Záhadné "E" na obaloch potravín a nápojov

Prídavné látky definované vyhláškou č. 298/97 v Českej republike

a) antioxidanty

Vzdušný kyslík je hlavnou príčinou skazy potravín, pretože chemicky reaguje a vytvára rad zlúčenín, ktorých toxicita môže ohroziť zdravie človeka. Preto sa okrem iného kazia tuky a oleje. Antioxidanty majú tomuto procesu zabrániť alebo ho spomaliť. Používajú sa látky prírodné i syntetické, napr. z ekonomických dôvodov umelo vyrábaná kyselina askorbová (vitamín C), tokoferol (vitamín E), ktoré sa inak vyskytujú v prírode.

Rezistencia na inzulín


Inzulín je hormón, ktorý sa produkuje v pankrease a umožňuje chemickú komunikáciu medzi bunkami, a reguluje hladinu cukru v krvi. Každý človek sa počas normálneho životného procesu stane rezistentný na inzulín. Pre 90-ročného človeka je to teda absolútne normálne.

Látky škodiace hyperaktívnym deťom

V Českej republike sa doteraz týmto deťom nevenuje žiadna zvláštna pozornosť. Hyperaktívne deti potrebujú len krátky spánok, nevydržia posedieť v kľude, často trpia na ekzémy a prieduškové astmy. Čím sú staršie, tým sú živšie, často sa porania, majú problémy udržať rovnováhu, často majú aj poruchy reči, problémy s učením, aj keď je ich IQ vysoké. Trpia zvýšeným smädom a majú alergické fenomény a náklonnosť k chorobám horných ciest dýchacích.

Kde sú ukryté vitamíny v zime

Aj keď to na prvý pohľad znie neuveriteľne, ale aj my na Slovensku máme v zime celú zásobu vitamínov a to viac a oveľa lacnejších, ako z dovezených južných plodov. Už len porcia kelu obsahuje dvojnásobné množstvo vitamínu C ako pomaranč z Južnej Afriky či z Maroka. Čo sa v minulosti jedlo v chudobných rodinách na kopaniciach, dostanete dnes naservírované aj v prvotriednych reštauráciách. Máloktorá zelenina sa dá pripraviť tak rôznorodo ako práve kapusta, kel, brokolica či karfiol. Ako aj pre všetky ostatné druhy zeleniny, platí iba krátke dusenie či varenie. Keď sa šíri po celom okolí vôňa, či lepšie povedané zápach varenej kapusty, aj vzácne vitamíny z kapusty sú v dôsledku dlhého vyvárania vo vzduchu u susedov.

Plnohodnotná strava ako terapia kožných ochorení, sennej nádchy a astmy - 1.časť


Podľa predstáv doterajšieho učenia o výžive je hodnota stravy označená obsahom kalórií. Nové výskumy však ukázali, že toto merítko nezodpovedá požiadavkám, na plnohodnotnú a liečivú stravu. Dostatočný počet účinných látok je zaistený až vtedy, keď strava obsahuje (okrem tuku, bielkovín a uhľohydrátov) dostatočný počet vitamínov, hlavných i stopových prvkov, rovnako tak ako jednotlivé stavebné kamene mnohostranného hormonálneho, enzymatického a genetického systému buniek. Enzýmy, ktoré sú citlivé na teplo, tu zohrávajú veľkú úlohu. Známy chemik zaoberajúci sa enzýmami povedal: "Život je riadené vzájomné pôsobenie enzymatických pochodov." Táto potrava je označená ako plnohodnotná strava bohatá na životne dôležité látky.

Prečo piť čerstvé ovocné a zeleninové šťavy?

Čerstvé šťavy a kokteily z ovocia sú vynikajúce nielen svojou lahodnou chuťou, ale predovšetkým vysokým obsahom vitamínov, minerálov, živých enzýmov a ďalších biologicky významných látok. Pitie čerstvo vylisovaných štiav čistí a detoxikuje organizmus, podporuje trávenie, znižuje nadváhu, odstraňuje únavu a dodáva telu energiu a vitalitu. Konzumáciou čerstvých ovocných a zeleninových štiav a kokteilov, ľahko doplníte svoju dennú dávku zdravia a naviac si výborne pochutnáte.

Plnohodnotná strava ako terapia kožných ochorení, sennej nádchy a astmy - 2.časť

Tí, ktorí majú strach z plnohodnotnej stravy z dôvodu prípadnej neznášanlivosti, musia dodržiavať nasledovné základné pravidlá:

Žiadny strach pred cholesterolom - 1. časť

Od osemdesiatych rokov 20. storočia sa šíri strach pred potravinami obsahujúcimi cholesterol. V tej dobe totiž vošlo do povedomia poznanie, že sa popri vysokom krvnom tlaku, diabetesu, alkoholu a fajčení, tiež počíta vysoká hladina cholesterolu medzi rizikové faktory pre ochorenia srdca a krvného obehu. Určitá frakcia cholesterolu, takzvaný LDL-cholesterol, sa usádza na poškodených cievnych stenách a prispieva k ich rýchlejšiemu upchaniu. Následkom môžu byť srdečný infarkt a mozgová mŕtvica.