho už v starovekej Indii a Číne, používali ho starovekí Egypťania, Gréci i Rimania. Okolo 9. storočia bol v Európe rozšírený tak, ako dnes soľ a čierne korenie. Arabi ho v 13. storočí priviezli do východnej, Portugalci do západnej Afriky a Španieli do karibskej oblasti. Dnes sa pestuje v tropických oblastiach južnej Ázie, južnej Ameriky a západnej Afriky.

Rodičia vegetariáni - 2.časť


 
Tuky
 
DDD tuku v dobe tehotenstva: nie je stanovená
Hlavné zdroje tuku vo vegetariánskej strave: avokádo, olivy, oriešky, semienka, rastlinné oleje, plnotučné sójové výrobky, plnotučné mliečne výrobky, vaječný žĺtok

Ako uviesť do rovnováhy kyseliny a zásady v tele - 2.časť
Autor:  Katrin Koelleová



Pitie ako ochrana pred kyselinami
Naše telo sa skladá prevažne z vody, ktorá je doslova elixírom života. Odborníci odporúčajú vypiť za deň minimálne 1,5 litra tekutín. Pri telesnej námahe, teple a aj pri prekyslení stúpajú požiadavky na tekutiny až na 4 litre.