Rezistencia na inzulín


Inzulín je hormón, ktorý sa produkuje v pankrease a umožňuje chemickú komunikáciu medzi bunkami, a reguluje hladinu cukru v krvi. Každý človek sa počas normálneho životného procesu stane rezistentný na inzulín. Pre 90-ročného človeka je to teda absolútne normálne.

Žiadny strach pred cholesterolom - 2. časť


Ďalšou skupinou sekundárnych rastlinných látok, ktoré zasahujú do látkovej výmeny cholesterolu, sú fytosteroly. Zvláštnosťou na týchto zlúčeninách je, že sa veľmi podobajú cholesterolu. Napriek tejto podobnosti majú fytosteroly práve protichodný účinok, ako ich živočíšny príbuzní. Pre cholesterol znižujúce vlastnosti sa dokonca podávajú ako liek u ľudí postihnutých infarktom. Už 3 gramy rastlinných sterolov denne stačí, aby hodnoty cholesterolu značne poklesli.

Kde sú ukryté vitamíny v zime

Aj keď to na prvý pohľad znie neuveriteľne, ale aj my na Slovensku máme v zime celú zásobu vitamínov a to viac a oveľa lacnejších, ako z dovezených južných plodov. Už len porcia kelu obsahuje dvojnásobné množstvo vitamínu C ako pomaranč z Južnej Afriky či z Maroka. Čo sa v minulosti jedlo v chudobných rodinách na kopaniciach, dostanete dnes naservírované aj v prvotriednych reštauráciách. Máloktorá zelenina sa dá pripraviť tak rôznorodo ako práve kapusta, kel, brokolica či karfiol. Ako aj pre všetky ostatné druhy zeleniny, platí iba krátke dusenie či varenie. Keď sa šíri po celom okolí vôňa, či lepšie povedané zápach varenej kapusty, aj vzácne vitamíny z kapusty sú v dôsledku dlhého vyvárania vo vzduchu u susedov.

Cukrovka a umelé sladidlá

Každý z nás pozná, čo je to choroba. Niekoho bolí hrdlo, niekoho zase trápia bolesti kĺbov a iní majú vážnejšie zdravotné problémy. Medzi tie vážnejšie patrí aj cukrovka - diabetes melitus.

Prečo piť čerstvé ovocné a zeleninové šťavy?

Čerstvé šťavy a kokteily z ovocia sú vynikajúce nielen svojou lahodnou chuťou, ale predovšetkým vysokým obsahom vitamínov, minerálov, živých enzýmov a ďalších biologicky významných látok. Pitie čerstvo vylisovaných štiav čistí a detoxikuje organizmus, podporuje trávenie, znižuje nadváhu, odstraňuje únavu a dodáva telu energiu a vitalitu. Konzumáciou čerstvých ovocných a zeleninových štiav a kokteilov, ľahko doplníte svoju dennú dávku zdravia a naviac si výborne pochutnáte.

Najprirodzenejší prečisťovací prostriedok - pitná voda - 1.časť

Telo dospelého človeka je tvorené približne z dvoch tretín z vody - malé deti majú vyšší, starí ľudia nižší podiel. Pretože človek vydáva potením, močom a stolicou denne veľké množstvo vody, musí ju neustále opäť doplňovať pitím. Táto pitná voda v ľudskom organizme slúži k rozmanitým účelom. Je dopravným prostriedkom, zásobným médiom, prostriedkom k riedeniu a chladeniu a v neposlednej rade prečisťovacím prostriedkom. Voda, a to pokiaľ možno čistá voda, je najlepším čistiacim prostriedkom, ktorý si môžete predstaviť.

Žiadny strach pred cholesterolom - 1. časť

Od osemdesiatych rokov 20. storočia sa šíri strach pred potravinami obsahujúcimi cholesterol. V tej dobe totiž vošlo do povedomia poznanie, že sa popri vysokom krvnom tlaku, diabetesu, alkoholu a fajčení, tiež počíta vysoká hladina cholesterolu medzi rizikové faktory pre ochorenia srdca a krvného obehu. Určitá frakcia cholesterolu, takzvaný LDL-cholesterol, sa usádza na poškodených cievnych stenách a prispieva k ich rýchlejšiemu upchaniu. Následkom môžu byť srdečný infarkt a mozgová mŕtvica.

Najprirodzenejší prečisťovací prostriedok - pitná voda - 2.časť

Aká voda je najvhodnejšia k detoxikácii? Zástupcovia prírodnej zdravovedy, zvlášť známi z kníh Fit for Life, 1. a 2. diel, prisahajú na destilovanú vodu alebo vodu zbavenú minerálov prostredníctvom obrátenej (reverznej) osmózy, ktorá sa v prírode vyskytuje ako dažďová voda alebo rosa. Mnohí z nás sa ale v škole na hodinách chémie učili, že by človek nemal piť destilovanú vodu, pretože zbavuje organizmus minerálov a tým škodí. To rozhodne nie je správne.