Prečo piť čerstvé ovocné a zeleninové šťavy?

Čerstvé šťavy a kokteily z ovocia sú vynikajúce nielen svojou lahodnou chuťou, ale predovšetkým vysokým obsahom vitamínov, minerálov, živých enzýmov a ďalších biologicky významných látok. Pitie čerstvo vylisovaných štiav čistí a detoxikuje organizmus, podporuje trávenie, znižuje nadváhu, odstraňuje únavu a dodáva telu energiu a vitalitu. Konzumáciou čerstvých ovocných a zeleninových štiav a kokteilov, ľahko doplníte svoju dennú dávku zdravia a naviac si výborne pochutnáte.

Najprirodzenejší prečisťovací prostriedok - pitná voda - 1.časť

Telo dospelého človeka je tvorené približne z dvoch tretín z vody - malé deti majú vyšší, starí ľudia nižší podiel. Pretože človek vydáva potením, močom a stolicou denne veľké množstvo vody, musí ju neustále opäť doplňovať pitím. Táto pitná voda v ľudskom organizme slúži k rozmanitým účelom. Je dopravným prostriedkom, zásobným médiom, prostriedkom k riedeniu a chladeniu a v neposlednej rade prečisťovacím prostriedkom. Voda, a to pokiaľ možno čistá voda, je najlepším čistiacim prostriedkom, ktorý si môžete predstaviť.

Žiadny strach pred cholesterolom - 1. časť

Od osemdesiatych rokov 20. storočia sa šíri strach pred potravinami obsahujúcimi cholesterol. V tej dobe totiž vošlo do povedomia poznanie, že sa popri vysokom krvnom tlaku, diabetesu, alkoholu a fajčení, tiež počíta vysoká hladina cholesterolu medzi rizikové faktory pre ochorenia srdca a krvného obehu. Určitá frakcia cholesterolu, takzvaný LDL-cholesterol, sa usádza na poškodených cievnych stenách a prispieva k ich rýchlejšiemu upchaniu. Následkom môžu byť srdečný infarkt a mozgová mŕtvica.

Najprirodzenejší prečisťovací prostriedok - pitná voda - 2.časť

Aká voda je najvhodnejšia k detoxikácii? Zástupcovia prírodnej zdravovedy, zvlášť známi z kníh Fit for Life, 1. a 2. diel, prisahajú na destilovanú vodu alebo vodu zbavenú minerálov prostredníctvom obrátenej (reverznej) osmózy, ktorá sa v prírode vyskytuje ako dažďová voda alebo rosa. Mnohí z nás sa ale v škole na hodinách chémie učili, že by človek nemal piť destilovanú vodu, pretože zbavuje organizmus minerálov a tým škodí. To rozhodne nie je správne.

Žiadny strach pred cholesterolom - 2. časť


Ďalšou skupinou sekundárnych rastlinných látok, ktoré zasahujú do látkovej výmeny cholesterolu, sú fytosteroly. Zvláštnosťou na týchto zlúčeninách je, že sa veľmi podobajú cholesterolu. Napriek tejto podobnosti majú fytosteroly práve protichodný účinok, ako ich živočíšny príbuzní. Pre cholesterol znižujúce vlastnosti sa dokonca podávajú ako liek u ľudí postihnutých infarktom. Už 3 gramy rastlinných sterolov denne stačí, aby hodnoty cholesterolu značne poklesli.

Vegánska strava je zdravšia ako mäsitá - pre ľudí i pre planétu

Z hľadiska emisií skleníkových plynov je strava, ktorú ľudia konzumujú, rovnako tak dôležitá ako auto, ktorým jazdia. Vedci z univerzity v Chicagu skúmali, aký spôsob stravovania je pre planétu najšetrnejší. Výsledky podporili argumenty mnohých vegánov a vegetariánov, podľa ktorých je výroba potravín rastlinného pôvodu energeticky menej náročná a ekologicky oveľa prijateľnejšia než produkcia mäsa.

Cukrovka a umelé sladidlá

Každý z nás pozná, čo je to choroba. Niekoho bolí hrdlo, niekoho zase trápia bolesti kĺbov a iní majú vážnejšie zdravotné problémy. Medzi tie vážnejšie patrí aj cukrovka - diabetes melitus.

Chorobnosť detí

Viete, čo v najväčšej miere zapríčiňuje chorobu detí v dnešnej dobe? Odpoveď je jednoduchá. Sú to hlavne jednoduché cukry. Každý z nás už určite počul, že cukor nie je zdravý. Ale koľko ľudí ho stále v nadmiere dennodenne konzumuje. Najmä naše deti. Lebo my, ako dobrí rodičia, by sme mali vedieť, čo je pre ne dobré a každý z nás chce dať svojmu dieťaťu iba to najlepšie. No cukor a potraviny obsahujúce jednoduchý (rafinovaný cukor) nie sú vôbec dobré potraviny pre naše ratolesti. A viete prečo?